Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Α. Τάτσης: Ο Μπέος και οι νομικοί απολογητές του

Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν προστατεύει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Προστατεύει την ίδια τη δημοκρατία, από αυτούς που θέλουν να προσβάλλουν ένα συστατικό στοιχείο της, την ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα. Προστατεύει την αξίωση του κάθε πολίτη να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του, για ελεύθερη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Τάτσης: Ο Μπέος και οι νομικοί απολογητές του dikastiko.gr

Με αφορμή απόψεις και νομικές θέσεις που εκτέθηκαν στο δημόσιο διάλογο, μετά την παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την διερεύνηση της τέλεσης αδικημάτων που περιγράφονται στον αντιρατσιστικό νόμο μετά από τις πρωτοφανείς δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, θα ήθελα να συμβάλλω και εγώ σε αυτό τον διάλογο. Ιδίως μετά από άποψη νομικών που εξέφρασαν την άποψη ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νόμου.

Το αδίκημα της Δημόσιας υποκίνησης μίσους ή βίας (άρ. 1 παρ. 1 Ν. 4285/2014), τυποποιήθηκε στο άρθρο 1 του νέου αντιρατσιστικού νόμου από ποιώντας σχετική διάταξη ν. 927/1979.

Το παραπάνω αδίκημα τελεί όποιος δημόσια υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπων που προσδιορίζονται με βάση ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και ως εκ τούτου κρίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, οι γενεαλογικές καταβολές, η εθνική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου, και η αναπηρία.

Με βάση την σχετική διάταξη διαμορφώθηκε ένα έγκλημα συγκεκριμένης διακινδύνευσης, όπου ερευνάται, -όπως εν προκειμένω-, αν η αξιόποινη πράξη της δημόσιας εκφοράς ρατσιστικού λόγου κατά συγκεκριμένου προσώπου ή ομάδας πολιτών, είναι δυνατόν να δημιουργήσει κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, στον οποίο κίνδυνο περιλαμβάνεται και το πρόσωπο ή η κοινωνική ομάδα που ήτανε αντικείμενο του ρατσιστικού λόγου.

Παραγνωρίζοντας όλα αυτά, έγκριτοι νομικοί, υποστήριξαν την άποψη ότι η συμπεριφορά του εν λόγω ανεκδιήγητου δημάρχου, δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού νόμου, διότι δήθεν δεν είναι πρόσφορη να προκαλέσει διατάραξη με οποιοδήποτε τρόπο της δημόσιας τάξης. Παρέλειψαν βέβαια, να σχολιάσουν το πρώτο εδάφιο της δήλωσης του «Χαμός θα γίνει από δω και πέρα». Η συγκεκριμένη φράση, ως τι άλλο μπορεί να εκληφθεί εκτός από δημόσια (και μάλιστα από κρατικό λειτουργό), από δημόσια πρόκληση μίσους; Είναι ξεκάθαρα δημόσια υποκίνηση σε διακρίσεις, πράξεις μίσους και ευτελισμό των ομοφυλόφιλων.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι αντίστοιχα ομοφοβική δήλωση που περιελήφθη τη μορφή πρωτοσέλιδο εφημερίδας («Βουλή τραβεστί – ξύλο σε κάθε αδερφή»), αποτέλεσε αντικείμενο ποινικής δίκης που οδήγησε στην καταδίκη των υπευθύνων της εφημερίδας, απόφαση που επικυρώθηκε και από το Εφετείο.

Τέλος, παρά τα όσα εσφαλμένα υποστηρίχθηκαν, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι τα αδικήματα που τυποποιούνται και περιλαμβάνονται στον αντιρατσιστικό νόμο, διώκονται αυταπαγγέλτως, και δεν απαιτείται έγκληση του παθόντος.

Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν προστατεύει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Προστατεύει την ίδια τη δημοκρατία, από αυτούς που θέλουν να προσβάλλουν ένα συστατικό στοιχείο της, την ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα. Προστατεύει την αξίωση του κάθε πολίτη να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του, για ελεύθερη διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Υποσημείωση 1 Άρθρο 1 παρ. 1 Ν. 4285/2014: Όποιος με πρόθεση, δημόσια προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για την ζωή, την ελευθερία ή την σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ.

Υποσημείωση 2ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ «Ποινική καταστολή του ρατσιστικού λόγου και του ρατσιστικού εγκλήματος»

Υποσημείωση 3 H πλήρης δήλωση «“Χαμός θα γίνει από δω και πέρα! Δεν κατάλαβα! Τι είναι; Είναι πρότυπο για τους Έλληνες και τα παιδιά μας ο Κασσελάκης; Για να μην τρελαθούμε… Κάθε πρωί βγαίνουν και λένε…Οι σεξουαλικές προτιμήσεις και τι είναι ο κάθε ένας δεν με αφορά και έτσι πρέπει να είναι. Δικαίωμα τους. Όχι όμως να τις προβάλλουμε! …Τον κρίνω λοιπόν γιατί είπε σε μια δήλωσή του ότι θα ήθελε να μεγαλώσει δύο αγόρια. Όχι κορίτσια. Θα παράγουμε πο**στηδες κύριε Χατζηνικολάου”.

Υποσημείωση 4https://www.flash.gr/greece/1710853/eleytheri-ora-katadiki-tis-efimeridas-gia-transfoviko-protoselido

*Tου Άγη Τάτση, δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ