Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024

Παναγιώτης Πικραμμένος: «Όχι» στο Συνταγματικό Δικαστήριο*

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Πικραμμένος: «Όχι» στο Συνταγματικό Δικαστήριο*

Ανέκαθεν ήμουν και εξακολουθώ να είμαι κατά της ιδρύσεως Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ίσως δεν είμαι ο πιο αντικειμενικός κριτής για να εκφέρω άποψη δεδομένου ότι σταδιοδρόμησα στο ΣτΕ για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Ενδεχομένως! Μπορώ όμως να υποστηρίξω την θέση μου με μερικά, σοβαρά νομίζω επιχειρήματα.

Ο τέως Πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος*

 Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στον διάχυτο έλεγχο της Συνταγματικότητας των νόμων. Απαντάται ήδη στα πρώτα Ελληνικά Συντάγματα. Γιατί λοιπόν να αντικαταστήσουμε μια μακρά δημοκρατική παράδοση με έναν νεοφανή στην χώρα μας θεσμό με πολιτικά χαρακτηριστικά που δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα περιβληθεί με την εμπιστοσύνη των πολιτών;

 Καθοριστικά βήματα προς τον περιορισμό του διάχυτου ελέγχου έχουν ήδη γίνει και οι σχετικές ρυθμίσεις λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία.

Σημαντικότερες από αυτές είναι οι ρυθμίσεις του νόμου 3900/2010 σύμφωνα με τις οποίες όταν ένα θέμα θέτει ζήτημα συνταγματικότητας ή είναι γενικότερου ενδιαφέροντος επιλύεται απευθείας από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 Πολύ σημαντικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να απασχολήσουν το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως αυτά της προστασίας του περιβάλλοντος, των δημοσίων έργων, των διαγωνισμών προμηθειών κ.λπ., ρυθμίζονται ήδη από την κοινοτική νομοθεσία και όχι αποκλειστικά από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Ποία θα είναι η σύνθεσή του

Ένα άλλο, λίαν ακανθώδες θέμα, είναι η σύνθεση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Θα περιλαμβάνει στα μέλη του και πολιτικά πρόσωπα, με προφανή κίνδυνο να μετεξελιχθεί σε έναν πολιτικοποιημένο θεσμό; Ή θα συντίθεται αποκλειστικά και μόνο από δικαστικούς λειτουργούς;

Είναι γνωστό ότι πολλοί φιλόδοξοι συνάδελφοί μου έχουν εκφράσει, φανερά ή ιεροκρυφίως, την σφοδρή επιθυμία για την ίδρυση ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου, προφανώς αποβλέποντες να καταστούν μέλη του.

Αντί Συνταγματικού Δικαστηρίου διεύρυνση του Α.Ε.Δ.

Αν όμως πρόκειται το Συνταγματικό Δικαστήριο να συντίθεται αποκλειστικά από δικαστικούς λειτουργούς, η πιο απλή και ομαλή λύση θα ήταν η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ήδη υφισταμένου Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (Α.Ε.Δ.) και ενδεχομένως η αύξηση των μελών του.

Τέλος, δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν και επιχειρήματα περί του αντιθέτου, τα οποία όμως, προσωπικά, δεν θεωρώ εξίσου ισχυρά.

*Τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

*Αφορμή για τις λίγες αυτές γραμμές ήταν η αναφορά του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μετά την ακρόαση των υποψηφίων για την πλήρωση των κενών θέσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής,  έκανε λόγο για σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου, εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ειδικότερα, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «οι ακροάσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες γιατί καταγράφονται απόψεις και προβληματισμοί για τη λειτουργία και διεκπεραίωση του έργου της Δικαιοσύνης» και υπογράμμισε: «Καταγράφονται απόψεις για ζητήματα που θα τεθούν και στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση για τον τρόπο παραδείγματος χάρη που τα δικαστήρια, μέσω του διάχυτου συνταγματικού ελέγχου ή με ίδρυση άλλων δικαστηρίων παίρνουν αποφάσεις για τη συνταγματικότητα των νόμων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ