Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ανδρέας Λοβέρδος : Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει στον δικαστή τι θα αποφασίσει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδρέας Λοβέρδος : Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει στον δικαστή τι θα αποφασίσει

Είναι κάτι παραπάνω από αδιαπραγμάτευτο ότι η παράταξή μας υπήρξε και στέκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η φράση «δημοκρατικό τόξο», που έχει υιοθετηθεί από πολίτες και πολιτικούς, ανήκει στον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Και είναι προφανές αλλά και ευτύχημα ότι η ημέρα της δικαστικής απόφασης θα είναι ημέρα ζωντανής μνήμης της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Εν προκειμένω έχουμε μία ανθρωποκτονία και έναν άνθρωπο που δολοφονήθηκε. Αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μου ότι όταν μία υπόθεση σαν κι αυτή βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και σε αυτό το επίπεδο της απονομής της, η πολιτική δεν έχει καμία θέση. Και εξηγούμαι: δεν έχει καμία θέση σε σχέση με τη δικαστική απόφαση και το περιεχόμενό της.

Η Δικαιοσύνη και οι δικαστές, σε τέτοιου είδους υποθέσεις μάλιστα, δεν πρέπει ούτε να κατηγορούνται, ούτε να επευφημούνται. Είναι μια διδαχή από πλευράς Συνταγματικού Δίκαιου απόλυτα έγκυρη. Συνεπώς αναμένεται με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η απόφαση. Ωστόσο δεν πρέπει να υποδεικνύουμε στον δικαστή πώς θα κρίνει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Κανένας μας δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει στον δικαστή τί θα αποφασίσει.

Εδώ υπάρχει μια δολοφονία. Υπάρχει δολοφόνος. Υπάρχει ηθικός ή ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί, όσοι είναι, θα πρέπει να πληρώσουν. Δεν είμαστε, όμως, όλοι εμείς δικαστές. Δεν είναι δικαστές τα κόμματα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι πανεπιστημιακοί, οι δημοσιογράφοι. Άλλο να λέμε ότι πρέπει να αποδοθεί η Δικαιοσύνη και πρέπει κάποιος ή κάποιοι να τιμωρηθούν για την ανθρωποκτονία και άλλο να έχουμε εκδώσει αποφάσεις-απόψεις υποκαθιστώντας τους δικαστές. Χώρος γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει. Και αν ένα κόμμα ακολουθεί τέτοιες πρακτικές τότε σφάλλει και το λάθος του είναι πάρα πολύ μεγάλο, γιατί αμφισβητεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που αποτελεί πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Είναι, δε, εξόχως εντυπωσιακό ότι φωνές υπόδειξης προς τον δικαστή για το ποια απόφαση πρέπει να εκδώσει για την υπόθεση προέρχονται από έναν πολιτικό χώρο, ο οποίος διαδήλωνε μαζί με τη Χρυσή Αυγή στα πάνω και στα κάτω των πλατειών.

Ας αυτοπεριοριστούν όλοι αυτοί ενόψει της έκδοσης της δικαστικής απόφασης, η οποία πρέπει να είναι εκείνη που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πρέπει να είναι φωτογραφία του εγκλήματος στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου.

Προσωπικά δεν ξέχασα ούτε για ένα λεπτό το φόνο του Παύλου Φύσσα και ας έχουν περάσει επτά χρόνια. Ανήκω σε εκείνους που επιμένουν ότι πρέπει να πληρώσουν οι ένοχοι. Αλλά δεν είμαι δικαστής για να εκδώσω την απόφαση. Υπάρχει μια διαφορά.

Τη διαφορά αυτή την καταλαβαίνω.

Δεν συγχωρώ, όμως, εκείνους που δεν την καταλαβαίνουν και ταυτοχρόνως ξεχνούν ότι με τη Χρυσή Αυγή ήταν μαζί στις ίδιες πλατείες.

Εδώ λοιπόν αξιολογούνται εγκληματικές πράξεις και η εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα.

Το τί λέει το ένα ή το άλλο κόμμα είναι παντελώς αδιάφορο. Αλλιώς θα απέδιδαν δικαιοσύνη τα κόμματα. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο εφιαλτική θα ήταν η ζωή αν απένειμαν δικαιοσύνη τα κόμματα.

Όσοι υποδεικνύουν στους δικαστές την απόφασή τους δεν έχουν καμία σχέση με την Δημοκρατία.

Στη Δημοκρατία λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών και η Δικαιοσύνη απονέμεται από τα όργανά της και όχι από τα κόμματα ή από οποιονδήποτε πολίτη, όσο ισχυρός και αν αυτός είναι.

Ανδρέας Λοβέρδος-Βουλευτής Β1′ Βόρειου Τομέα Αθηνών και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ