Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Δ. Βερβεσός: Ο βαρύς χειμώνας της Δικηγορίας στην Β΄ φάση της πανδημίας

Με μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε τα Δικαστήρια να λειτουργήσουν πλήρως μέχρι 6.11.2020 και έκτοτε σε μερική λειτουργία αλλά με διευρυμένο πλαίσιο, σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δ. Βερβεσός: Ο βαρύς χειμώνας της Δικηγορίας στην Β΄ φάση της πανδημίας

Πάγια θέση του δικηγορικού σώματος είναι η διαρκής λειτουργία των Δικαστηρίων και η πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη, προς ικανοποίηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματός τους σε δικαστική προστασία.

Με μεγάλες προσπάθειες καταφέραμε τα Δικαστήρια να λειτουργήσουν πλήρως μέχρι 6.11.2020 και έκτοτε σε μερική λειτουργία αλλά με διευρυμένο πλαίσιο, σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας.

Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, λόγω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, η οικονομική στήριξη των δικηγόρων από την Πολιτεία συνιστά όρο επιβίωσης της μεγάλης πλειοψηφίας του κλάδου, με την επανένταξη στους πληττόμενους ΚΑΔ, λόγω των ευρύτερων δυσμενών συνεπειών που η πανδημία έχει επιφέρει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου και ειδικά στο δικηγορικό επάγγελμα.

Από το χρονικό σημείο της μερικής αναστολής μέχρι σήμερα, μετά από διεκδικήσεις του δικηγορικού σώματος, σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία και τον κλάδο, κατέστη δυνατή η επανένταξη των δικηγόρων στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση των μισθωμάτων μηνός Νοεμβρίου κατά 40%, την αναστολή σειράς ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την αναστολή των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων της πρώτης φάσης της πανδημίας χωρίς να πετύχουμε αυτή τη φορά τη μείωση 25% για την περίπτωση της εμπρόθεσμης εξόφλησης αλλά και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών (όπως εξάλλου και κανένας άλλος κλάδος επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών).

Επίσης ψηφίστηκε ο νόμος για το χορήγημα του ΟΑΕΔ και αναμένεται η εφαρμοστική ΚΥΑ για την πληρωμή του μέσα στο Δεκέμβριο 2020 με τον καθορισμό του ύψους και του αριθμού των δικαιούχων.

Το νέο μέτρο οικονομικής στήριξης, στο οποίο το Υπουργείο Οικονομικών προέβη, σε αποδοχή των αιτημάτων οικονομικής στήριξης του κλάδου μας, ήταν η υπαγωγή των δικηγόρων στο μέτρο της «Επιστρεπτέας προκαταβολής» τόσο για τον 5ο κύκλο (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2020), που τα Δικαστήρια θα παραμείνουν σε περιορισμό λειτουργίας αλλά και στον 4ο κύκλο (Σεπτέμβριο-Οκτώβριος 2020), παρότι ήταν περίοδος πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι δικηγόροι εξαιρούνταν από τους 3 πρώτους κύκλους του άνω μέτρου, λόγω μη κατοχής ταμειακών μηχανών και απασχόλησης προσωπικού.

Σημειώνω ότι μέχρι την περασμένη Πέμπτη 3.575 δικηγόροι είχαν ήδη λάβει την παροχή σύμφωνα με δημοσιευθέντα στοιχεία όντας στην 4η θέση των κλάδων που τη ζήτησαν. Αναμένουμε να δούμε τον τελικό αριθμό των δικαιούχων μετά την εκπνοή της προθεσμίας (30.11.2020).

Προφανώς ο άνω αριθμός των δικαιούχων του 4ου κύκλου καλύπτει μόνο ένα μέρος του σώματος, κυρίως λόγω της λειτουργίας των Δικαστηρίων το διάστημα Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020. Όμως, δεν πρέπει να γίνονται ποσοστιαίοι υπολογισμοί επί του αριθμού του συνόλου των εγγεγραμμένων δικηγόρων στο Μητρώο, καθώς σε αυτόν υπάρχουν έμμισθοι χωρίς ατομική δικηγορία, δικηγόροι σε αναστολή, σε άδεια απουσίας ή σπουδών στο εξωτερικό, εταίροι δικηγορικών εταιρειών (οι οποίοι τη λαμβάνουν ως εταίροι και όχι ατομικά), μη ασκούντες παντελώς το επάγγελμα εγγεγραμμένοι στους καταλόγους δικηγόροι που δεν μπορούσαν να αθροιστούν για προφανείς αντικειμενικούς λόγους.

Σημειώνεται ότι, στους τρείς πρώτους κύκλους ουδείς δικηγόρος έλαβε ενίσχυση, ενώ τώρα αρκετοί συνάδελφοι έλαβαν την ενίσχυση.

Ελπίζουμε ότι, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στον κύκλο 5 λόγω του περιορισμού λειτουργίας των Δικαστηρίων τους μήνες Νοέμβριο Δεκέμβριο 2020.

Οκτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και με δραστικό και ουσιώδη περιορισμό της λειτουργίας των Δικαστηρίων, σε μία οικονομία που σχεδόν τίποτα δεν κινείται, με άμεσες επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας αλλά και οπωσδήποτε και στη δικηγορία που συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, απαιτείται με κάθε τρόπο να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες, ώστε να καλυφθεί η επελθούσα επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ιδίως των πιο χαμηλών εισοδηματικά κατηγοριών συναδέλφων, κυρίως από ήδη υπάρχοντες στα Δημόσια Ταμεία πόρους (π.χ. αποζημιώσεις για το πρόγραμμα της Νομικής Βοήθειας, ληξιπρόθεσμες παροχές σε είδος και χρήμα του ΕΦΚΑ), αλλά και από άλλες Ευρωπαϊκές πηγές και μάλιστα, τη στιγμή που η Κυβέρνηση αποφάσισε να μην μειώσει / αναστείλει τις τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις μας.

Έτσι, η προσπάθεια συνεχίζεται, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει θέσει η Ολομέλεια , για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης αποκλειστικά για τους πληττόμενους και έχοντες πραγματική ανάγκη συναδέλφους.

Ειδικότερα διεκδικούμε ιδίως:

– τη μείωση άλλως αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων,

  – την αναστολή των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος),

  – την ένταξη δικηγόρων και ασκουμένων σε καθεστώς οικονομικής ενίσχυσης ίδιο με αυτό που θα χορηγηθεί στους λοιπούς πληττόμενους κλάδους,

  – την επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων από παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας με την προκαταβολή του μεγαλύτερου τμήματος αυτής προ πάσης εκκαθαρίσεως,

  – τη νομοθετική επίλυση της εκκρεμότητας θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων εμμίσθων δικηγόρων στο επικείμενο προς κατάθεση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια ανηλίκων.

  – την αναβολή της έναρξης λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής απεικόνισης τιμολογίων της ΑΑΔΕ (my data)

  – τη μείωση μισθώματος επαγγελματικής στέγης και για το μήνα Δεκέμβριο,

  – τη μείωση μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων,

  – την άμεση εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ σε είδος και χρήμα,

  – την άμεση εκκαθάριση πιστωτικών υπολοίπων από τον ΕΦΚΑ για γραμμάτια προείσπραξης έτους 2020.

Θεωρούμε πολύ σημαντική εξέλιξη τη δυνατότητα μερικής και σε διευρυμένο πλαίσιο λειτουργίας των Δικαστηρίων και σε αυτό το σημείο θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας για το επόμενο χρονικό διάστημα, με την επέκταση των διενεργηθησόμενων δικαστικών πράξεων μετά τις 7/12, υπό την απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση της αποκλιμάκωσης των δεικτών της πανδημίας.

Ως δικηγόροι, επιθυμούμε πρωταρχικά τη λειτουργία των δικαστηρίων και την άσκηση του επαγγέλματός μας κατά τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και προάσπισης των συμφερόντων των πολιτών και συμπληρωματικά στην παρούσα φάση, που η οικονομική κατάσταση του κλάδου έχει δραματικά επιδεινωθεί, την αναγκαία οικονομική στήριξη από τη Πολιτεία για την απώλεια του εισοδήματός μας, που επέφερε η πανδημία συνολικά στον κλάδο και στις δύο φάσεις της.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα θεσμικά όργανα του σώματος οφείλουν και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Είναι ώρα μάχης και ευθύνης.

 

  O Δημήτρης Κ. Βερβεσός είναι Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ