Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Χριστόφορoς Σεβαστίδης: Φορτώνουμε στους γονείς, που συνθλίβονται από σωματική και ψυχική εξάντληση, την ποινική ευθύνη για παραμέληση εποπτείας ενηλίκων

Καταπέλτης ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην ομιλία του κατά το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστόφορoς Σεβαστίδης: Φορτώνουμε στους γονείς, που συνθλίβονται από σωματική και ψυχική εξάντληση, την ποινική ευθύνη για παραμέληση εποπτείας ενηλίκων ΕνΔΕ

Σχολιάζοντας πως «δεν τρέφουμε βέβαια καμία αυταπάτη για την δυσκολία να ανατραπεί ένα σύστημα δομημένο στην επιλεκτική πληροφόρηση και στον αντιεπιστημονικό λόγο» ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) Χριστόφορος Σεβαστίδης, υπήρξε καταπέλτης στην ομιλία κατά το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε η ΕνΔΕ.

«Ζούμε σε μια εποχή αντιφάσεων: αλματώδους αύξησης της γνώσης την οποία μοιράζονται λίγοι άνθρωποι, εκμεταλλεύονται ακόμα λιγότεροι, ενώ η πλειονότητα έχει «εκπαιδευτεί» να μένει παγερά αδιάφορη στις επιστημονικές εξελίξεις ή ακόμα να τις βλέπει και με καχυποψία.

«Όσο η επιστημονική γνώση ξεκόβει από την κοινωνία και οι επιστήμονες αρκούνται στον ρόλο του πνευματικού αναχωρητή, τόσο η πολιτική εξουσία και τα στηρίγματά της βρίσκουν εύκολο πεδίο χειραγώγησης των μαζών» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕνΔΕ «η αυστηροποίηση και η καταστολή αποτελούν σαφή προτεραιότητα και διακηρυγμένο στόχο των αρμόδιων υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη». Αναρωτήθηκε δε εάν «πρόκειται για επιβολή ενός νέου δόγματος, πως συνέχονται πολιτικές και οικονομικές θεωρίες, νομοθετικές μεταβολές και νομολογιακές τάσεις;».

Όπως σημείωσε «ξεκίνησε πρόσφατα από τα μέσα ενημέρωσης μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση δημιουργίας φόβου και πανικού για την νεανική εγκληματικότητα, όμοια με αυτήν που επιχειρήθηκε στην Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Γερμανία πριν από δύο δεκαετίες περίπου όταν μειώθηκε το ηλικιακό όριο ποινικής ευθύνης των εφήβων και αναγορεύτηκε η ευθύνη των γονέων σε πολιτικό και ποινικό ζήτημα. Η επιβολή του δόγματος της αυστηροποίησης είναι ο υπέρτατος νόμος και τον νόμο αυτό καλούνται να τον υπηρετήσουν όλοι».

Χ. Σεβαστίδης: «Φορτώνουμε στον γονιό την παραμέληση εποπτείας ανηλίκου»

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε: «Η νεανική παραβατικότητα, που εναποτίθεται  εύκολα στην ατομική και οικογενειακή ευθύνη, είναι στην πραγματικότητα  αποτέλεσμα της διοχέτευσης αξιών και συμπεριφορών με επίκεντρο τον  ατομισμό, της πλήρους εμπορευματοποίησης, της αποφυγής της δύσκολης  πραγματικότητας μέσα από κάθε είδους εξάρτηση, της ιδέας του εύκολου  κέρδους, παθογένειες που αναπαράγονται και διαχέονται από τα μέσα  επικοινωνίας και το διαδίκτυο με την κρατική ανοχή και αδιαφορία. Στον γονιό  που συνθλίβεται από την εργασιακή ανασφάλεια, την 12ωρη εργασία, την  σωματική και ψυχική εξάντληση, που του στερείται η δυνατότητα πραγματικής  ανατροφής του παιδιού του, φορτώνουμε και την ποινική ευθύνη για παραμέληση εποπτείας του ανηλίκου και μάλιστα με αυστηρότερες ποινές»

«Εξαγγέλλεται η επαναφορά στο καθεστώς προφυλάκισης  που καταργήθηκε πριν μισό αιώνα»

«Ίδια συνταγή ακολουθήθηκε στην επιχειρούμενη αυστηροποίηση του  νόμου για την ενδοοικογενειακή βία. Συνεχής προβολή από τα μέσα  ενημέρωσης περιστατικών από το αστυνομικό δελτίο, δημιουργία κλίματος  φόβου, αντιεπιστημονική προσέγγιση, διαστρέβλωση των γεγονότων μέχρι το  σημείο να φτάσει να «απαιτεί» η ουσιαστικά απληροφόρητη κοινή γνώμη την  αυστηροποίηση του νόμου και την χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις καταδίκη των  κατηγορουμένων. Εξαγγέλλεται η επαναφορά στο καθεστώς της προφυλάκισης  που καταργήθηκε πριν μισό αιώνα περίπου και μάλιστα όχι μόνο για  κακουργήματα αλλά και για πλημμελήματα, η απευθείας παραπομπή στο  ακροατήριο, η συζήτηση της υπόθεσης χωρίς την παρουσία του/της  καταγγέλλοντος/ουσας, η έκτιση της ποινής χωρίς μετατροπή και αναστολή.  Κάθε νηφάλια φωνή που επιχειρεί να θέσει τα ζητήματα στην πραγματική τους  διάσταση καταγγέλλεται ως υποστηρικτική των δραστών και απομονώνεται», είπε επίσης και αναρωτήθηκε:

«Έχουν πράγματι αυξηθεί ή είναι μια βολική κατασκευή που εξυπηρετεί την επιβολή  του δόγματος της αυστηροποίησης; Πόσο αποτελεσματική είναι η αύξηση των  ορίων των ποινών για την μείωση της εγκληματικότητας αποδεικνύεται εύκολα  από την αναντιστοιχία μεταξύ των δρακόντειων μέτρων που έχουν ληφθεί τα  τελευταία χρόνια για τους δράστες των εμπρησμών των δασών και των  καταστροφικότερων πυρκαγιών που είχαμε ποτέ στην χώρα μας. Απέτρεψαν οι  ποινές την αύξηση της εγκληματικής δράσης;»

Ο κ. Σεβαστίδης κατέληξε λέγοντας: «Θα κλείσω με μια φράση του Wacouant “Οικονομική απορρύθμιση και  ποινική υπερρύθμιση πάνε μαζί: η κοινωνική από-επένδυση συνεπιφέρει και  καθιστά αναγκαία την σωφρονιστική υπερ-επένδυση, τη μόνη ικανή να  τιθασεύει τους τριγμούς που προκαλούν η αποδιάρθρωση του κράτους  πρόνοιας και η γενίκευση της υλικής ανασφάλειας που προκύπτει μοιραία για  τα χαμηλά στρώματα της ταξικής δομής”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕνΔΕ

*Χριστόφορς Σεβαστίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ