Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αγαμέμνων Τάτσης : Δίκη Χρυσής Αυγής – Η Ελληνική Δικαιοσύνη να μην επαναλάβει το λάθος της Γερμανίας του Μεσοπολέμου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγαμέμνων Τάτσης : Δίκη Χρυσής Αυγής – Η Ελληνική Δικαιοσύνη να μην επαναλάβει το λάθος της Γερμανίας του Μεσοπολέμου

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθορίζεται συμβολικά από τον Παύλο Φύσσα. Αυτός έγινε μάρτυρας, αυτός δολοφονήθηκε από τους νεοναζί, το δικό του αίμα, μαζί με το αίμα όλων των άλλων αθώων θυμάτων, ζητά δικαίωση.

Το Δικαστήριο όμως αυτό μετεξελίχθηκε και σε έναν θεσμικό εγγυητή της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Γιατί με την απόφασή του καλείται να απαντήσει, στο ερώτημα ποια είναι τα όρια της Δημοκρατίας και πως μπορεί αυτή να υπερασπιστεί τον εαυτό της;

Η καταδίκη της Xρυσής Αυγής ως τρομοκρατικής – εγκληματικής οργάνωσης, ακόμη και υπό τη μορφή της τυπικής οργάνωσης ενός κόμματος, θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο ορόσημο. Δηλαδή, πολύ απλά καλούνται οι Έλληνες δικαστές να κάνουν ότι δεν έκαναν οι Γερμανοί συνάδελφοι τους (με τα γνωστά επακόλουθα) στη Γερμανία του μεσοπολέμου: Να αναγνωρίσουν ότι είναι δυνατόν ένα τέτοιο κόμμα, να λειτουργεί ταυτόχρονα και ως εγκληματική – τρομοκρατική οργάνωση, όταν η κομματική υπόσταση του μετατρέπεται σε προκάλυμμα για την διάπραξη εγκλημάτων, τέτοιας μορφής και χαρακτήρα, που εν τέλει στρέφονται κατά των θεμελιωδών δικαιωμάτων της συνταγματικής μας τάξης, και προσβάλλουν το σκληρό πυρήνα του πολιτεύματος, στοιχείο του οποίου είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Η ανοχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, και δι’ αυτής, της γερμανικής δικαιοσύνης απέναντι στο γενικευμένο πογκρόμ βίας που είχε εξαπολύσει το γερμανικό ναζιστικό κόμμα, καθώς και το ότι κανένας θεσμός της Δημοκρατίας δε σταμάτησε τα τάγματα εφόδου, οδήγησε πολύ σύντομα την ίδια στον ίδιον στον στραγγαλισμό της.

Η εκμετάλλευση της οικονομικής ανέχεια και της αδυναμίας των λουμπενοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων να αντιληφθούν τους πραγματικούς σκοπούς του ναζισμού, πίσω από την ρηχή ρητορική περί πατρίδας και θρησκείας, αλλά και η απόδοση των οποίων δεινών της κοινωνίας και της οικονομίας στους «ξένους», αποτελούν πάντα την ίδια ιδεολογική μητέρα των απανταχού ναζιστών. Την ίδια ρητορική είδαμε να αναπτύσσουν και στη χώρα μας.

Η δημοκρατία μας λοιπόν απέτυχε γιατί δεν τόλμησε να θέσει εκτός νόμου την οργάνωση Χρυσή Αυγή, πριν αυτή γίνει πολιτικό κόμμα και μάλιστα κοινοβουλευτικό, όταν μάλιστα είχε τη δυνατότητα αυτή, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Δημήτρη Κουσουρή. Την αποτυχία αυτή της Δημοκρατίας μας, την πλήρωσε με τη ζωή του ο Παύλος Φύσσας, γιατί ήταν η ίδια η ανοχή της Δημοκρατίας μας που έδωσε σε αυτούς τους μικρονοϊκούς την αίσθηση ότι είναι άτρωτοι.

Σήμερα λοιπόν, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν κρίνει μόνο πρόσωπα. Κρίνει και συλλογικές συμπεριφορές εκείνων που τόλμησαν σε αυτό τον τόπο να υψώσουν ξανά την σβάστικα, και να χαράξουν πάνω στο σώμα της Δημοκρατίας μας τα σύμβολα τους, ως τρόπαια νίκης και επιβολής.

Αγαμέμνων Τάτσης – Δικηγόρος Παρ΄Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ