Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δικαιοσύνη: Από την Τσατάνη στην Ράικου και τον Αγγελή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαιοσύνη: Από την Τσατάνη στην Ράικου και τον Αγγελή

Ήταν Νοέμβριος του 2015, όταν η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ δεν είχε καν κλείσει ούτε χρόνο στην εξουσία που από βήματος της Βουλής ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, είχε απευθύνει προειδοποίηση ότι “η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί δικαστικά πραξικοπήματα”.

Μια απίστευτη αντιπαράθεση τότε της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρίσκεται σε εξέλιξη με φόντο την υπόθεση του εκλιπόντα πλέον Ανδρέα Βγενόπουλου. Η εν λόγω εφέτης καταγγέλλει τον υπουργό για παρέμβαση στο έργο της ισχυριζόμενη ότι της ζήτησε να επιστρέψει την δικογραφία της υπόθεσης Βγενόπουλου στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, υπόθεση η οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκε στο αρχείο με διάταξη της ιδίας της Τσατάνη. Στο φως της δημοσιότητας τότε έρχονται απίστευτα παρασκήνια εικασίες και υποθέσεις, γνωστοποιούνται οι πολιτικές πεποιθήσεις της κυρίας Τσατάνη και η υποψηφιότητα στενού συγγενικού της προσώπου με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η Τσατάνη επέμεινε ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής που εξέτασε τις καταγγελίες της ότι «ο κύριος αναπληρωτής μού είπε ότι θα ακολουθήσει εις βάρος μου άγριος πόλεμος και μου συνέστησε να επιστρέψω άμεσα τη δικογραφία (για την υπόθεση Βγενόπουλου» και ότι «έχω εις χείρας μου ένα απόστημα που θα σκάσει και θα με καταστρέψει».

“Ουδέποτε αναφέρθηκα στο πρόσωπο της κας Τσατάνη δημοσίως ή ιδιωτικώς, ουδέποτε δήλωσα ή υπονόησα ότι συμμετέχει σε δικαστικά πραξικοπήματα” δηλώνει από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος με την σειρά του γνωστοποίησε την επίσκεψη της πρώην συναδέλφου του στο γραφείο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία δική της.

“Η Εισαγγελέας Εφετών ουδέποτε με κατηγόρησε για «απόπειρα παραβίασης του απορρήτου» κατά τη συνάντησή μας, ενόσω δηλαδή καταπτοημένη και μεταξύ συναισθηματικών εξάρσεων ζητούσε τη βοήθειά μου. Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος από τη συμπεριφορά της κας Τσατάνη και λυπάμαι ειλικρινά γιατί με ανάγκασε κατά παράβαση των αρχών μου να αποκαλύψω λίγες πτυχές από την ιδιωτική συζήτηση που είχα μαζί της, μετά από δικό της αίτημα, προκειμένου να τη βοηθήσω και να τη συμβουλεύσω. Εύχομαι ολόψυχα να μην αναγκασθώ να αποκαλύψω όλη τη συζήτησή μας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τότε ο υπουργός”.

«Σκευωρία»

Ήταν τότε που ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για σκευωρία σε βάρος του χαρακτηρισμούς που επανέλαβε και μάλιστα «κακότεχνης», όπως είπε.

Τον Μάρτιο του 2017 έρχεται να ταράξει τα ήδη θολωμένα νερά η αιφνιδιαστική παραίτηση από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Στην επιστολή παραίτησής της περιλαμβάνονται καταγγελίες “φωτιά” για παράκεντρα εξουσίας που επιχειρούν να “φρενάρουν” την έρευνα που διενεργεί για την υπόθεση της Novartis. “Τις τελευταίες ημέρες μετά από σειρά ερευνών και επίπονης προσπάθειας καταφέραμε να συλλέξουμε και να επεξεργαστούμε τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία που οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων ) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς…” έλεγε στην επιστολή παραίτησης της στο δια ταύτα της οποίας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο , και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου.” Τοποθετείται στη θέση της η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη στα χέρια της οποίας περνά η δαιδαλώδης έρευνα για την ΝΟΒΑΡΤΙΣ και εξ αυτού την χειρίζεται συνεπικουρούμενη από τους εισαγγελείς Στέλιο Μανώλη και Χρήστο Ντζούρα.

«Σκάνδαλο»

Καθώς οι διαρροές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων οργιάζουν από τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αποκαλεί δημόσια την υπόθεση ως “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους”. Ανάμεσα στα στοιχεία που διαρρέουν από τη δικογραφία είναι και το περιβόητο έμβασμα που φέρεται να έλαβε από τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ ο γιατρός Λάζαρος Καρνέζης σύζυγος της Ελένης Ράικου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έλαβε ποσό 1000 ευρώ αλλά ως αμοιβή από ομαδική μελέτη με άλλους συναδέρφους του. Το ζευγάρι στρέφεται εναντίον των τριών εισαγγελέων της διαφθοράς, με αιτήματα εξαίρεσης αγωγές κακοδικίας κλπ θεωρώντας τους υπεύθυνους για την παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης. Ακολουθούν οι ισχυρισμοί της Ελένης Ράικου μέσω κύκλων της, που κάνει αναφορά για παρεμβάσεις που δέχθηκε από πολιτικό πρόσωπο τον οποίο δεν κατονομάζει και τον αποκαλεί «Ρασπούτιν» το οποίο «εκμεταλλευόμενο την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”», υπέδειξε «πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις».

«Βιέννη»

Το κύρος της δικαιοσύνης έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα για τις πρωτοφανής καταγγελίες μεταξύ εισαγγελικών λειτουργών και πολιτικού προϊσταμένου. Η αντιπαράθεση ωστόσο κλιμακώνεται όταν τον Δεκέμβριο του 2018 στο πλαίσιο του διαβόητου ταξιδιού στη Βιέννη σε συνάντηση με κλιμάκιο Αμερικανών υπήρξε διαφωνία στη παραλαβή στοιχείων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και λίγο καιρό αργότερα παραιτείται από την εποπτεία της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς ο Γιάννης Αγγελής με αποκορύφωμα να αποκαλυφθεί ότι πίσω από τον όρο Ρασπούτιν, είναι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Οι εκατέρωθεν καταγγελίες οδηγούν σε γενικευμένη έρευνα, μετά από μήνες, για όσα συνέβησαν με την έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην πολύκροτη υπόθεση της Novartis, η οποία ανατέθηκε σε αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθούν σε βάθος οι χειρισμοί των εισαγγελικών λειτουργών που ενεπλάκησαν στις έρευνες κατά δέκα πολιτικών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν υπάρξει στοιχεία σε βάρος τους για πολιτικό χρήμα. Στο πλαίσιο της έρευνας ο Γιάννης Αγγελής αναφέρθηκε στον Ρασπούτιν τον οποίο ωστόσο κατονόμασαν ο Αντώνης Σαμαράς και η Ελένη Ράικου οι καταθέσεις διαβιβάστηκαν στην Βουλή, ακολούθησε η χθεσινή πρόταση σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η οργισμένη δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για στοχοποίηση του και σκευωρία των φαύλων που δεν του συγχωρούν το ότι ήταν και είναι πολέμιος τους.

Η Δικαιοσύνη μετέωρη στα μάτια όλων εκείνων που την επικαλούνται να αποκαταστήσει αδικίες και να απονέμει Δίκαιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ