Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Άννα Ευθυμίου – Βιασμός 24χρονης: Ποτέ καμία γυναίκα μόνη!

Όλοι, βέβαια, έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Ευθυμίου – Βιασμός 24χρονης: Ποτέ καμία γυναίκα μόνη! dikastiko.gr

Επιτέλους η «omerta» έσπασε και μία 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη κατήγγελλε τον ομαδικό βιασμό της. Ισχυρίστηκε ότι οι βιαστές της της χορήγησαν και ναρκωτικές ουσίες. Και το απέδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις της.

Κατονόμασε και τους βιαστές της, οι οποίοι φαίνονται να ανήκουν σε ανώτερους κοινωνικά και οικονομικά κύκλους. Όλοι, βέβαια, έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους. Αλλά είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό ότι η κοινωνία και ιδίως οι νέοι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα εξέφρασαν εκτός από ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης στην άτυχη αυτή κοπέλα αλλά την αγωνία τους να πιστοποιηθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες. Και μάλιστα, το κινηματικό σύνθημα «ποτέ καμία γυναίκα μόνη» ορθώνεται ακόμα πιο σθεναρά σε εξοργιστικές για τους νέους ανθρώπους δηλώσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του «blame victim» ή του «πλυντηρίου».

Η ουσία είναι μία: κάθε σεξουαλική συνεύρεση που δεν υπάρχει συναίνεση είναι βιασμός. Και η κοινωνία επέδειξε τα σωστά αντανακλαστικά και ζητά τη δίκαιη τιμωρία. Και η πρόσφατη τροποποίηση του ποινικού κώδικα ορίζει τη μοναδική ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον ομαδικό βιασμό. Και αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική, αν αποδειχθεί ότι πίσω από το βιασμό της 24χρονης κρύβεται κύκλωμα μαστροπείας.

Ως βουλευτής αντιλαμβανόμενη τόσο την αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και γυναικοκτονιών όσο και την ανάγκη αλλά και απαίτηση της κοινωνίας να μπει ένα φρένο σε αυτά, έχω θέσει το θέμα της έμφυλης βίας τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις μου στη Βουλή όσο και με σχετικές ερωτήσεις μου.

Κατόπιν των απαντήσεων που έλαβα από τους αρμόδιους Υπουργούς είναι θετικό ότι η ελληνική αστυνομία αποκτά σαφή κατεύθυνση με περαιτέρω εξειδίκευση και καλύτερη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι, επίσης, πολύ θετικό ότι στη σχετική πρότασή μου για να τιμωρείται η εκδικητική πορνογραφία ως αυτοτελές σεξουαλικό αδίκημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι πρόκειται να εξετάσει την αναβάθμιση του αδικήματος αυτού σε κακούργημα. Θετικό είναι ακόμη ότι πλέον σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στα εργαστήρια δεξιοτήτων έχει ενταχθεί θεματικός άξονας που ανταποκρίνεται σε ζητήματα ισότητας των φύλων.

Και στο σημείο αυτό θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη ουσία η παιδεία που έχουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Στόχος είναι τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε υγιή πρότυπα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης μακριά από αναχρονιστικές αντιλήψεις περί «ασθενούς φύλου

ή επικίνδυνες αντιλήψεις περί «νταήδων». Αυτό θέλει ακόμα πολύ δουλειά για να γίνει. Μάλιστα, είχα προτείνει από το βήμα της Βουλής να συνεργαστούμε πάνω στο θέμα αυτό όλες οι γυναίκες βουλευτές και να ενώσουμε τις φωνές μας. Στα θέματα αυτά δε χωράει κομματική αντιπαράθεση.

Ο δρόμος, λοιπόν, ακόμα είναι μακρύς αλλά οφείλουμε όλοι συντεταγμένα, τόσο η Πολιτεία όσο και η κοινωνία, να δουλέψουμε στην κατεύθυνση αυτή. Στόχος είναι και να στεκόμαστε πολύπλευρα και εμπράκτως δίπλα στα θύματα αλλά και να περιορίσουμε στο ελάχιστο κάθε πράξη έμφυλης βίας.

* Η Άννα Ευθυμίου είναι Δικηγόρος και Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ