Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Παράξενες θεωρίες συνωμοσίας – Ο κορoνοϊός και οι εκλογές των ΗΠΑ

Μεγάλη πέραση έχουν και οι θεωρίες συνομωσίας για Αμερικανικές εκλογές. Δύο μόλις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, με τα κρούσματα κορoνοϊού να φτάνουν σε ύψη ρεκόρ , ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει ακάθεκτος να επαναλαμβάνει θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την πανδημία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Παράξενες θεωρίες συνωμοσίας – Ο κορoνοϊός και οι εκλογές των ΗΠΑ

Οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στο να πιστεύουν διάφορες εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, που διακινούνται κυρίως στο Διαδίκτυο. Οι άνθρωποι ελκύονται από Θεωρίες Συνωμοσίας. Υπάρχει εξήγηση στο ανεξήγητο;

Οι ισχυροί του κόσμου κάνουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε;

Από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo και το τρομοκρατικό αντισημιτικό χτύπημα στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, η είσοδος της 5G τεχνολογίας στη ζωή μας, το τέλος του κόσμου πλησιάζει, οι “θεωρίες της συνωμοσίας”, με την αποφασιστική μεσολάβηση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση.

Η πανδημία του κορoνοϊού συνοδεύτηκε από την εμφάνιση επιβλαβών ή παραπλανητικών θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες εξαπλώνονται κυρίως στο διαδίκτυο.

Πάντως απετέλεσε επιβεβαίωση τέτοιων θεωριών η αποκάλυψη ότι από έγγραφα που διέρρευσαν από την Κίνα δείχνουν ότι η χώρα στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορoνοϊού ανέφερε λιγότερα κρούσματα από τα πραγματικά, ακόμη και λιγότερα από τα μισά, καθώς υποτιμούσε τη σοβαρότητα του ιού και απέτυχε να εντοπίσει γρήγορα νέες μολύνσεις, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN. Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις καταγγελίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών ότι σκοπίμως απέκρυψε πληροφορίες για τον κορoνοϊό.

Μεγάλη πέραση έχουν και οι θεωρίες συνομωσίας για Αμερικανικές εκλογές. Δύο μόλις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, με τα κρούσματα κορoνοϊού να φτάνουν σε ύψη ρεκόρ (94.000 κρούσματα και σχεδόν 1.000 θάνατοι μόνο την περασμένη Παρασκευή), ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει ακάθεκτος να επαναλαμβάνει θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την πανδημία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Μίσιγκαν, είπε πως οι Αμερικανοί γιατροί «φουσκώνουν» τον αριθμό των θανάτων από τον κορoνοϊό. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι επειδή οι γιατροί παίρνουν «περίπου 2.000 δολάρια ή και παραπάνω» εάν καταγράψουν σαν αιτία θανάτου ενός ασθενή τις επιπλοκές από κορoνοϊό.

Η ομάδα των δικηγόρων της εκστρατείας Τραμπ, έχει καταθέσει δεκάδες προσφυγές στη δικαιοσύνη που απορρίπτονται, εναντίον των αποτελεσμάτων σε πολιτείες-κλειδιά κα ι διασπείρει αβάσιμους ισχυρισμούς περί «εκτεταμένης» νοθείας.

Σε συνέντευξη Τύπου των δικηγόρων της εκστρατείας Τραμπ, ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι κατήγγειλε σε οργισμένο ύφος μια «τεράστια συνωμοσία» των Δημοκρατικών για εκλογική νοθεία, αν και επιφυλάχθηκε να στηρίξει τις καταγγελίες του με απτά στοιχεία στο μέλλον. Καθώς μιλούσε για αρκετή ώρα σε οργισμένο ύφος, ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ ίδρωσε, με αποτέλεσμα να κυλήσει η βαφή των λιγοστών μαλλιών του στο πρόσωπο, δίνοντας ιλαροτραγική χροιά στην παρέμβασή του.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πως ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ που αναμφισβήτητα είναι ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου, επικαλείται σαν αποτέλεσμα της εκλογικής του ήττας θεωρίες συνομωσίας των Δημοκρατικών!

Είναι γνωστόν ότι οι ΗΠΑ είναι ένα «κράτος δικαίου» , με ισχυρούς και ανεξάρτητους θεσμούς, υπηρεσίες ασφαλείας που ελέγχονται από την νόμιμη Κυβέρνηση και είναι αδύνατο και αδιανόητο να συνέβη εκτεταμένη εκλογική νοθεία που προϋποθέτει εκτεταμένη παρακρατική οργάνωση, μεγάλο αριθμό ανθρώπων που να συμμετέχουν σ ’αυτό το έγκλημα σε μεγάλο αριθμό Πολιτειών μερικές οποίες κυβερνώνται από Ρεπουμπλικάνους Κυβερνήτες.

Ο ίδιος Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους της πολιτειακής Βουλής και Γερουσίας στο Μίσιγκαν για να τους ασκήσει πίεση υπέρ της ανατροπής των αποτελεσμάτων δηλαδή σε ανοικτή έκκληση για εκλογικό πραξικόπημα.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε την Τρίτη τον κυβερνήτη στην πολιτεία Τζόρτζια να ακυρώσει τις επικείμενες επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη δύο μελών της Γερουσίας, επαναλαμβάνοντας τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του ότι έγινε εκτενής νοθεία Για τους οπαδούς του παραμένει ο καλύτερος πρόεδρος όλων των εποχών.

Οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές του απορούν πως συνέβη να χάσει τις εκλογές και αποδίδει σε «συνομωσία των Δημοκρατικών». Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, τον οποίο καθαίρεσε ο Ντόναλντ Τραμπ επειδή συνυπέγραψε ανακοίνωση Τύπου που διαβεβαίωνε ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν «οι πιο ασφαλείς στην ιστορία» των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «φάρσα» τους ισχυρισμούς της εκστρατείας του απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι έγινε μαζική νοθεία.

Έρευνα πραγματοποιήθηκε παγκοσμίως η οποία αφορά στις χώρες όπου οι άνθρωποι πιστεύουν πως σε συνωμοσίες ότι οι αρχές, πολύ πιθανόν, «επίτηδες υπερβάλουν και μεγεθύνουν τους αριθμούς των θανάτων από κορoνοϊό», με την Ελλάδα μάλιστα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Νιγηρία.τη χώρα μας, το 46% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι αρχές.

Σύμφωνα με έρευνα που έτρεξε η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Φουντουλάκη και δημοσιεύτηκε σε διεθνή περιοδικό (Journal of Affective Disorders), αν και το πρώτο γενικό απαγορευτικό (lockdown) θεωρείται πετυχημένο «φρενάροντας» την διασπορά του ιού, οι συνωμοσιολογικές θεωρίες που αφορούν ειδικά την επιδημία παρουσιάζουν μεγάλη διάχυση στην ελληνική κοινωνία μετά την καραντίνα.

Ως γενική εικόνα προκύπτει ότι το 1/3 των πολιτών είναι απολύτως πεπεισμένο ότι κάποιες από αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρίες ευσταθούν, το 1/3 τις συζητάει και μόλις το 1/3 τις απορρίπτει χωρίς επιφυλάξεις. Ένα εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19, το οποίο μαζί με άλλες προόδους θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την πορεία της πανδημίας

Ήδη νέες εκδόσεις θεωρίας συνωμοσίας αρχίσαν ήδη με το εμβόλιο της πανδημίας. Η καταπολέμηση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης για τον κορoνοϊό σώζει ζωές.

  1. https://www.voria.gr/article/erevna-apth-gia-lockdown-i-7-stous-10-pistevoun-stis-theories-sinomosias

2.https://www.athensvoice.gr/greece/688079_ereyna-deyteri-i-ellada-se-theories-synomosias-gia-ton-koronoio»

Ο Αντώνης Αργυρός είναι πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ