Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άννα Ζουρνατζή: Η διαμεσολάβηση σήμερα

Η διαμεσολάβηση δεν υποκαθιστά το συνταγματικά  προστατευόμενο δικαίωμα της παροχής  δικαστικής προστασίας (αρθ.20 Σ), τουναντίον το ενισχύει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Ζουρνατζή: Η διαμεσολάβηση σήμερα

Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ψήφιση του Ν. 4640/2019 περί Διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Βασικές καινοτομίες του νόμου, οι οποίες αποτελούν προϋποθέσεις του παραδεκτού της συζήτησης της αγωγής είναι: ι) η υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης για την δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς με διαμεσολάβηση και ιι) η υποχρεωτική συμμετοχή στην αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) διαμεσολάβησης με την αυτοπρόσωπη παρουσία των μερών (με πρόβλεψη εξαιρέσεων) και την υποχρεωτική παράσταση των νομικών παραστατών τους. 

Πως εφαρμόστηκε και πως αξιολογήθηκε από τους νομικούς παραστάτες και τους διαμεσολαβητές ο νόμος της διαμεσολάβησης? Πως ανταποκρίθηκαν σ’ αυτόν τα μέρη της διαφοράς? Είναι καίρια ερωτήματα που αφορούν το παρόν και την προοπτική του θεσμού στην ελληνική έννομη τάξη. Εξάλλου, κάθε νέος θεσμός διανύει μια περίοδο δοκιμασίας, αξιολογήσεων και αμφισβητήσεων.  Όλα αυτά πρέπει να στοχεύουν στη βέλτιστη λειτουργία της  επ’ ωφελεία των συντελεστών της διαμεσολάβησης.  Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι ο εν λόγω θεσμός λειτούργησε κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας, δηλαδή σ’ ένα εξαιρετικά αρνητικό εφαρμοστικό πεδίο, οπότε η διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων είναι δύσκολη και παρακινδυνευμένη. Αρκεί βέβαια να σκεφτούμε, ότι η διαμεσολάβηση ως πρωτίστως βιωματική διαδικασία, σε πολλές των περιπτώσεων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα όταν αυτή διενεργήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Συνεπώς χρειάζεται πίστωση χρόνου ώστε μέσα από την εφαρμογή του υπό συνθήκες κανονικότητας,   να ωριμάσει στη συνείδηση όλων μας η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα του θεσμού. Σε κάθε περίπτωση η διαμεσολάβηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο εξοπλισμένο με τη δυνατότητα εκτελεστότητας, έχοντας ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Επιπροσθέτως, ο θεσμός της διαμεσολάβησης λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας ώριμων και υπεύθυνων πολιτών που με την καταλυτική συνδρομή των νομικών παραστατών τους αποφασίζουν και επιλύουν τις μεταξύ τους διαφορές. 

Η διαμεσολάβηση δεν υποκαθιστά το συνταγματικά  προστατευόμενο δικαίωμα της παροχής  δικαστικής προστασίας (αρθ.20 Σ), τουναντίον το ενισχύει, καθότι συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.  Τελικά ο θεσμός αυτός, απαντά θετικά στο δίκαιο και διαρκές  αίτημα της κοινωνίας και του νομικού μας κόσμου για  ταχεία και ορθή  απονομή της δικαιοσύνης. 

*Η Άννα Ζουρνατζή είναι Δικηγόρος ΔΣΑ, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Α.Δ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ