Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Ανδρέας Καλλιγάς: Ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες προς τη Βόρεια Ευρώπη

Αντί για Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, όλο και περισσότεροι σκέφτονται να επιλέξουν πιο «δροσερά» μέρη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδρέας Καλλιγάς: Ο καύσωνας διώχνει τους τουρίστες προς τη Βόρεια Ευρώπη dikastiko.gr
Αλλαγή στις επιλογές των τουριστών κινδυνεύουν να φέρουν οι καύσωνες στη Νότια Ευρώπη, με τους περισσότερους να προτιμούν πιο δροσερούς προορισμούς ή να μεταφέρουν τις διακοπές τους την άνοιξη ή το φθινόπωρο προκειμένου να αποφύγουν την ακραία ζέστη, όπως προβλέπουν τουριστικοί οργανισμοί και ειδικοί.
Ήδη, στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) ― αποτελεί ένωση των εθνικών οργανισμών τουρισμού― αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοπεύει να ταξιδέψει στην περιοχή της Μεσογείου από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όταν οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν οδηγήσει σε ξηρασία και δασικές πυρκαγιές.
Στο μεταξύ, σε προορισμούς όπως η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία έχει σημειωθεί αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος. Έκθεση της ETC δείχνει εξάλλου ότι το 7,6% των ταξιδιωτών θεωρεί σήμερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως βασική αιτία ανησυχίας για ταξίδια κατά το διάστημα Ιουνίου― Νοεμβρίου.
Ανάμεσά τους είναι και η Ανίτα Ελσχόι με τον σύζυγό της, οι οποίοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους τη Νορβηγία από τον αγαπημένο τους παραθεριστικό τόπο, το Βασανέλο, ένα χωριό βορείως της Ρώμης, μια εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο αυτόν τον μήνα καθώς οι θερμοκρασίες πλησίασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου.
«Είχα φοβερό πονοκέφαλο, πρήστηκαν τα πόδια και τα δάχτυλά μου και ζαλιζόμουν όλο και περισσότερο. Θα καθόμασταν εκεί δύο εβδομάδες, αλλά δεν μπορέσαμε εξαιτίας της ζέστης», εξηγεί η ίδια.

Τι λέει η έρευνα για τις ακυρώσεις ταξιδιών

Παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, η ζήτηση για ταξίδια εξακολουθεί να είναι αυξημένη αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι τουρίστες αφήνουν πίσω τους τα χρόνια των περιορισμών λόγω της πανδημίας. Οι ταξιδιωτικές εταιρείες λένε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν οδηγήσει σε πολλές ακυρώσεις, τουλάχιστον ακόμη.
Ειδικά οι Βρετανοί έχουν κάνει λιγότερες κρατήσεις για προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας και περισσότερες για την Μεσόγειο―συχνά μάλιστα πολλούς μήνες πριν ταξιδέψουν―καθώς συνεχίζουν να αναζητούν παραθαλάσσιους προορισμούς στην μετά covid περίοδο.
Αυτό βέβαια κινδυνεύει να διαταραχθεί, αφού οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν σφοδροτεροι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν από καιρό ότι η κλιματική αλλαγή, θα καταστήσει συχνότερα, σφοδρότερα και φονικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι οι θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα πιθανό να ξεπεράσουν το τρέχον ρεκόρ για την Ευρώπη που είναι 48,8 βαθμοί Κελσίου, το οποίο καταγράφηκε στη Σικελία τον Αύγουστο του 2021, προκαλώντας έτσι φόβο για μια επανάληψη θανάτων από την ακραία ζέστη όπως συνέβη πέρυσι.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ευρωπαϊκά μέσα φιλοξενούν ειδήσεις με τουρίστες που χρειάστηκε να διαφημιστούν με ελικόπτερο από ιταλικές παραλίες ή με την τουρίστρια που λιποθύμησε από την ζέστη στη Ακρόπολη. Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια μείωση στον αριθμό των ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν διακοπές τον Αύγουστο―μήνα αιχμής―ενώ περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν ταξίδια για το φθινόπωρο.

Ποιοι μήνες προτιμώνται πλέον για διακοπές

Τουρίστες στην Ρώμη λένε ότι το σκέφτονται σοβαρά αν θα ξαναεπισκεφθείτε Ιούλιο την ιταλική πρωτεύουσα, γεγονός που θα φέρει επιπτώσεις στην οικονομία της Ιταλίας που ενισχύεται πολύ από τον τουρισμό του καλοκαιριού.
«Θα ερχόμουν ξανά όταν θα ήταν πιο δροσερά. Μόνο Ιούνιο και Απρίλιο», λέει η Πεντάλφα Νιμπουρ, μια Αμερικανίδα τουρίστρια που κάνει διακοπές με τον σύζυγό της  στην Ρώμη αυτή την εβδομάδα και που εξηγεί ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν κάνει «άθλιες» τις διακοπές τους.
Το ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε σε έκθεσή του αυτό τον χρόνο ότι οι ξένοι τουρίστες στο μέλλον θα ταξιδεύουν περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο και θα επιλέγουν πιο δροσερούς προορισμούς. Κάποιοι ευελπιστούν η αλλαγή αυτή να αφορά την επιλογή άλλης περιόδου για διακοπές και να μη συνιστά μείωση του συνολικού αριθμού των τουριστών.
 Στην Ισπανία, η μεγάλη ζήτηση των τουριστών αναμένεται να καταγραφεί σε παραθαλάσσιους προορισμούς στα βόρεια της χώρας και στα ισπανικά νησιά, όπου οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι είναι συνήθως χαμηλότερες, σύμφωνα με έκθεση της ένωσης τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας Exceltur.
*Ανδρέας Καλλιγάς, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ