Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Βασίλης Χειρδάρης: «Ο σεβασμός στον κλήρο και ο σεβασμός στο νόμο»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: «Ο σεβασμός στον κλήρο και ο σεβασμός στο νόμο»

Η νομοθεσία είναι το τελικό προϊόν της βούλησης του λαού που εκδίδεται μέσα από συνταγματικές διαδικασίες σε δημόσιες συζητήσεις που γίνονται στο κοινοβούλιο. Αποφασίζει δηλαδή ο λαός μέσω των εκλεγμένων βουλευτών του για το τι πρέπει να ισχύει στη χώρα για όλους τους πολίτες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον οδοκαθαριστή της Αλεξανδρούπολης.

Από την εφαρμογή του νόμου δεν εξαιρούνται κανένας ούτε και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας που έχουν κι αυτοί την ιδιότητα του πολίτη που υποχρεούνται να σέβονται τους νόμους.

Γράφει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης

Αναμφίβολα και το κράτος και οι πολίτες οφείλουν σεβασμό τόσο στην ιεραρχία της εκκλησίας όσο (και στο ίδιο βαθμό) και σε κάθε πολίτη που διαθέτει την οιαδήποτε διαφοροποίηση από την πλειοψηφία των λοιπών πολιτών. Οι ομόφυλοι είναι πολίτες, είναι άνθρωποι, έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους και δικαιούνται στον σεξουαλικό προσανατολισμό που έχουν επιλέξει χωρίς καμία εξαίρεση. Το δικαίωμά τους αυτό στηρίζεται τόσο στη κοινή νομοθεσία, όσο και στο Σύνταγμα και στις διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υπερισχύουν των κοινών νόμων. Το ελληνικό κράτος μάλιστα τους έχει δώσει και δικαιώματα που παλιότερα δεν τους είχαν αποδοθεί με ρητό τρόπο και που βρίσκονται στην τελική ευθεία για την εν τοις πράγμασι αποκατάσταση της πλήρους ισότητας όλων των πολιτών. Όπως είναι γνωστό ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, υπό την ιδιότητά του και το βάρος της θέσης του, προέβη σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο καταφερόμενος εναντίον της ομοφυλίας και των ομοφύλων. Το Τριμελές Πλημ/κείο Αιγίου έκρινε ότι ο ανωτέρω ιεράρχης και κατηγορούμενος παραβίασε τη νομοθεσία και τον καταδίκασε για υποκίνηση βίας ή μίσους. Η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κείου εκδόθηκε παρά την αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, από ένα δικαστήριο που εδρεύει στην περιφέρεια του Μητροπολίτη, ο οποίος διαθέτει σημαντική υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και από πολυάριθμους θρησκευόμενους πολίτες από όλη τη χώρα που δεν διαθέτουν ανοχές για τις σεξουαλικές ή και άλλες διαφοροποιήσεις. Η απόφαση αυτή, με την επιφύλαξη του πρωτόδικου χαρακτήρα της και του σεβασμού του θεμελιώδους δικαιώματος του καταδικασθέντος στο τεκμήριο της αθωότητας, δείχνει ότι η ελληνική δικαιοσύνη και οι Έλληνες δικαστές διαθέτουν τα αναγκαία αντανακλαστικά και τις δυνάμεις να εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία χωρίς διακρίσεις και κάτω από δύσκολες δικαστικά συνθήκες που δημιουργούνται από την εξωτερική «ατμόσφαιρα» και την πίεση πλειοψηφιών και ισχυρών συντηρητικών απόψεων και εκδηλώσεων. Η απόφαση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα που δεν έχει σχέση με την ενοχή η όχι του κατηγορουμένου, κάτι που θα κριθεί αμετάκλητα στη συνέχεια. Η δικαστική απόφαση ενός τοπικού επαρχιακού δικαστηρίου αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανεξαρτησία, αμεροληψία των Ελλήνων δικαστών και δίνει ένα μήνυμα στους πολίτες ότι η δικαιοσύνη είναι το τελικό καταφύγιό τους. Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε όλοι μας…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ