Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ανοικτή επιστολή της Εφέτη Αικατερίνης Ντόκα προς τα μέλη του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοικτή επιστολή της Εφέτη Αικατερίνης Ντόκα προς τα μέλη του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε.

Για πολλά χρόνια είχαμε γίνει θεατές μιας θλιβερής πρακτικής να αναρριχώνται συνάδελφοι, που είχαν εκλεγεί με την ψήφο μας ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, να καταχρώνται την εμπιστοσύνη που δείξαμε στο πρόσωπό τους για να ικανοποιήσουν προσωπικές τους φιλοδοξίες και για να τοποθετηθούν, μετά την παραίτηση ή τη συνταξιοδότησή τους, σε πολιτικές θέσεις ή σε Ανεξάρτητες Αρχές.

Θεωρήσαμε πως αυτή η περίοδος είχε παρέλθει. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια σειρά από γεγονότα που εγείρουν ερωτηματικά. Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας στις 26.11.2019 στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση στις εμπορικές και αστικές διαφορές, με την οποία αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των Προέδρων Εφετών κατά ογδόντα έξι (86), με αντίστοιχη κατάργηση ογδόντα έξι (86) οργανικών θέσεων Εφετών, εκδόθηκαν ανακοινώσεις από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που θέτουν ερωτήματα ως προς τα πρόσωπα που προώθησαν το ανωτέρω αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, με την από 26.11.2019 ανακοίνωση των Χριστόφορου Σεβαστίδη, Χαράλαμπου Σεβαστίδη και Παντελή Μποροδήμου, την από 27.11.2019 ανακοίνωση των Μαργαρίτας Στενιώτη, Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη και Γρηγόρη Κομπολίτη και την από 27.11.2019 ανακοίνωση των Χαράλαμπου Μαυρίδη και Σταματίνας Γκαρά-Δημουλέα ζητήθηκε η άμεση απόσυρση της ως άνω τροπολογίας, η οποία προωθήθηκε χωρίς να έχει αποτελέσει αίτημα της Ένωσης και χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της. Εκδόθηκε στις 27.11.2019 ανακοίνωση από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπου, σε σχέση με την τροπολογία αυτή, αναφέρεται ότι «…δημιουργεί σαφείς ενδείξεις ρουσφετολογικών εξυπηρετήσεων..». Ήδη η ως άνω τροπολογία αποτελεί ψηφισθέντα νόμο με αναδρομική ισχύ. Ειδικότερα, με τη διάταξη του άρθρου 38 του Ν. 4640/2019, όχι μόνο καταργήθηκαν 86 οργανικές θέσεις εφετών και αυξήθηκαν αντίστοιχα οι θέσεις των Προέδρων Εφετών, αλλά ορίσθηκε ρητά πως τα ανωτέρω ισχύουν αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2019 και ορίζεται καταληκτική ημερομηνία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης να συνεδριάσει έως την 31η.1.2020 για την πλήρωση των ογδόντα έξι (86) νέων θέσεων των Προέδρων Εφετών.

Τα ερωτήματα που έχουν ήδη τεθεί από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να απαντηθούν. Το αίτημα αυτό πράγματι προωθήθηκε από κάποιο μέλος του Δ.Σ., χωρίς ενημέρωση και προηγούμενη συζήτηση στο Δ.Σ; Και αν τούτο συνέβη, με ποιόν τρόπο και με ποιες συμφωνίες έλαβε χώρα αυτή η προώθηση; Ποιόν εξυπηρετεί τελικά αυτή η ανακατανομή; Γιατί τόση σπουδή, διαρκούντος του δικαστικού έτους, χωρίς να υφίσταται κάποια έκτακτη περίσταση; Γιατί η αύξηση των οργανικών θέσεων των Προέδρων Εφετών να ισχύσει αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2019 και να τεθεί καταληκτική ημερομηνία στη λήψη σχετικής απόφασης για την πλήρωση των θέσεων αυτών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η 31η.1.2020; Έχουν αναλογισθεί όσοι προώθησαν αυτήν την ρύθμιση τις συνέπειες που θα έχει η ανακατανομή των οργανικών θέσεων στην υπηρεσιακή και προσωπική ζωή πολλών συναδέλφων και στη εν γένει λειτουργία των Εφετείων; Τα κενά που θα υπάρξουν διαρκούντος του δικαστικού έτους στα υπόλοιπα Εφετεία, λόγω των προαγωγών των υπηρετούντων σε αυτά Εφετών σε θέσεις Προέδρων Εφετών, είτε δεν θα πληρωθούν, είτε θα πληρωθούν με μεταθέσεις των υπηρετούντων Εφετών από τα Εφετεία Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, που πλέον θα είναι υπεράριθμοι, αφού έχουν καταργηθεί, και μάλιστα αναδρομικά από 1.11.2019 οι οργανικές τους θέσεις. Ούτε βεβαίως συνεκτιμήθηκαν οι δυσμενείς συνέπειες που θα επέλθουν σε συναδέλφους που δεν κατοικούν στην Αθήνα, οι οποίοι μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του υπηρεσιακού τους βίου υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Οι τελευταίοι με την προαγωγή τους στο βαθμό του Προέδρου Εφετών θα μετακινηθούν, κατά την πλειοψηφία τους, στο Εφετείο της Αθήνας που θα απορροφήσει τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό των νέων Προέδρων Εφετών. Η δε αιτιολόγηση αυτής της ρύθμισης παραμένει έωλη. Θα έχει μεγαλύτερο κύρος το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων επειδή θα προεδρεύει Πρόεδρος Εφετών ή θα έχει μικρότερο κύρος ο Πρόεδρος Εφετών που θα προεδρεύει στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων και του οποίου οι αποφάσεις θα κρίνονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου μετέχουν δύο Εφέτες; Και για ποιον λόγο διακρίνουμε τα Τριμελή και Μονομελή Εφετεία αφενός της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, τα οποία πρέπει να έχουν κύρος και να προεδρεύει σε αυτά Πρόεδρος Εφετών, από τα Εφετεία της υπόλοιπης χώρας, στα οποία θα προεδρεύουν Εφέτες, κάποιες φορές άρτι προαχθέντες;

Έχετε εκλεγεί με την ψήφο μας για να αγωνίζεστε για τα δικά μας συμφέροντα και αιτήματα. Σας έχουμε περιβάλει, κάποιους από εσάς για πολλά έτη, με εμπιστοσύνη και απολαμβάνετε της αναγνώρισης, της προβολής και της εξουσίας που σας παρέχεται, μέσα από την εκλογή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για να ακούγεται η δική μας φωνή. Αξιώνουμε να λειτουργείτε με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον του Δικαστικού Σώματος χωρίς δεύτερες σκέψεις. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι συνάδελφοι ενημερωνόμαστε άμεσα για τις εξελίξεις και ο χώρος είναι τόσο μικρός που όλοι γνωριζόμαστε καλά. Δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτό να αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς.

*Η Αικατερίνη Ντόκα είναι Εφέτης, μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.

Πηγή: ende.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ