Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Χαράλαμπος Σπυρόπουλος: Κορονοϊός… νομοθετική πρόβλεψη για την πληρωμή ποινών που έχουν ρυθμισθεί με δοσοποίηση του προϊσχύσαντος Π.Κ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χαράλαμπος Σπυρόπουλος: Κορονοϊός… νομοθετική πρόβλεψη για την πληρωμή ποινών που έχουν ρυθμισθεί με δοσοποίηση του προϊσχύσαντος Π.Κ.

Του Χαράλαμπου Σπυρόπουλου*

Η εξάπλωση της πανδημίας του γνωστού σε όλους μας (COVID -19) κορονοϊού έφερε ως άμεση απόρροια το κλείσιμο των Δικαστηρίων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια από της 13/3/2020 και ως δείχνει η κατάσταση με τις τωρινές εκτιμήσεις θα παραμείνουν κλειστά για τον μήνα Απρίλιο (ταπεινή μου πρόβλεψη δύσκολα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα Δικαστήρια σε κανονικούς ρυθμούς πριν της 11 Μαίου). Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα Δικαστήρια είναι πλέον βέβαιο ότι θα ανακύψουν πλείονα προβλήματα, καθόσον είναι μία κατάσταση πρωτοφανής αλλά βεβαίως απαραίτητη για την Υγεία και τις ζωές όλων μας (Δικηγόρων, Δικαστών, Υπαλλήλων, Αστυνομικών,πολιτών), και ένα εξ αυτών είναι η πληρωμή των ποινών φυλάκισης οι οποίες έχουν μετατραπεί σε χρηματικές δυνάμει των διατάξεων του προϊσχύσαντος Π.Κ και συγκεκριμένα του άρθρου 82 παρ. 1,2 και 4 ως ίσχυε δυνάμει του Ν. 4093/2012.

Με τις ως άνω γνωστές σε όλους τους νομικούς διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον που έχει καταδικασθεί σε μία ποινή φυλακίσεως και η ως άνω ποινή με δικαστική απόφαση έχει μετατραπεί σε χρηματική ποινή να καταβάλει τμηματικώς το ποσό της ποινής του συνήθως σε 24 ή 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πληρωμή των ως άνω ποινών γίνεται εντός του συγκροτήματος της Ευελπίδων/Εφετείου (αναλόγως που εκκρεμεί η απόφαση) και ενημερώνεται έτσι το σύστημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών/ Εφετών με σκοπό να μην ανακληθεί η χορηγηθείσα δοσοποίηση. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί το αρμόδιο τμήμα δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα αρκετοί εντολείς μας καθημερινά να ρωτούν για το επίμαχο θέμα. Στον συγκεκριμένο προβληματισμό πρέπει να συνεκτιμηθεί δεόντως το γεγονός ότι οι ποινές αυτές δεν πληρώνονται την παρούσα χρονική περίοδο όχι με υπαιτιότητα του κατηγορουμένου αλλά συνεπεία των έκτακτων μέτρων της πανδημίας. Βεβαίως παρέχεται η εναλλακτική όδος που εν τοις πράγμασι σπανίως λαμβάνει χώρα να πληρώνει ο άμεσα ενδιαφερόμενος στην Δ.Ο.Υ κατοικίας του, λύση που επίσης θα συναντήσει εμπόδια με δεδομένο ότι στην παρούσα χρονική περίοδο οι συναλλαγές του κοινού με τις Δ.Ο.Υ είναι μόνο κατόπιν ραντεβού ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σίγουρα η παρουσία πολιτών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα καθόσον βασική μέριμνα όλων μας είναι η μη διασπορά του ιού.

Προς αποφυγή εσφαλμένων κρίσεων στο υπάρχον πρόβλημα δεν είναι δόκιμο και λογικό να κάνουμε οι συνήγοροι χρήση του άρθρου 556 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθόσον το εν λόγω δικονομικό εργαλείο προϋποθέτει αίτηση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή Εφετών αναλόγως που εκκρεμεί η απόφαση, με αποτέλεσμα την παρουσία πλειόνων δικηγόρων εντός των Πρωτοδικείων/ Εφετείων της Χώρας. Ταυτόχρονα το ως άνω δικονομικό εργαλείο σχετίζεται με την αναβολή εκτέλεσης ποινής για τους λόγους που εκτενώς αναφέρονται στο άρθρο 556 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και όχι για την περίπτωση αδυναμίας πληρωμής (δόσης) ποινής που έχει μετατραπεί σε χρηματική και εν συνεχεία σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω συνάγεται ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για το ζήτημα αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και ενιαία σε όλη την ελληνική επικράτεια, ούτως ώστε όταν η λαίλαπα του κορονοϊού κοπάσει να μην προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα.

Δικηγόρος*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ