Πέμπτη 13 Μαϊου 2021

Νικ. Μαυραγάνης: Εδώ και τώρα με απλό ερμηνευτικό νόμο καταργείται το 80% του ανήθικου ν.περί ευθύνης υπουργών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικ. Μαυραγάνης: Εδώ και τώρα με απλό ερμηνευτικό νόμο καταργείται το 80% του ανήθικου ν.περί ευθύνης υπουργών

Κύριοι, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!

 Το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΕΝ επιθυμεί την κατάργηση του Ανήθικου και Επαίσχυντου νόμου περί «Ασυλίας» των «αξιωματούχων» του.

Θα μου πείτε, μα η Βουλή υπερψήφισε ήδη ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας (παραγραφής).

Άποψη του δικηγόρου Νίκου Μαυραγάνη

Η Βουλή, όμως, κύριοι, συγχρόνως, ΑΡΝΗΘΗΚΕ (καταψήφισε η Ν.Δ. ) να πράξει το αυτονόητο:

Να διακρίνει με ερμηνευτική δήλωση, ότι ακόμα και η μελλοντικά (από τη νέα Κοινοβουλευτική Περίοδο) προβλεπόμενη διαδικασία άσκησης δίωξης από τη Βουλή κατά Υπουργών ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ για εγκλήματα, που τελέστηκαν ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ!

Δηλαδή με άλλα λόγια, ότι η Δωροδοκία, η Δωροληψία και το «Ξέπλυμα» Παράνομων εσόδων ΔΕΝ αποτελούν ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση πράξεις, που συγκαταλέγονται στα καθήκοντα ενός Υπουργού!

Αυτό το αυτονόητο κύριοι, αλλά τόσο ουσιώδες, ώστε να οδηγούνται απευθείας ενώπιον του Φυσικού Δικαστή τους οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων, όπως όλοι οι πολίτες, η Βουλή το καταψήφισε, ή τουλάχιστον δεν ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία.

Κι όμως, είναι ακριβώς αυτό, που επιζητούν οι δοκιμαζόμενοι από τις ΑΝΗΘΙΚΕΣ πρακτικές συνάνθρωποί μας, βιώνοντας τις απολήξεις μίας κρίσης, που κάθε άλλο παρά οικονομική ήταν στην βαθύτερη αιτία της. Ήταν πάντοτε Κρίση Ηθικών Αξιών. Ούτε οι υπερτιμολογήσεις οπλικών συστημάτων, ούτε οι υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και δημοσίων έργων ήταν ποτέ οικονομικές επιλογές. ‘Ηταν ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.

Και τώρα τί (;) ρωτάει εύλογα ο Πολίτης!

Επανέρχεται τώρα με δριμύτητα στο προσκήνιο η πρόταση, συντάκτης της οποίας ήταν ο γράφων μαζί με την νομική ομάδα του, που κατατέθηκε από το Κίνημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ το Φεβρουάριο του 2018 στη Βουλή, πέρασε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατέληξε στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σύμφωνα με αυτήν προτείνεται η ψήφιση Ερμηνευτικού Νόμου  με ΑΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (άρα οποιαδήποτε στιγμή) βασισμένου στο άρθρο 77 παρ. 1 του Συντάγματός μας, όπου ορίζεται, ότι η ερμηνεία των Νόμων ανήκει στον νομοθέτη.

Με το Νόμο αυτό θα ερμηνεύεται ο εφαρμοστικός νόμος 3126/2003 του άρθρου 86 του Συντάγματος (Νόμος περί ευθύνης Υπουργών), ώστε να αποσαφηνίζεται πλήρως το ανωτέρω παγκοίνως αυτονόητο.

Δηλαδή, ότι η Δωροδοκία, η Δωροληψία και η Νομιμοποίηση Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα («ξέπλυμα») βρίσκονται ΕΚΤΟΣ των καθηκόντων των πολιτικών αξιωματούχων.

Η Ν.Δ. ήδη έχει ταχθεί κατά μιας τέτοιας διάκρισης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς δεν προχώρησε την από τον Φεβρουάριο 2018 κατατεθειμένη πρότασή μας με την αιτιολογία, ότι επίκειται η Συνταγματική Αναθεώρηση, όπου εκεί θα ελάμβανε αυξημένη πλειοψηφία η αντίστοιχη ερμηνευτική δήλωση, που αντιγράφηκε από την Πρότασή μας.

Ωστόσο, Τώρα που οι μάσκες έπεσαν, Τώρα που η Ν.Δ. καταψήφισε την αυτονόητη διάκριση, ΤΩΡΑ επανέρχεται με μεγάλη δριμύτητα και αδήριτη αναγκαιότητα η με ΑΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ψήφιση της παραπάνω πρότασής μας.

Εάν τώρα και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ «κωφεύσει» στη Λαϊκή Απαίτηση, τότε – δυστυχώς για την ελληνική κοινωνία – κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας ΔΕΝ  θα συγκαταλέγεται στις κοινωνικές δυνάμεις, που επιθυμούν την ΚΑΘΑΡΣΗ, ΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ.

*Δικηγόρος- πρώην υπουργός

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ