Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Δημ. Κ. Βερβεσός : Ένορκες βεβαιώσεις & πιστοποιητικά ακινήτων- H αναβάθμιση του ρόλου των δικηγόρων λαμβάνει σάρκα και οστά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημ. Κ. Βερβεσός : Ένορκες βεβαιώσεις & πιστοποιητικά ακινήτων- H αναβάθμιση του ρόλου των δικηγόρων λαμβάνει σάρκα και οστά

Ο δικηγόρος είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός και ισότιμος συλλειτουργός της δικαιοσύνης. Οι θεμελιώδεις αυτές διατάξεις για το δικηγορικό λειτούργημα αποτελούν εμβληματική προμετωπίδα του Κώδικα Δικηγόρων (άρθρα 1 και 2). Πλην όμως, κινδυνεύουν να παραμείνουν ρηματική εξαγγελία χωρίς κανονιστικό αντίκρισμα αν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες θεσμικές δυνατότητες, που αναδεικνύουν την εγγυητική λειτουργία και καταξιώνουν το ρόλο του δικηγόρου.

Μετά από συνεπή παρέμβαση του δικηγορικού σώματος επιτεύχθηκαν πρόσφατα, μετά από καιρό, δύο σημαντικές νομοθετικές εξελίξεις στην κατεύθυνση αυτή: αφ΄ενός η δυνατότητα λήψης ένορκης βεβαίωσης και ενώπιον δικηγόρου και αφ’ ετέρου η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών επί ακινήτων αρμοδιότητος εμμίσθου Υποθηκοφύλακα, και από δικηγόρους.

Α. Ειδικότερα, με το άρθρο 74 του ν. 4690/2020 καθιερώνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται ένορκες βεβαιώσεις και ενώπιον δικηγόρου της έδρας του δικαστηρίου ή της κατοικίας ή της διαµονής του µάρτυρα. Αξιοσημείωτος  είναι ο ρόλος του οικείου δικηγορικού συλλόγου και του πληροφοριακού συστήματος (portal.olomeleia.gr) της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη σχετική διαδικασία. Αµέσως µετά τη λήψη της ένορκης βεβαίωσης, ο δικηγόρος την αποστέλλει ηλεκτρονικά στο δικηγορικό σύλλογο στον οποίο ανήκει μέσω του portal.olomeleia.gr και λαµβάνει ηλεκτρονική απόδειξη λήψης. Με την ηλεκτρονική απόδειξη η ένορκη βεβαίωση αποκτά βέβαιη χρονολογία και µοναδικό αριθµό. Στη συνέχεια αντίγραφα χορηγεί τόσο ο δικηγόρος όσο και ο οικείος δικηγορικός σύλλογος µέσω της διαδικτυακής πύλης portal.olomeleia.gr.

Η διαδικασία αυτή προβλέφθηκε αρχικώς για το διάστημα έως 15 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων αποσυμφόρησης των δικαστηρίων (και δη των Ειρηνοδικείων) για την προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού. Η επιτυχία του θεσμού στην πράξη μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα καθιερωθεί ως πάγια δικονομική δυνατότητα τόσο προς εξυπηρέτηση των διαδίκων και των δικηγόρων τους, όσο και προς αποσυμφόρηση των Ειρηνοδικείων της Χώρας, από το σχετικό φόρτο αυτής της κατηγορίας υποθέσεων.

Β. Επιπλέον, προς άρση των υφιστάμενων γραφειοκρατικών βαρών, ελάφρυνση του έργου των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και διευκόλυνση των πολιτών, με το άρθρο 364 του άρτι ψηφισθέντος ν. 4700/2020, προβλέπεται ότι στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνεται η έκδοση βεβαιώσεων, που επέχουν θέση πιστοποιητικού μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών και διεκδικήσεων για ακίνητα, που υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα εμμίσθων υποθηκοφυλακείων. Οίκοθεν νοείται ότι διατηρείται η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών απευθείας από το οικείο Υποθηκοφυλακείο. Διευκρινίζεται ότι η ως άνω δυνατότητα αφορά αποκλειστικά την έκδοση βεβαιώσεων για ακίνητο και δεν συνέχεται με το έργο του δικηγόρου για την πραγματοποίηση ελέγχου τίτλων στο πλαίσιο της σχετικής εντολής που λαμβάνει, όταν δενεργείται μεταβίβαση εξ επαχθούς αιτίας.

Κοινός παρονομαστής των δύο ανωτέρω νομοθετικών εξελίξεων είναι η καίρια αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου, η ουσιώδης διευκόλυνση των πολιτών και η σημαντική αύξηση της δικηγορικής ύλης. Ο δικηγόρος αποκτά κομβικό ρόλο αφ’ ενός στο κρίσιμο στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας στην πολιτική δίκη και αφ’ ετέρου στην εμπέδωση της ασφάλειας των συναλλαγών επί ακινήτων. Οι πολίτες αποκτούν πλείονες δυνατότητες, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα εξοικονομούνται πόροι από τα ήδη βεβαρυμμένα Ειρηνοδικεία και έμμισθα Υποθηκοφυλακεία. Τέλος, σε εποχές όπου οι δικηγόροι χειμάζονται, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, του υπερπληθωρισμού του κλάδου και των διαχρονικών φορολογικών και ασφαλιστικών επαβαρύνσεων, η διεύρυνση της δικηγορικής ύλης προσφέρει, όχι αμελητέα, ανάσα στους συναδέλφους, που αποκτούν εκ του νόμου τη δυνατότητα να προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος αμειβόμενων υπηρεσιών.

Η διεκδικητική μας προσπάθεια ασφαλώς δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε, επί παραδείγματι, να διεκδικούμε την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στις εμπράγματες, αλλά και τις σημαντικού ύψους ενοχικές δικαιοπραξίες, ώστε να επιτυγχάνεται ασφάλεια συναλλαγών και να αποφεύγονται μελλοντικές δικαστικές διενέξεις, όπως επίσης τη δυνατότητα δήλωσης αποδοχής κληρονομικών ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου. Ο αγώνας μας όμως, για να έχει αποτέλεσμα,  απαιτεί πάνω από όλα ρεαλισμό και στρατηγική. Δεν υιοθετούμε το αλυσιτελές δόγμα του «όλα ή τίποτα», το οποίο ο κλάδος έχει πληρώσει πολλές φορές στο παρελθόν (βλ. ΦΠΑ, υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια). Οι επιτυχίες απαιτούν συνέπεια, συνέχεια και επιμονή και έρχονται μέσα  από περισσότερες μικρές, αλλά σημαντικές, νίκες, όπως αυτές που πετύχαμε τώρα. Αυτό είναι το στέρεο υλικό με το οποίο χτίζουμε το συλλογικό μας μέλλον. Και αυτό το χρωστάμε κυρίως στις νέες γενιές συναδέλφων, στους οποίους πρέπει να σταθούμε δίπλα για να εξασφαλίσουμε ένα ελπιδοφόρο επαγγελματικό μέλλον, αλλά κυρίως ένα πιο αξιοπρεπές λειτούργημα, ουσιαστικό και ουχί κενό περιεχομένου ώστε ο δικηγόρος ως «άμισθος λειτουργός» να μην αποτελεί μια απλή διακηρυκτική νομοθετική αρχή.

*Πρόεδρος Ολομέλειας των Προέδρων

Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ