Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023

Α. Σακελλαροπούλου – Π. Βασταρούχας: Η αναβάθμιση της θέσης μας δεν θα επιτευχθεί με μεσοβέζικες λύσεις, αλχημείες ή με τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και λειτουργίας

Ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης. Οι προτάσεις για το νέο δικαστικό χάρτη και την κατάσταση των δικαστικών λειτουργών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Σακελλαροπούλου – Π. Βασταρούχας: Η αναβάθμιση της θέσης μας δεν θα επιτευχθεί με μεσοβέζικες λύσεις, αλχημείες ή με τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και λειτουργίας freepik

Σε μία Ελλάδα των πολιτικών, κοινωνικών και εθνικών ανατάξεων, η παραμονή και εμμονή της ελληνικής Δικαιοσύνης σε αγκυλώσεις, αγκιστρώσεις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις και απαρχαιωμένα συστήματα μοιάζει παράταιρη και δεν εξυπηρετεί πλέον ούτε τον λαό, ούτε τους παράγοντες της δίκης ούτε την οικονομία.

Παρουσιάζουμε προτάσεις για μια ριζική αναδιάρθρωση του χάρτη της ελληνικής δικαιοσύνης και κυρίως του πρώτου βαθμού, με επιρροές έντονες από το αγγλοσαξονικό σύστημα προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι μόνο με ριζοσπαστικές αλλαγές θα επιτύχουμε τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης αλλά και την πλήρη απεξάρτηση της δικαστικής από την εκτελεστική εξουσία.

Την ταχύτητα απονομής αλλά πρωτίστως την ποιότητα. Την προσβασιμότητα στην δικαιοσύνη όλων των κοινωνικών στρωμάτων αλλά και την ουσιαστικό φιλτράρισμα των προδήλως αβασίμων δικογράφων. Η αναβάθμιση της θέσης μας στην εμπιστοσύνη των πολιτών από τις τελευταίες θέσεις στις πρώτες στην παγκόσμια κατάταξη δεν θα επιτευχθεί με μεσοβέζικες λύσεις ούτε με αλχημείες ούτε με τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας και λειτουργίας.

Εκθέτουμε τις προτάσεις μας στον ελληνικό λαό, στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία αλλά κυρίως στο νομικό κόσμο, όχι για να τις αποδεχθούν ή να τις απορρίψουν στο σύνολό τους, αλλά για να τις επεξεργαστούν, να κρατήσουν ότι κρίνουν ρεαλιστικό και εφικτό και στο τέλος να συνθέσουμε.

* Τα μέλη της συνδικαλιστικής ομάδας IUSTITIA

Αφροδίτη Σακελλαροπούλου

Πάνος Βασταρούχας

Ειρηνοδίκες

** Αναλυτικά οι προτάσεις τους για νέο δικαστικό χάρτη και κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ