Αντώνης Π. Αργυρός: Αττίλας 1974 – Ο Βιασμός της Αφροδίτης
Πενήντα ένα χρόνια μετά τη μεγάλη προδοσία (Ιούλιος 1974), η τουρκική απειλή παραμένει αμείωτη.

«Αν αυτοί οι άνθρωποι παραμείνουν ατιμώρητοι, τότε η έννοια του νόμου θα έχει χάσει το νόημά της και η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα πρέπει να ζήσει στον φόβο»
Αυτά ήταν τα λόγια του Μπένζαμιν Φεράντζ, ενός από τους κατηγόρους στη δίκη της Νυρεμβέργης και αφορά άμεσα και εκείνους που έμειναν ατιμώρητοι για προδοσία της Κύπρου.
1. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες ¹. Η Ελληνική πλευρά αντιστάθηκε ηρωικά, με την ΕΛΔΥΚ να δίνει πρώτη² τον «υπέρ πάντων» αγώνα, ενώ μόλις στις 8:40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα (ΑΕΔ) η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων. Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό και ενώ η Εθνοφρουρά βρέθηκε εκτός των θέσεων που προέβλεπε ο αμυντικός σχεδιασμός, αφού είχε εμπλακεί στο προδοτικό πραξικόπημα της 15/7/74.
Η καθυστερημένη κινητοποίηση των Ελληνικών δυνάμεων(ΓΕΕΦ), έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους εισβολείς να παγιώσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.
Καμμιά ουσιαστική βοήθεια από την Αθήνα δεν στάλθηκε στους αγωνιζόμενους, πλην της μεταφοράς ηρωικής μοίρας(Α’Μ.Κ.) καταδρομέων («ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ»)υπό τον Τχη Παπαμελετίου ³. Τα πανέτοιμα επιχειρησιακά αεροσκάφη F-4, δεν διατάχθηκαν από το ΑΕΔ, ΓΕΑ να εκτελέσουν την αποστολή προσβολής των αποβατικών δυνάμεων4 . Την τιμή του ναυτικού μας έσωσαν, χωρίς διαταγή5, αλλά με πίστη στο καθήκον, η ηρωική έξοδος των τορπιλακάτων, κατά του Τουρκικού στόλου, στις 05.05’ από το λιμάνι της Κερύνειας, της Τ3 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ελευθέριο Τσομάκη και της Τ1 με Κυβερνήτη τον Σημαιοφόρο Νικόλαο Βερύκιο, παράλληλα ο Πλωτάρχης Ε. Χανδρινός6 ,κυβερνήτης του αρματαγωγού ΛΕΣΒΟΣ, το οποίο έγραψε λαμπρή ιστορία εκείνες τις ημέρες με τα κατορθώματά του!
Έτσι άρχισε ο πόλεμος που τελείωσε με πολύ αίμα των παλληκαριών μας, και πολύ πόνο του Ελληνισμού, ενώ η προδοσία είχε ανοίξει την Κερκόπορτα της άμυνας μας. Την επαύριον συναντήσαμε την μεγαλύτερη μετά το 1922 εθνική ταπείνωση ,γευτήκαμε τον «ΑΤΙΛΛΑ», οι υπαίτιοι της προδοσίας έμειναν ατιμώρητοι. Οι ήρωες της ΕΛΔΥΚ ακόμη «τρέχουν» ματαίως για δικαίωση στα Ελληνικά δικαστήρια7!!
2.Τα χρόνια πέρασαν η ελπίδα δεν έσβησε, ούτε θα σβήσει ποτέ στις ψυχές μας, όμως μάθαμε την πιο πικρή αλήθεια της ιστορίας . Ότι η λευτεριά κάθε κατακτημένου τόπου, όπως η Κύπρος, εξαρτάται από την απόφαση εκείνων που θέλουν να την υπερασπισθούν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, «αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα». Ότι ο Αττίλας θέλει να πατάει η αρβύλα του για πάντα στο νησί και ότι οι «διαπραγματεύσεις» για το μέλλον της Κύπρου όπως των Μιλίων και Αθηναίων «συνεχίζονται» άκαρπες επί 51 χρόνια, προς «δόξα», των αποφάσεων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου, της λεγόμενης Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όλων των υπόλοιπων που ενίοτε ενθυμούμεθα σε στιγμές εθνικής απόγνωσης. Αυτοί όμως οι επίορκοι που άφησαν τον ΑΤΤΙΛΑ στις 20/7/1974 να περάσει και οι παρόμοιοί τους της 15ης του Ιούλη 1974 παρέμειναν εντελώς ατιμώρητοι. Η δικαστική έρευνα και δίωξη των υπευθύνων για την προδοσία της Κύπρου, αποκλείσθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (αριθ. ΠΥΣ 45/7-3-75)8.
Όλοι μας (υπαίτιοι και αναίτιοι) «ζητάμε» συγγνώμη (κανείς δενφιλοτιμήθηκε μέχρι σήμερα), που «καταστρέψαμε»9 έναν ηρωικό λαό, έναν χώρο αγώνων, μια ελπίδα στα νιάτα.
3.Ένας λαός, λόγω της προδοσίας, συντρίφτηκε στην εθνική μας ταπείνωση του Ιούλη του 1974. Ένας λαός τιμωρήθηκε άδικα και ταπεινώθηκε για τα εγκληματικά λάθη που διαπράχθηκαν. Αλλά η Ιστορία φαίνεται ότι δεν μας έγινε μάθημα, ο διχασμός μας κυνηγά10. Η Τουρκία απειλεί με casus belli την Ελλάδα11, θεωρεί «ζωτικής σημασίας» τα συμφέροντα της Άγκυρας στο Αιγαίο και δηλώνει πώς το Ναυτικό της χώρας τους ενισχύεται και εξοπλίζεται γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να επικρατήσει δηλαδή στο Αιγαίο, στην Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν χρειάζεται καμία εξήγηση που αποσκοπεί. Το Ανατολικό Ζήτημα έχει ανοίξει ξανά και οι αλλαγές συνόρων είναι ορατές στην περιοχή. Ήδη τα γεγονότα στη Συρία, το Ισραήλ, το Ιράκ, κάθε άλλο παρά ήσυχες εποχές προοιωνίζουν. Η Μεσόγειος «ΦΛΕΓΕΤΑΙ» φυσούν οι άνεμοι του πολέμου. O υβριδικός πόλεμος των παράτυπων μεταναστών καλά κρατεί και σε διαφορετικά μέτωπα.
4.Η Ελλάδα υπήρξε πάντα το τελευταίο φυλάκιο της Ελευθερίας.
Ο τόπος μας είναι γεμάτος από αδιάκοπες δοκιμασίες και επειδή πιστεύουμε πως δεν ζούμε τυχαία σ’ αυτόν τον αιματοβαμμένο τόπο και σ’ αυτή την εποχή αισθανόμαστε την δύναμη του και μας γεμίζει ευθύνη να μην ξαναζήσουμε την ίδια τραγωδία. Η Ελλάδα προσπαθεί μέσα στα όρια της αντοχής της ν’ αντεπεξέλθει, ο ποιητής μας δίνει γλαφυρά της εικόνα:
«Το ψωμί σώθηκε, τα βόλια σώθηκαν, γεμίζουν τώρα τα κανόνια τους μόνο με την καρδιά τους. Τόσα χρόνια πολιορκημένοι από στεριά και θάλασσα όλοι πεινάνε, όλοι σκοτώνονται και κανένας δεν πέθανε – πάνου στα καραούλια λάμπουνε τα μάτια τους, μια μεγάλη σημαία, μια μεγάλη φωτιά κατακόκκινη και κάθε αυγή χιλιάδες περιστέρια φεύγουν απ’ τα χέρια τους για τις τέσσερις πόρτες του ορίζοντα.»
(Ρωμιοσύνη, Ρίτσος Γιάννης)
Επίλογος: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το μέλλον, ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον σου είναι να το δημιουργήσεις. Ένας νέος κύκλος της Ελληνικής ιστορίας φαίνεται να έρχεται και μάλιστα σύντομα.
1. Βλ. Σέργης, Γεώργιος, «Η Μάχη Της Κύπρου Ιούλιος – Αύγουστος 1974 Η Ανατομία Της Τραγωδίας», εκδ Αδελφοί Βλάσση, 1996.
2. Βλ. Πολεμικό ημερολόγιο ΕΛΔΥΚ σε: https://www.eldyk74.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=3
3. Βλ. Αποστολάκης, Χαράλαμπος,» Επιχείρηση νίκη αποστολή καταδρομέων της Α΄Μ.Κ», εκδΛΕΙΜΩΝ,2024
4.Βλ. Μπαλές Π, «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΕΤΩΝ ΤΟΜΟΣ 2»,εκδ.INFOΓΝΩΜΩΝ,2025.
5. Βλ Σήφης Μανουσογιαννάκης «Αποβατική ενέργεια των Τούρκων μέχρι την πρώτη ανακωχή 221600»σε https://www.navalhistory.gr/kipriako-naftiko-meros3/
6. Βλ. Ι. Γ. Μπήτος. Από την Πράσινη Γραμμή στους δύο Αττίλες, β' έκδοση, Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, Αθήνα 1998, σελ. 237-241, «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ – Αντιναύαρχος ε.α. Ελ. Χανδρινός ΠΝ». Ναυτική Επιθεώρηση (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Ελλάδα)) 140 (488): σελ. 103–104. July–August 1994.
7. Βλ. ΣτΕ 799/2017, 215-216/2018 «απορρίπτει την αγωγή των αναιρεσίβλητων ελλείψει δικαιοδοσίας»!!! ΣτΕ 2229/2016 «η ως άνω αξίωση του αναιρεσείοντος εγεννήθη και κατέστη δικαστικώς επιδιώξιμη μετά την πάροδο ευλόγου χρόνου από την συντέλεση των ανωτέρω πολεμικών γεγονότων στην Κύπρο»
8. «Για να μην διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη κατά απάντων των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας»
9. Με το παρανοϊκό πραξικόπημα της 15/7/1974 και την μη τήρηση των σχεδίων άμυνας της Κύπρου
10. «Αν μισούνται ανάμεσα τους ,δεν τους πρέπει η λευτεριά». Με αυτούς τους στίχους ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός περιγράφει στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», τον εθνικό μας ύμνο, την διχόνοια, το μεγαλύτερο ελάττωμα της φυλής μας
11. Το casus belli είναι η απειλή πολέμου των Τούρκων, απέναντι στο ενδεχόμενο να ασκήσουμε τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά μας
*Αντώνης Π. Αργυρός, Δικηγόρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αργύρης Αργυριάδης: Μεταναστευτικό: ένα πρόβλημα που δεν λύνεται με «έκτακτα μέτρα» Χριστίνα Γλυκού: Προκαταβολές, πλειστηριασμοί και λοιπά δαιμόνια Γιάννης Πανούσης: Περί παλαιότερων εγκλημάτων και εγκληματιών λόγος Γρηγόρης Ζ. Πεπόνης: «Αποσβεστική προθεσμία» και «φυσικός δικαστής» Ηλίας Κλάππας: Υπερασπιζόμαστε με συνέπεια τον πολύπλευρο και κρίσιμο ρόλο του δικηγόρου από κάθε προσπάθεια απαξίωσης ή και στοχοποίησής τουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr