Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Αλέξανδρος Μαντζούτσος: Γιατί ζητάμε αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών

Αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη βουλευτές, προερχόμενοι μάλιστα από τη συμπολίτευση, να υιοθετούν τις θέσεις μας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλέξανδρος Μαντζούτσος: Γιατί ζητάμε αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών dikastiko

Με το άρθρο 35 του Ν. 4670/2020 (ΦΕΚ Α’ 43/28-2-2020), ορίζεται ότι από 1-1-2023 έως 31-12-2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών προσαυξάνονται κατ’ έτος, με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους (ετήσιος πληθωρισμός).

εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού (8,8% το 2022, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού) συνεπάγεται, κατά συνέπεια, και αντίστοιχη αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών.  Και τούτο, σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τους Δικηγόρους και ιδίως τους νέους, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που έχουν προηγηθεί και τα οποία συρρίκνωσαν δραματικά το εισόδημά μας, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία,  φθάνοντας πολλούς από εμάς στο όριο του κινδύνου επιβίωσης ή αναξιοπρεπούς διαβίωσης. Να υπενθυμίσωτη δεκαετή μνημονιακή διαδρομή της Χώρας, τη μετέπειτα πανδημία COVID-19 με τη διετή αναστολή των Δικαστηρίων,την αύξηση των λειτουργικών εξόδων μας και του κόστους διαβίωσης.

Η αναστολή εφαρμογής της ως άνω ρύθμισης καθίσταται μονόδρομος.

Τυχόν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει την πλειοψηφία των Δικηγόρων, ιδίως των νέων, σε αδυναμία καταβολής των τρεχουσών εισφορών, με συνέπεια και τον κίνδυνο απώλειας των ρυθμίσεων οφειλών προηγούμενων ετών και κατ’ επέκταση, σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, διαταράσσοντας και την εισπραξιμότητα του e-ΕΦΚΑ.

Η αύξηση αυτή, επιβαρύνει κυρίως τους άμισθους Δικηγόρους, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν το σύνολο των εισφορών με ίδιες δαπάνες, σε αντίθεση με τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη τους.

Είναι τουλάχιστον αντιφατικό για μια «φιλελεύθερη» Κυβέρνηση, που έχει προωθήσει τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζόμενου, συγχρόνως και αντιστρόφως να αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο,που όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει ακόμα δυσκολότερη.

Για τους λόγους αυτούς, σε συνέχεια του κοινού αιτήματος των επιστημονικών φορέων της Χώρας για άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, απέστειλα στις 27-10-2022 σχετική επιστολήστη Βουλευτή Α΄ Αθηνών, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη,ζητώντας την παρέμβασή της,δεδομένου ότι, ως συνάδελφος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, γνωρίζει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε οι Δικηγόροι, καθώς επίσης και το σύνολο των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών της Χώρας.

Η κ. Κεφαλογιάννη ανταποκρίθηκε άμεσα, καταθέτοντας την υπ’ αρ. 624/1-11-2022 ερώτηση στη Βουλήτων Ελλήνων, προς τον Υπουργό Εργασίας, με αίτημα την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2023. Και την ευχαριστώ για άλλη μια φορά γι’ αυτό.

Αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη βουλευτές, προερχόμενοι μάλιστα από τη συμπολίτευση, να υιοθετούν τις θέσεις μας και να αναδεικνύουν πολιτικά το θέμα.

Αναμένουμε από τον Υπουργό Εργασίας και την Κυβέρνησηνα αποδεχθούν την ως άνω νομοθετική πρωτοβουλία και να προχωρήσουν στην άμεση επίλυση του ζητήματος.

* Αλέξανδρος Μαντζούτσος , Δ.Ν. , Δικηγόρος, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ