Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Χάρης Κονδύλης: Νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον κώδικα Ποινικής Δικονομίας χωρίς τους δικηγόρους

Ακόμη και τώρα δεν διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των δικηγόρων της νομικής βοήθειας. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν νέα ανασφάλεια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χάρης Κονδύλης: Νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον κώδικα Ποινικής Δικονομίας χωρίς τους δικηγόρους

Κατά την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στη Δικαιοσύνη, χωρίς τη συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων. Το νέο νομοσχέδιο καταρτίστηκε όχι απλά χωρίς να γίνει διαβούλευση με τους καθ’ύλην αρμόδιους, αλλά χωρίς καν την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων από το δικηγορικό κόσμο.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν νέα ανασφάλεια και ανησυχία στο νομικό κόσμο, καθώς πραγματοποιούνται μόλις 2 χρόνια μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν τη μάχιμη δικηγορία ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη. Επιπλέον συνεχίζει να μην δίνει οριστική λύση στις καθυστερήσεις πληρωμών των δικηγόρων που λαμβάνουν υποθέσεις από τη Νομική Βοήθεια.

To προωθούμενο νομοσχέδιο, με τον τρόπο που εισάγεται, προβαίνει σε μια οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών, η οποία δεν φαίνεται να αποτρέπει την εγκληματικότητα, αλλά αντιθέτως διαιωνίζει την πολυνομίαΣυγκεκριμένα: 

  • Δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια δικαίουμιας και τροποποιούνται εκ νέου διατάξεις του Π.Κ. μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- 2 ετών-, από την τελευταία αναθεώρηση τους, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, το 2019 και κατόπιν μεγάλης διαβούλευσης
  • Δεν διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των δικηγόρων της Νομικής Βοήθειας,καθώς προωθείται η λύση καταβολής του 50% της αμοιβής (χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη καταβολής, όπως για παράδειγμα μέσα σε 5 ημέρες από την έκδοση του γραμματίου προείσπραξης και την αποστολή των παραστατικών) και το υπόλοιπο 50% μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των δικηγόρων, (χωρίς πάλι να δίνονται εγγυήσεις για τη χρονική διάρκεια αυτής της εκκαθάρισης)
  • Η νέα τροποποίηση υποκρύπτει ευκαιριακή νομοθέτηση, μιας και οι προηγούμενες αλλαγές δεν έχουν όλες ακόμη δοκιμασθεί στην πράξη.
  • Υιοθετείται μια πρακτική συνολικής αυστηροποίησης των ποινών, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, τη στιγμή που πολλές από τις απειλούμενες ποινές δεν έχουν δοκιμασθεί.
  • Αγνοεί τη σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική σωφρονισμού, μιας και αυξάνεται ο χρόνος για την υφ’ όρον απόλυση και παρατείνεται ο εγκλεισμός, χωρίς η χώρα μας να διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή και τα σωφρονιστικά ιδρύματα να μπορούν να υποστηρίξουν το μέτρο αυτό.
  • Επαναφέρει όλα τα αδικήματα συγκεκριμένης διακινδύνευσης σε δυνητικής.
  • Παρά την αυστηροποίηση των περισσότερων ποινών ο νέος Π.Κ. δεν αγγίζει ζητήματα προστασίας  δασών- φυσικού περιβάλλοντος και πρόβλεψης από κινδύνους πυρκαγιάς καθώς και ενδεχόμενη ευθύνη της Διοίκησης ή των Ο.Τ.Α.

Είναι πραγματικά αδιανόητο οι δικηγόροι να εξαιρούμαστε από τη συζήτηση για τα νομοθετήματα που αναφέρονται στην απονομή της Δικαιοσύνης και στις τροποποιήσεις του εκάστοτε κώδικα.

Διεκδικούμε συμμετοχή και αποφασιστικό ρόλο των δικηγόρων στα νομοσχέδια της Δικαιοσύνης.

Διεκδικούμε άμεση πληρωμή των δικηγόρων της Νομικής βοήθειας.

Διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας.

*Ο Χάρης Κονδύλης είναι Υποψήφιος Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ