Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αικατερίνη Φραγκάκη: Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Φραγκάκη: Τι προβλέπει ο νέος πτωχευτικός κώδικας;

Της Αικατερίνης Φραγκάκη*

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα αντικαταστήσει όλα τα «εργαλεία» ρύθμισης οφειλών που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εξωδικαστικό μηχανισμό χρεών των επιχειρήσεων. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει τη συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προς την εφορία, τον  ΕΦΚΑ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες. Οι οφειλέτες, μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα, θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, διασώζοντας την περιουσία τους.

Ο οφειλέτης θα  απαλλάσσεται από τα χρέη  σε ένα έως τρία χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης για πτώχευση, όταν δεν έχει καθόλου περιουσία, ενώ ταυτόχρονα για τα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αν ο οφειλέτης ακολουθεί τη ρύθμιση θα απαλλάσσεται των ποινικών ευθυνών.

Το ακίνητο θα μεταβιβάζεται σε έναν φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης. Ο ιδιοκτήτης, θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει την κύρια κατοικία του στον φορέα απόκτησης και να την μισθώσει αμέσως από αυτόν για δώδεκα χρόνια. Μόνο αν υπάρξει καθυστέρηση περισσότερες από 90 ημέρες στην καταβολή του μισθώματος, η σύμβαση μίσθωσης θα διακόπτεται.

Το ενοίκιο θα συνδέεται με απόδοση ίση με το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, πχ αν η αξία του ακινήτου υπολογιστεί από τον εκτιμητή στις 100.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 2,5%, τότε το ετήσιο ενοίκιο θα ανέρχεται στα 3000 ευρώ ετησίως ή τα 250 ευρώ τον μήνα. Και αν το νοικοκυριό είναι ευάλωτο, θα εισπράττει έως και 210 ευρώ επιδότηση. Άρα ο πολίτης θα καταβάλλει μόνο 40 ΕΥΡΩ.

Αν τελικά ο πολίτης αποφασίσει στην τριετία να διεκδικήσει την επαναγορά του ακινήτου, τότε, μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης θα πληρώνει επί 20 χρόνια και μετά θα αποκτά πάλι την κυριότητα του.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ