Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024

Στο Δικαστικό Συμβούλιο το μπαλάκι για το «χρυσό φιάσκο;»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Δικαστικό Συμβούλιο το μπαλάκι για το «χρυσό φιάσκο;»

Στο Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για να λύσει τον γόρδιο δεσμό με το «χρυσό φιάσκο», πέφτει το μπαλάκι μετά την σιωπηρή άρνηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να γνωμοδοτήσει στο αίτημα της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς να αποφυλακιστούν και οι 8 προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση.

Το πρωτοφανές φιάσκο, δείγμα κακολειτουργίας ενός θεσμικού πυλώνα της Δικαιοσύνης, προκαλεί θεσμικούς αλλά και πολιτικούς τριγμούς αφού το νομικό φιάσκο, πριν ακόμα εξελιχθεί έτσι, είχε αποτελέσει πεδίο πανηγυρισμών για τον ίδιο τον πρωθυπουργό όταν κατονόμασε τον Ριχάρδο, πριν καν καταστεί κατηγορούμενος.

Παράνομη κράτηση

Όλες δε, αυτές οι εκφράσεις και οι αναφορές, συνιστούν λόγους αξίωσης αποζημίωσης εκ μέρους τω κατηγορουμένων, πολλώ δε  μάλλον όταν οι κατηγορούμενοι δεν συνελήφθησαν απλώς για ένα αδίκημα που προέκυψε πως δεν διέπραξαν αλλά συνελήφθησαν για αδίκημα (κατά την αρμόδια ΑΑΔΕ) που δεν υφίσταται!

Και υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο να συμβεί το μέχρι πρότινος αδιανόητο: Να αναγκαστείς να πληρώσεις «χρυσό» τον Ριχάρδο. Γιατί ο γνωστός ενεχυροδανειστής, όπως και όλοι οι άλλοι, κυρίως δε οι 8 που προφυλακίστηκαν, μπορούν να στραφούν κατά του δημοσίου για  «παράνομη κατακράτηση», «κατάχρηση εξουσίας» κλπ. Γιατί είναι άλλο πράγμα να συλληφθείς για αδίκημα που προέκυψε πως δεν έχεις διαπράξει κι άλλο να συλληφθείς για μη υφιστάμενο αδίκημα.

Δεν ρώτησαν την ΑΑΔΕ

Στην υπόθεση παρακολουθεί κανείς ένα απίστευτο γαϊτανάκι αποποίησης ευθυνών: Η αστυνομία τα ρίχνει στην εισαγγελία και η εισαγγελία στην ανακρίτρια. Και ερωτάται: Ποιος πρωτοετής φοιτητής της νομικής ή οποιασδήποτε αστυνομικής ακαδημίας δεν θα ρωτούσε την αρμόδια αρχή ΑΑΔΕ αν υφίσταται λαθρεμπορία στην εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία;  Κι όμως δεν το ρώτησε η αστυνομία, δεν το ρώτησε η εισαγγελία και το διατύπωσε η ανακρίτρια 3 μέρες μετά κι αφού ξελαρρυγγιάστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Και τι απάντησε η ΑΑΔΕ:  «Κατόπιν προφορικού αιτήματός μας την Τρίτη 3/12/2018 προς την ΑΑΔΕ Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ΕΦΚ Διεύθυνσης Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων σχετικά με το ζήτημα αν οφείλονται δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή χρυσού προς τρίτη χώρα καθώς και αν η εν λόγω εξαγωγή στοιχειοθετεί λαθρεμπορία, διαβιβάστηκαν σε εμάς δύο εξερχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Τελωνειακών Διαδικασιών και της Διεύθυνσης Δασμολογικών Θεμάτων αυθημερόν και περί ώρα 17:08 μέσω φαξ τα οποία απαντούν σχετικώς και σας προσκομίζω. Κατόπιν των ανωτέρω προέκυψε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκαν οι προσωρινές κρατήσεις τους και για το λόγο τούτο παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν συμφωνείτε στην άρση της προσωρινή κράτησής τους, σύμφωνα με το άρθρο 286 ΚΠΔ», αναφέρει η ανακρίτρια.

Τους αφήνουν μέσα κι άλλες μέρες

Κι ενώ θα περίμενε κανείς στο αίτημα να υπάρξει άμεση αντίδραση από την εισαγγελία, επελέγη η σιωπή. Την ώρα που άνθρωποι είναι στη φυλακή για αδίκημα το οποίο -κατά πάσα πιθανότητα- δεν υφίσταται.

Εν ολίγοις, η αποφυλάκιση όπως φαίνεται, σκόνταψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, που  ήταν αρμόδια για την άσκηση της δίωξης (επί ανύπαρκτης κατηγορίας λαθρεμπορίας σύμφωνα με την ΑΑΔΕ) η οποία  δεν προχώρησε στην συναίνεση για αποφυλάκισή τους, τουλάχιστον προς το παρόν.  Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική αρχή φαίνεται να σταθμίζει  διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης επικαλούμενη αντίθετες αποφάσεις σε υποθέσεις εξαγωγής χρυσού. Υπό αυτά τα δεδομένα οι 8 κατηγορούμενοι επί του παρόντος παραμένουν σε καθεστώς κράτησης σε αστυνομικά τμήματα αφού ουδείς δεν μετήχθη σε φυλακές.

Μετά ταύτα, οι συνήγοροι θα προσφύγουν σήμερα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζητώντας να αποφυλακιστούν οι πελάτες τους. Μία διαδικασία η οποία θα τραβήξει πιθανόν, μέρες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ