Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στέλνει «σπίτι της» τη 17 Νοέμβρη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο νέος Ποινικός Κώδικας στέλνει «σπίτι της» τη 17 Νοέμβρη

Δε σταματούν να μας εκπλήσσουν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς κάθε ημέρα έρχονται στο φως τροποποιήσεις που αφορούν πολύκροτες υποθέσεις για τις οποίες και εξασφαλίζεται ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.

Ειδικότερη περίπτωση η ποινική αντιμετώπιση της εκτέλεσης της ποινής των πολυϊσοβιτών όπως στην περίπτωση της 17 Νοέμβρη. Ο νέος Ποινικός Κώδικας δίνει τη δυνατότητα στα έγκλειστα μέλη της οργάνωσης μετά την 1η Ιουλίου να αιτηθούν την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 110 Α του νέου Ποινικού Κώδικα όποιος εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης μετά το 16 έτος της έκτισης της ποινής του απολύεται με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Με δεδομένο, επομένως πως τα μέλη της 17 Ν ξεκίνησαν την εκτέλεση της ποινής του το 2003, εντός του τρέχοντος έτους θα μπορούν να ζητήσουν την έξοδο τους από τη φυλακή.

Είναι δε άξιο προσοχής το γεγονός ότι ουδεμία σημασία έχει η άσκηση ποινικής δίωξης για άλλο αδίκημα, αφού η κατ’ οίκον έκτιση δεν αποκλείεται γι αυτό το λόγο, αλλά μόνον αν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη κατά το χρόνο εκτέλεσης της ποινής. Σενάριο το οποίο απασχόλησε τη κοινή γνώμη μετά την πρόταση της εισαγγελίας για την υπόθεση Κουφοντίνα.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση στο νέο άρθρο 105Β (παράγραφος 6) ορίζεται ότι ακόμα και για όσους έχουν πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις ο μέγιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή είναι τα 25 έτη. Άρα στο άμεσο μέλλον τα μέλη της 17Ν θα είναι ελεύθερα.

Ο ποινικολόγος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος δήλωσε σχετικά:

«Η υφ’ όρων απόλυση και η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής είναι Ευρωπαϊκοί θεσμοί που πλέον θα τύχουν εφαρμογής και στη χώρα μας. Η οριζόντια όμως επιβολή τους χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος, θα οδηγήσουν σε σχετική ατιμωρησία και θα προκαλέσουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ