Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Η ανατομία του φόβου και τ’ απομεινάρια της εβδομάδας…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Η ανατομία του φόβου και τ’ απομεινάρια της εβδομάδας…

Του Αντώνη Αργυρού*

Μια 38χρονη Ελληνίδα που είχε ταξιδέψει στην Βόρεια Ιταλία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Η επιδημία του Covid-19 δημιουργεί πράγματι έναν παγκόσμιο πανικό που επιτείνεται από το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργούν ορισμένα ΜΜΕ. Καλό θα ήταν να μην παρασυρθούμε από φοβικά σύνδρομα και να μείνουμε σταθεροί και κυρίως σοβαροί μπροστά στο φαινόμενο.

Είναι εκπληκτικό,άνθρωποι αξιόλογοι με πληροφορούν πώς άρχισαν επείγουσες προμήθειες, σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Ντροπή για την έλλειψη ψυχραιμίας που με κάνει να ανησυχώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια συλλογική έκρηξη υπαρξιακού φόβου.Είδος προς εξαφάνιση έχουν γίνει οι απλές μάσκες. Σύμφωνα με καταγγελίες, επιτήδειοι προμηθευτές ιατρικών ειδών εκμεταλλεύονται την αυξημένη ζήτηση, ενώ πολλοί φαρμακοποιοί σε μία προσπάθεια να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση έχουν βάλει τους πελάτες τους σε λίστα προτεραιότητας!

Τουλάχιστον 611.000 μάσκες διακινήθηκαν από τις φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία από τον Δεκέμβριο μέχρι και τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου. Πέρυσι κατά την ίδια περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπερνούσε τις 142.000! Η ουσία είναι να μην πανικοβαλλόμαστε (και εδώ, τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο) και να φροντίσουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι και σ’ αυτόπρέπει να φροντίσει η Πολιτεία πριν είναι πολύ αργά.Τις ακραίες καταστάσεις στις πόλεις της Ιταλίας που έχουν τεθεί σε καραντίνα λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού αποτυπώνει βίντεο με άγριο ξύλο μέσα σε σούπερ μάρκετ την πόλη Κασαλπουστερλέγκο.

Ο φόβος είναι δηλητήριο στις ζωές μας

Είμαστε παράλληλα βαθύτατα θλιμμένοι αυτή την εβδομάδα με την απώλεια δυο σπουδαίων ανθρώπων:

1) Της Κικής Δημουλά, της σπουδαίας ποιήτριας που με τη γλωσσική τόλμη που πάντα τη διέκρινε, μίλησε με μοναδικό τρόπο μέσα από το έργο της για την υπαρξιακή αγωνία, την απουσία, την απώλεια του χρόνου, τη φθορά και τη μοναξιά . Μια πλημμύρα αγάπης, θαυμασμού και ευγνωμοσύνης έχει καταλάβει το Διαδίκτυο, είναι πικρή και στενόχωρη η είδηση για την μεγάλη απώλεια.

2) Του αγαπημένου ηθοποιού Κώστα Βουτσά,που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών. «Είναι σαν να έφυγε από μπροστά μας η εικόνα των νιάτων μας» είπε εύστοχα ο Γ. Μπέζος. Αλήθεια ο Βουτσάςμπήκε στη ζωή μου όταν στα ωραία μου εφηβικά και φοιτητικά χρόνια, και γέμισε τη ψυχή μου με αγαλλίαση μέχρι σήμερα, με το ταλέντο του.

ΥΓ: «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα»

«Όχι, δεν είμαι λυπημένη.

Σε σωστή ώρα νυχτώνει».

Κική Δημουλά

*Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ