Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Αγαμέμνων Τάτσης: Διολίσθηση σε εκτροπή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αγαμέμνων Τάτσης: Διολίσθηση σε εκτροπή

Του Αγαμέμνονα Τάτση, δικηγόρος*

Η πραγματική ζωή δεν είναι χολιγουντιανή ταινία. Η δράση των αστυνομικών οργάνων υπόκειται στους περιορισμούς που θέτουν το Σύνταγμα και οι νόμοι, έτσι ώστε να διαφυλάσσονται τα υπέρτερα δικαιώματα της ατομικής ελευθερίας και προσωπικής αξιοπρέπειας. Η αστυνομία δεν είναι το κράτος, αλλά υπόκειται στους νόμους του κράτους.

Την αστυνοµική δράση διέπουν οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας (βλ. Α. Τάχου. Το ∆ίκαιο της ∆ηµόσιας Τάξης). Έτσι, ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, οφείλει να χρησιμοποιεί τα ηπιότερα μέσα, αποφεύγοντας κάθε περιττή ενόχληση, σκληρότητα ή αδικαιολόγητη φθορά ιδιοκτησίας. Να μην προβαίνει σε καταχρηστική χρήση των χημικών και των άλλων διαθέσιμων μέσων και ιδιαίτερα εκείνων που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία των πολιτών. Κατά τη σύλληψη αποφεύγει κάθε πράξη που μπορεί να βλάψει την τιμή και την υπόληψη του συλληφθέντος και γενικά να προσβάλει την αξιοπρέπειά του. Χρησιμοποιεί την απολύτως αναγκαία βία και δεσμεύει τον συλληφθέντα μόνον όταν αντιδρά βίαια ή είναι ύποπτος φυγής. (ΠΔ 141/1991). Τέλος, σύμφωνα µε την υπ’ αρ. πρωτ. 7100/22/4α΄/17.6.2005 εγκύκλιο Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ, «η προσαγωγή πολίτη που κατέχει αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς του επιτρέπεται στην περίπτωση που η συµπεριφορά του (και όχι απλώς ο τόπος, ο χρόνος ή οι περιστάσεις) κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήµατος».

Το «κρεσέντο» αδικαιολόγητης και υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες, με μαζικές και αδικαιολόγητες προσαγωγές νεαρών, βίαιες επιθέσεις των ΜΑΤ, εισβολές κρανοφόρων σε σπίτια χωρίς παρουσία εισαγγελέα, εικονικούς βιασμούς, μετατροπή της αστυνομίας σε δικαστικό επιμελητή για επιβολή εξώσεων, προσβλητικές σωματικές έρευνες σε κοπέλες και η γενικότερη βίαιη μεταστροφή της στάσης της αστυνομίας, ωσάν να είχαμε αλλαγή πολιτεύματος και όχι κυβέρνησης, δημιουργεί εύλογες απορίες για την σκοπιμότητα της.

Είναι χρέος των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, να διαφυλάξουν την πιστή τήρηση του Συντάγματος, των ατομικών ελευθεριών και της νομιμότητας. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι συμμέτοχοι σε συνταγματική εκτροπή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ