Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δημήτρης Μπόλης: Το δικαίωμα προσφυγής του δικαστή στο φυσικό του δικαστή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Μπόλης: Το δικαίωμα προσφυγής του δικαστή στο φυσικό του δικαστή

Πρόσφατα απασχόλησε τον Τύπο το γεγονός ότι πέντε δικαστικές ενώσεις προσέφυγαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του νόμου 2571/2018, που αφορά στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των Δικαστών, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, στην τροποποίηση του περιεχομένου, του τρόπου υποβολής και εξέτασης των δηλώσεών τους, αφού οι Δικαστές υποβάλλουν τις ως άνω δηλώσεις από 25ετίας περίπου.

Σε κάθε τέτοια ενέργεια των Δικαστικών ενώσεων, ήτοι της προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν στην περιουσία των μελών τους (π.χ. μισθοδοσία, συνταξιοδοτικά κλπ) είθισται η κοινωνία να αντιδρά με τρόπο εξόχως δύσπιστο, ενώ κατά το παρελθόν υπήρξαν και εμπρηστικές δηλώσεις πολιτειακών παραγόντων, που ακόμη περισσότερο υποδαύλισαν το αίσθημα δυσπιστίας των πολιτών.

Διαβάζοντας όμως κανείς στον Τύπο τις αιτιάσεις των Δικαστικών ενώσεων και την προβληματική που θέτουν για τις διατάξεις του ήδη ψηφισθέντος νόμου, πιθανολογεί ότι φαίνονται νομικά θεμελιωμένες. Είναι αλήθεια ότι το σχετικό δικόγραφο αναλύει την αντισυνταγματικότητα (κατά την άποψη των Δικαστικών ενώσεων) του προσβαλλόμενου νόμου και την παραβίαση θεμελιωδών Αρχών, όπως της Αρχής της Αναλογικότητας, της προηγουμένης Ακροάσεως, ακόμη και της Αρχής διάκρισης των Εξουσιών.

Αντικειμενικά οι αιτιάσεις αυτές, θα απαντηθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας μία προς μία και με εκτενή – ως επιβάλλεται – αιτιολογία, είτε σε περίπτωση αποδοχής, είτε σε περίπτωση απόρριψής τους.

Γράφει ο δικηγόρος, Δημήτρης Νικ. Μπόλης

Για παράδειγμα οι Δικαστικές ενώσεις θεωρούν αντισυνταγματική τη διάταξη με την οποία ορίζονται τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου των Δηλώσεών τους, ζήτημα εξόχως συνταγματικό, αφού άπτεται του διαχωρισμού των εξουσιών, ακόμη και της Δικαστικής ανεξαρτησίας.

Πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι οι φορολογικοί έλεγχοι δύνανται να επεκταθούν σε διάστημα 5ετίας (συν ένας χρόνος), ενώ στον προσβαλλόμενο νόμο διατηρείται (εκ πλαγίου) το δικαίωμα ελέγχου των Δηλώσεων των δικαστών πέραν του ως άνω διαστήματος, γεγονός που – σύμφωνα με τις δικαστικές ενώσεις – δημιουργεί παραβίαση της αρχής της ασφάλειας Δικαίου

Η απόφαση λοιπόν του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή των Δικαστικών Ενώσεων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί θα καθορίσει σημαντικά θέματα αναφορικά στη συνταγματικότητα του ως άνω νόμου.

Δοθέντος μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2019 έχει δρομολογηθεί (ως φημολογείται) η ψήφιση του Νόμου που αφορά στο περιουσιολόγιο, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (μεταξύ των οποίων μετρητά εκτός τραπεζικών λογαριασμών, έργα τέχνης, κοσμήματα κλπ), η αναμενόμενη απόφαση μπορεί να διαμορφώσει αποφασιστικά τις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Έτσι, η διάταξη που αφορά στον προσδιορισμό της αξίας των έργων τέχνης, κοσμημάτων κλπ από εκτιμητή που περιλαμβάνεται στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών και η οποία προσβάλλεται από τις ενώσεις Δικαστών, θα έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους πολίτες, αφού άπτεται ακριβώς της περιουσίας όλων.

Θυμίζοντας το γεγονός ότι αρκετές φορές στο παρελθόν οι δικαστικές ενώσεις ηττήθηκαν στα δικαστήρια, μην σπεύδουμε να υποψιαζόμαστε την ενέργεια των Δικαστών να προσφύγουν στο αρμόδιο Δικαστήριο κατά ενός Νόμου που θεωρούν αντισυνταγματικό ως υποκρύπτουσα ενοχή, αφού και ο Δικαστής έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Γιατί όπως προκύπτει τόσο από το γεγονός ότι οι Δικαστές υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες» τα τελευταία 25 περίπου χρόνια, όπως και από τις αιτιάσεις τους στο δικόγραφο της προσφυγής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ζητούμενο δεν είναι το αν θα υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες», αλλά ο τρόπος που υποβάλλονται οι δηλώσεις τους και εν τέλει το ποιος θα κρίνει τις δηλώσεις τους και την ειλικρίνειά τους. 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ