Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Νίκος Μαυραγάνης: Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις έχουν μέσα τους ελληνικές ψυχές και όχι αριθμούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Μαυραγάνης: Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις έχουν μέσα τους ελληνικές ψυχές και όχι αριθμούς

Κι ένα ευρώ να ήταν το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις ΘΑ ΟΦΕΙΛΑΜΕ ΗΘΙΚΑ να το διεκδικήσουμε!

Γιατί τα ποσά αυτά λείψανε από γονείς, λείψανε από παιδιά, λείψανε από κοινωνική πρόνοια και από υποδομές της Ελλάδας. Γι’ αυτό ΚΑΝΕΙΣ από εμάς ΔΕΝ έχει δικαίωμα να διεκδικήσει ΚΑΤ’ΑΡΧΗΝ μικρότερο ποσό έναντι του Γερμανικού Δημοσίου, ή να κωλυσιεργήσει τη διεκδίκηση. 

Γράφει ο δικηγόρος Νίκος Μαυραγάνης

Γιατί τα ποσά αυτά έχουν μέσα τους Ελληνικές Ψυχές, OXI αριθμούς ! Kαι εξηγούμαι, όσο πιο περιεκτικά είναι δυνατό.

Η δoσίλογη «Ελληνική» διοίκηση των ετών 1941-1944 υποχρεώθηκε με Γερμανική Εντολή να χρηματοδοτήσει, πέρα από το ύψος της απλής διατροφής, το Γερμανικό Στρατό με τμηματικής καταβολές, που συνολικά έφθασαν το 1,5 ΤΕΤΡΑΚΙΣ πολεμικές δραχμές, τις οποίες πρέπει να μετατρέψουμε σε σημερινές αξίες.

Χρησιμοποιώντας τον Χρυσό Κανόνα ως ασφαλέστερη μέθοδο, βρίσκουμε ότι το ποσό αυτό αντιστοιχούσε τότε σε 106 Εκατομμύρια Χρυσές Λίρες Αγγλίας παλιάς κοπής, που σήμερα αντιστοιχούν σε περίπου 26 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Αυτό ήταν το κεφάλαιο του Κατοχικού Δανείου, που συνάφθηκε μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Για να αντιληφθούμε, μάλιστα, το τεράστιο μέγεθος,  το ποσό των 1,5 ΤΕΤΡΑΚΙΣ πολεμικών δραχμών αντιστοιχούσε σε 1,5 – 2 ΕΤΗΣΙΑ ΑΕΠ της Ελλάδος εκείνης της εποχής. Επρόκειτο για μια πραγματική οικονομική ΑΦΑΙΜΑΞΗ!

Αυτά τα 26 ΔΙΣ αποτελούν το κεφάλαιο του δανείου. Ποιο όμως είναι το επιτόκιο κι οι οφειλόμενοι από τη Γερμανία τόκοι;

Αυτό θα πρέπει να ορισθεί με βάση τις Διεθνείς Συναλλακτικές Οικονομικές Πρακτικές, με βάση τις οποίες πολύ ισχυρότερα οικονομικά Κράτη, όπως οι ΗΠΑ, δανείζονται κατά τις μετά τον πόλεμο δεκαετίες με μεσοσταθμικό επιτόκιο ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΟΥ 3%.

Στο ύψος αυτό του 3% ανέρχεται το επιτόκιο, που η ίδια η Γερμανία πρότεινε σε Αμερικανούς, που είχαν δανείσει κατά το μεσοπόλεμο τη Γερμανία, για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους με Ομόλογα, που θα έληγαν το 2010 (International Herald Tribune 1995 – A. Μπρεδήμα).

Με ξεκάθαρο λοιπόν κεφάλαιο 25.835.732.323,13 ευρώ (στοιχεία Τραπέζης Ελλάδος), με επιτόκιο 3% και με 74 έτη υπερημερίας της Γερμανίας, όπως η ίδια με έγγραφό της από το 1943 ΟΜΟΛΟΓΕΙ, όπου βεβαιώνει ότι η αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί 10 μήνες μετά την τελευταία εκταμίευση από την Ελλάδα, δηλαδή την 1/09/1945, ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ έως σήμερα 83,191 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!

Δημιουργεί λοιπόν ΑΛΓΕΙΝΗ αίσθηση η πρόταση κάποιων μελών του νομικού συμβουλίου του Κράτους για οφειλή ΜΟΝΟ 10 δισεκ. από το Κατοχικό Δάνειο! Συμμετείχα τότε, το 2015 στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ζήτησα εξηγήσεις από τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίες ΔΕΝ ήταν καθόλου πειστικές.

Οι απαιτήσεις αυτές ΟΥΔΕΠΟΤΕ παραγράφηκαν, γιατί ορθά κατά καιρούς προβαίνουμε σε Ρηματικές Ανακοινώσεις προς τη Γερμανία, πράγμα που αναγνώρισε εγγράφως το 1967 και η ίδια η Γερμανία.

Τέλος, επειδή πρόκειται για συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας από δάνειο, υπάρχει πλήρης αρμοδιότητα των Ελληνικών Δικαστηρίων για τη διεκδίκηση της οφειλής από το Ελληνικό Δημόσιο (Σύμβαση Βασιλείου για την Ετεροδικία, άρθρο 11).

Για όλους αυτούς τους λόγους η διεκδίκηση αυτών των 83 δισεκ. ευρώ από το Κατοχικό Δάνειο είναι πιο ξεκάθαρη περίπτωση και με σίγουρα πιο εύκολο δικονομικό δρόμο από τις υπόλοιπες Γερμανικές Αποζημιώσεις, για τις οποίες θα επανέλθω…

Οι διεκδικήσεις λοιπόν κάθε ενός είδους απαιτήσεων από τη Γερμανία ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.

Η ανάμειξη τους θα προκαλέσεις κωλυσιεργία και δυσχέρανση. Ελπίζω να ΜΗΝ γίνει συνειδητά από κάποιους…

Εχθές μάλιστα, συζητήθηκε στη Βουλή ξανά το ζήτημα αυτό και ξανατέθηκαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ρητά οι πιο πάνω σοβαροί  προβληματισμοί, ζητώντας να ανασκευασθεί ο υπολογισμός της οφειλής της Γερμανίας από το Κατοχικό Δάνειο και να γίνει ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ.

Γιατί είπαμε. ΔΕΝ πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για συνανθρώπους μας, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, που λιμοκτονούσαν, επειδή η Ναζιστική Γερμανία μας «αφαίμαξε» 2 ετήσια ΑΕΠ μας (1,5 ΤΕΤΡΑΚΙΣ πολεμικές δραχμές)

Πρόκειται εν τέλει για ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ, που ζητούν ΔΙΚΑΙΩΣΗ!

*Δικηγόρος, πρώην υπουργός

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ