Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χαρ. Μαυρίδης – Στ. Γκαρά – Δημουλέα: Επιτακτική ανάγκη η πλήρωση οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χαρ. Μαυρίδης – Στ. Γκαρά – Δημουλέα: Επιτακτική ανάγκη η πλήρωση οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών

Των δικαστικών λειτουργών Χαράλαμπου Μαυρίδη* και Σταματίας Γκαρά – Δημουλέα**

Από τον Ιούνιο του 2019 εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης των 42 κενών οργανικών θέσεων Ειρηνοδικών Δ’ τάξεως στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

Τα ως άνω κενά είχαν δημιουργηθεί με την συνταξιοδότηση και παραίτηση αντίστοιχου αριθμού Ειρηνοδικών έως 30/06/2019 και ενώ πλησιάζει ο Ιούνιος του 2020, που θα αποχωρήσουν, λόγω συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη 44 Ειρηνοδίκες, καθυστερεί σημαντικά η διαδικασία διορισμού και ανάληψης των καθηκόντων των 42 Ειρηνοδικών Δ’ τάξεως. Το χρονικό διάστημα, για να ολοκληρωθεί η ως άνω διαδικασία, διαρκεί, κατά ανώτατο όριο 10 μήνες (η πλήρωση των 28 κενών οργανικών θέσεων του 2018 ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019 με τη δημοσίευση του αντίστοιχου ΦΕΚ διορισμού και τοποθέτησης των 28 δόκιμων Ειρηνοδικών Δ’ τάξεως).

Mε τους ρυθμούς που κινήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία κάλυψης των 42 κενών, από το καλοκαίρι του 2019, μετά την ισχύ του νόμου 4622/2019 «ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» θα ξεπεράσει, μέχρι την ολοκλήρωση της, τους 16 μήνες, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, επειδή οι κενές οργανικές θέσεις διπλασιάζονται, από τον Ιούνιο του 2020 και, επιπλέον, υπάρχει μεγάλος αριθμός Ειρηνοδικών που έχουν λάβει άδειες αναρρωτικές, τοκετού και ανατροφής τέκνου.

Για τους λόγους αυτούς είναι επιβεβλημένο, για την εύρυθμη λειτουργία των Ειρηνοδικείων της χώρας:

  • να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς πλέον η διαδικασία κάλυψης των 42 κενών οργανικών θέσεων του 2019.
  • να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία πλήρωσης των 44 οργανικών θέσεων του 2020.
  • να πραγματοποιηθεί η προτεινόμενη αύξηση των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών κατά 60, ώστε να εκδικασθούν το συντομότερο οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. 3869/2010.

*Εφέτης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

**Ειρηνοδίκης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ