Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Χρήστος Τσιμπούκης: Ελληνικές φυλακές ώρα μηδέν

Σε κατάστημα κράτησης της νοτίου Ελλάδας έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 70 κρούσματα σε κρατουμένους, σε κεντρικό κατάστημα κράτησης περισσότερα από 25 κρούσματα, σε κατάστημα κράτησης της βορείου Ελλάδας επίσης περισσότερα από 10 κρούσματα κορονοϊού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χρήστος Τσιμπούκης: Ελληνικές φυλακές ώρα μηδέν

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο, ότε και είχε ανοίξει η συζήτηση για την δυνατότητα αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης της Χώρας υπό όρους και προϋποθέσεις κι ενώ είχε απασχολήσει τότε ιδιαιτέρως σε θεωρητικό επίπεδο την νομική κοινότητα το εν λόγω μείζονος σημασίας ζήτημα, όπως αποτυπώθηκε με δημόσιες παρεμβάσεις συναδέλφων, επιστημονικών ενώσεων κλπ (βλ. του υπογράφοντος το παρόν, Dikastiko.gr από 27/3/2020 Σκέψεις για την ανάγκη αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης και Dikastiko.gr από 6/4/2020Το δικαίωμα των κρατουμένων στην ζωή vs της δημόσιας ασφάλειας και τάξης – Σχέση ανταγωνισμού ή συμπλήρωσης;) κι ενόσω  μάλιστα είχε  γεννηθεί η εντύπωση ότι η πρακτική εφαρμογή μιας συνισταμένης των απόψεων αυτών και των τοποθετήσεων βρισκόταν ante portas, ατυχώς διαψευστήκαν οι προσδοκίες.

Η σημερινή κατάσταση στα καταστήματα κράτησης από ότι προκύπτει τόσο από το ρεπορτάζ όσο όμως και από την εφικτή στα πλαίσια του δυνατού ελέω μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, επικοινωνία με εντολείς – κρατούμενους είναι ότι καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν διαγνωστεί αρκετά κρούσματα στις ελληνικές φυλακές. Εσχάτως όμως ήτοι τις τελευταίες δύο εβδομάδες η πραγματικότητα βαίνει διαρκώς επί τα χείρω.

Ειδικότερα, σε κατάστημα κράτησης της νοτίου Ελλάδας έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 70 κρούσματα σε κρατουμένους, σε κεντρικό κατάστημα κράτησης περισσότερα από 25 κρούσματα, σε κατάστημα κράτησης της βορείου Ελλάδας επίσης περισσότερα από 10 κρούσματα κλπ.

Η πραγματικότητα αυτή όσες ηθικο-πολιτικές αγκυλώσεις κι αν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κοινωνία, δεν θα πρέπει να αφήνει αμέτοχο κι αδιάφορο κανένα, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος τις συνθήκες διαβιώσεις των κρατουμένων λ.χ. έλλειψη θέρμανσης, συνθήκες υγιεινής,  τα χρόνια δομικά προβλήματα της χωροταξίας των ελληνικών φυλακών, συνιστάμενα στην αδυναμία ανεύρεσης χώρου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως χώρος καραντίνας 20 ή 30 κρατουμένων, αριθμός κρατουμένων και πληρότητες των καταστημάτων κράτησης, επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και δέουσας φαρμακευτικής περίθαλψης, χρόνια πάσχοντες κι ευπαθείς ομάδες κρατουμένων οι οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λ.χ. ανάπηροι, τοξικομανείς κλπ οι οποίοι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο  σε περίπτωση που νοσήσουν από κορωνοϊό κλπ

Σε αυτήν την αντικειμενική και γνωστή για όσους έχουν επαφές κι επικοινωνία με κρατουμένους (συνηγόρους υπεράσπισης, ψυχολόγους, συγγενείς κλπ) πραγματικότητα θα πρέπει να προστεθεί κι η πλήρης απομόνωση ολόκληρων πτερύγων ή ακτινών φυλακών όταν έχει διαγνωστεί κάποιος ή κάποιοι εξ αυτών θετικοί στον κορωνοϊό, αναστέλλοντας ταυτόχρονα δικαιώματα επικοινωνίας αυτών με συνηγόρους υπεράσπισης ενόσω ενδεχομένως επίκειται εκδίκαση υποθέσεων τους, συγγενείς, προαυλισμό κλπ.

Σε αυτήν την κατάσταση πλέον δεν διακινδυνεύει ο νομικός πολιτισμός μας κι αξίες του δυτικού τρόπου ζωής μας να περιπέσει αλλά την αντιμετωπίζει καθημερινά τις τελευταίες ήμερες.

Σταθμίζονται καθημερινά το δικαίωμα στην ζωή κάποιων κρατούμενων οι οποίοι υπό προϋποθέσεις θα εδύναντο να αποφυλακιστούν με κριτήρια λ.χ. συγκεκριμένες πράξεις, όριο ηλικίας αυτών, προβλήματα υγείας, χρόνος εκτιθείσας και εκτιτέας στερητικής της ελευθερίας ποινής (έχω αναφερθεί στο παρελθόν σε σχετικούς προβληματισμούς) έναντι του δικαιώματος ασφάλειας.

Εύλογα  ανακύπτει το ερώτημα κατά πόσο μια κοινωνία μπορεί να κοιμάται ασφαλής όταν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων διακινδυνεύει την ίδια του την ζωή.

Ο Χρήστος Τσιμπούκης είναι Δικηγόρος – Διοικητικός Επιστήμων – ΜΔΕ-Υπ.Δρ. ΝΟΠΕ/ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ