Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ανδρέας Αναγνωστάκης: Ψευτοψυχολόγοι και Δικαστήρια

"Για να προστατευτεί η Κοινωνία και τα Δικαστήρια από περιπτώσεις του είδους, πρέπει μόλις γίνεται αναφορά για ψευδή χρήση του τίτλου, να διαβιβάζεται η περίπτωση στον Εισαγγελέα, προς άσκηση ποινικής δίωξης", αναφέρει οκ. Αναγνωστάκης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδρέας Αναγνωστάκης: Ψευτοψυχολόγοι και Δικαστήρια

Το αποτρόπαιο έγκλημα των “Γλυκών Νερών” έφερε στην επιφάνεια ένα καυτό θέμα. Αυτό των “πλανόδιων” Ψυχολόγων χωρίς σπουδές Ψυχολογίας και Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αυτοί μεταξύ των άλλων, παραπλανούν και τα Δικαστήρια.

Ενδεικτικά παραθέτω πως σε μία υπόθεση αντιδικίας, διάρκειας 10 ετών που συνεχίζεται, τέτοια “πλανόδια” ψυχολόγος, συνέταξε περί τις 10 ψυχολογικές και ψυχιατρικές Γνωμοδοτήσεις. Σ’ αυτές έκανε διαγνώσεις και αναφορές, πως παιδιά 4 και 6 ετών της εξομολογούνταν, ότι τα κτυπούσε ο πατέρας τους στον οποίο είχε δοθεί η αποκλειστική επιμέλεια με δικαστική απόφαση -Η μητέρα τα είχε εγκαταλείψει για λόγους που την αφορούσαν αποκλειστικά-. Αλλά αργότερα όταν ζητήθηκε συμμετοχή της στην διατροφή τους, “μετάνοιωσε” και τα ήθελε πίσω.

Οι Γνωμοδοτήσεις αυτές, προσκομίζονταν συνέχεια, στα δικαστήρια. Και αφ’ ενός, αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τον πατέρα και απαγορεύτηκε με ασφαλιστικά μέτρα ακόμα και η διανυκτέρευση των παιδιών στην κατοικία του, αφ’ ετέρου, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ενδοοικογενειακή σωματική βία. Συγκεκριμένα, για σωματικές βλάβες σε βάρος της μίας ανήλικης κόρης του.

Από την ποινική κατηγορία, ο άνθρωπος αυτός απαλλάχτηκε παμψηφεί.

Την επιμέλεια ζητά πίσω ο πατέρας, αλλά δεν την πήρε ακόμα.

Έτσι οι Γνωμοδοτήσεις της “ψυχολόγου” και άλλα όμοια, κατέστρεψαν και τον πατέρα και τα παιδιά.

Στα Δικαστήρια, προσβάλλονταν οι Γνωμοδοτήσεις, ως εμπεριέχουσες αντιποίηση επαγγέλματος.

Όμως ουδέποτε διατάχτηκε Έρευνα. Ενώ υπάρχει υποχρέωση του Δικαστηρίου, όταν προβληθεί αξιόποινη πράξη, να την στέλνουν στον Εισαγγελέα.

Η παραπάνω “πλανόδια” ψυχολόγος κατά πληροφορίες, διατηρεί Ιατρείο. Και βγαίνει σε Δελτία Ειδήσεων και Εκπομπές και διαφημίζεται έντονα. Από την φήμη που έχει αποκτήσει έχει κάνει μεγάλη περιουσία.

Όταν την ζορίζουν οι αποκαλύψεις, “ξεχνά” τον τίτλο της Ψυχολόγου. Και δηλώνει ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος, ή σύμβουλος ψυχικής υγείας, ή ειδικός, ψυχικής υγείας και άλλα παρόμοια.

Όμως τέτοιοι τίτλοι, κινούνται εκτός των ορίων του Νόμου. Οπως και οι τίτλοι, του Ειδικού ψυχοπαιδαγωγικού συμβούλου, του Σχολικού ψυχολόγου, του παιδοψυχολόγου κ.λ.π.

Όσοι χρησιμοποιούν και αυτούς τους εκτός ορίων τίτλους, προβαίνουν σε αντιποίηση επαγγέλματος και διώκονται ποινικά. Διότι ο τίτλος του Ψυχολόγου, προφορικά ή γραπτά, χρησιμοποιείται μόνο από όσους έχουν τίτλους Σπουδών Ψυχολογίας και κατέχουν Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. -Ν. 991/79, 2646/1998, 2005/36 Κοινοτική Οδηγία- Πρέπει να καταστεί σαφές επιπρόσθετα, πως οι “πλανόδιοι” θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των παιδιών και των ενηλίκων. Και παραπλανούν τα δικαστήρια που εκδίδουν αποφάσεις βλαπτικές και καταστροφικές για ολόκληρη ζωή.

Για να προστατευτεί η Κοινωνία και τα Δικαστήρια από περιπτώσεις του είδους, πρέπει μόλις γίνεται αναφορά για ψευδή χρήση του τίτλου, να διαβιβάζεται η περίπτωση στον Εισαγγελέα, προς άσκηση ποινικής δίωξης.

Όλοι οι Σύλλογοι, πρέπει να υποχρεωθούν, όταν ερωτώνται γραπτά από Ιδιώτες, ή Φορείς, αν συγκεκριμένοι πλανόδιοι, έχουν δίπλωμα και άδεια επαγγέλματος, να απαντούν τάχιστα.

Δυστυχώς σήμερα ορισμένοι Σύλλογοι αρνούνται την απάντηση, γιατί επικαλούνται “προσωπικά δεδομένα”-.

Όμως τέτοια “δεδομένα” είναι αυτά που έχει, το πρόσωπο. Όχι αυτά που δεν έχει. Και αντιποιείται.

* Δικηγόρος – Ποινικολόγος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ