Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Οφείλουμε όλοι σεβασμό στους θεσμούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Οφείλουμε όλοι σεβασμό στους θεσμούς

Τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για την επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ανάψει. Ενίοτε οι δημοκρατικοί κανόνες ξεχνιούνται και οι θεσμοί και το κράτος δικαίου δοκιμάζονται. Αιτία: Μια χωρίς προηγούμενο ονοματολογία που πολλές φορές φθάνει ακόμη και στον άδικο διασυρμό προσώπων.

Στο πλαίσιο της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος και δεν εμπλέκεται στη διαμόρφωση και υλοποίηση της κρατικής πολιτικής, η οποία ανατίθεται στην αναδεικνυόμενη από τη Βουλή και ελεγχόμενη από αυτή υπεύθυνη Κυβέρνηση(άρθρο 30§1 εδ. Α’ Συντάγματος).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται εκ του Συντάγματος να διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος και να μεριμνά για την άρση και θεραπεία των καταστάσεων εκείνων που ενδεχομένως να επιφέρουν στρεβλώσεις και ανωμαλίες στη συνταγματική τάξη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του ως “ρυθμιστής του πολιτεύματος” πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και για να συμβαίνει αυτό πρέπει όλοι να μην ευτελίζουν την διαδικασία επιλογής του και το κύρος του. Ενίοτε διάφοροι δήθεν «ενημερωμένοι» αναφέρονται σε ονόματα προσώπων που θα μπορούσαν να κοσμήσουν το ύπατο αξίωμα προβαίνουν όμως και σε υποτιμητικά σχόλια, που δυναμιτίζουν το ήπιο κλίμα αλλά και κάθε προσπάθεια συναίνεσης .

Το δυστύχημα είναι η συζήτηση παίρνει πολλές φορές πολύ άσχημο δρόμο και δεν βοηθά την ενημέρωση, προκαλεί σύγχυση, αμφιβολίες και ακόμη και τον άδικο διασυρμό προσωπικοτήτων που αρκετοί ήδη προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες, αλλά και έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν και από το ανώτατο αυτό αξίωμα στην ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος.

Όμως η συνεχής ατέρμονη και χωρίς νόημα συζήτηση για ένα ζήτημα όπως του προσώπου του ευτελίζει τον θεσμό του ΠτΔ, που το κύρος του είναι απαραίτητο ως συμβόλου της ενότητας του κράτους.

Την ίδια ώρα κάποιοι ασχολούνται με ανύπαρκτες υποψηφιότητες ανθρώπων που ακόμη και οι ίδιοι οι δήθεν υποψήφιοι πολλές φορές αγνοούν. Αυτή τη φορά η προσωπικότητα που θα επιλεγεί θα πρέπει να μπορεί να ενισχύσει το κύρος του θεσμού.

Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που η χώρα διέρχεται μια τεράστια εξωτερική απειλή, κάποιοι να «παίζουν» ευκαιριακά με τους θεσμούς χρησιμοποιώντας μια απαράδεκτη συζήτηση για το ζήτημα της επιλογής του ΠτΔ.

Χρειάζεται λίγος σεβασμός στους θεσμούς ,η ιστορία και η πείρα διδάσκουν.

Αντώνης Αργυρός, Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ