Δημήτρης Αναστασόπουλος: Δικηγορία, γονειϊκότητα και μητρότητα, διαδρομές παράλληλες;

Η στήριξη της γονεϊκότητας, με αυτονόητη προτεραιότητα στη μητρότητα αλλά και με έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων του πατέρα, ξεφεύγει από τη σφαίρα του ιδιωτικού βίου και της ακώλυτης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Είναι, πλέον, αδήριτη εθνική επιταγή, που δεν επιδέχεται ούτε παραγνώριση, ούτε αναβολές.

NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Δικηγορία, γονειϊκότητα και μητρότητα, διαδρομές παράλληλες;

Η συμφιλίωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας με την ομαλή προσωπική ζωή αποτελεί ζήτημα με όλο και κεντρικότερη θέση στον δημόσιο διάλογο. Η επιτάχυνση των ρυθμών ζωής, ο δραστικός μετασχηματισμός των συνθηκών και της φύσης εργασίας, ιδιαίτερα με τη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας και την επέκταση της τηλεργασίας, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των δυνατοτήτων αξιοποίησης του προσωπικού χρόνου καθιστούν ακόμη δυσχερέστερη την επίλυση της ήδη δυσεπίλυτης εξίσωσης για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Και μάλιστα στην πρώτιστη πτυχή της τελευταίας, την οικογενειακή ζωή. Με τον αρμονικό συμβιβασμό των επαγγελματικών υποχρεώσεων με τα οικογενειακά καθήκοντα και επιθυμίες να βαραίνει ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες μητέρες.

Η πρόκληση είναι κοινή για κάθε εργαζόμενη μητέρα και εργαζόμενο γονέα. Στην περίπτωση, όμως, των δικηγόρων, είναι ακόμη εντονότερη. Αποτελώντας και το κίνητρο για τη σύσταση ειδικής επιτροπής από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με μέλη τη Χριστίνα Τσαγκλή, τη Χριστίνα Πέλκα, την Αναστασία Ματσούκα, την Αναστασία Σταυροπούλου, τον Ανδρέα Κουτσόλαμπρο και τον γράφοντα.

Η ουσιαστική στήριξη της μητρότητας και της γονεϊκότητας περνά από τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία αποτελούν και τον πυρήνα της εισήγησης της επιτροπής:

-Την αποσύνδεση της ασφαλιστικής και της φορολογικής ενημερότητας από την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, ώστε να την λαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι. Δεν μπορεί συνάδελφος που αδυνατεί να είναι συνεπής στις φορολογικές της υποχρεώσεις να στερείται, λόγω μη καταβολής, την ειδική παροχή.

-Την ταχύτατη διευθέτηση των καθυστερήσεων της καταβολής της ίδιας παροχής, ένα φαινόμενο συχνό που αποδίδεται σε τεχνικά ζητήματα των εφαρμογών.

-Την αναδρομική επέκταση της ίδιας παροχής και σε μητέρες με ημερομηνία τοκετού από την 1η Ιανουαρίου 2023.

-Την αύξηση του εφάπαξ ποσού επιδόματος λοχείας για τις αυτοαπασχολούμενες δικηγόρους από 800 ευρώ σήμερα σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις της τάξης των 880 ευρώ. Ώστε να μην υπάρχει σημαντική απόκλιση από το αντίστοιχο επίδομα κύησης και λοχείας 119 ημερών που καταβάλλεται σε μισθωτές και έμμισθες δικηγόρους.

-Την κάλυψη των εσόδων θεραπειών υπογονιμότητας και κρυοσυντήρησης ωαρίων.

-Την πλήρη απαλλαγή, σε περίπτωση γέννησης, από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον ενός έτους, και για τους δύο γονείς. Πρόκειται, δηλαδή, για επέκταση της ισχύουσας μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή κατά το δωδεκάμηνο που έπεται της λήξης της επιδότησης λόγω λοχείας

-Την επέκταση όλων των παροχών στις θετές και ανάδοχες μητέρες -δεν υπάρχουν μητέρες δύο ταχυτήτων- καθώς και στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης.

Τα αιτήματά μας, τα οποία ασφαλώς και θα τύχουν συστηματικότερης επεξεργασίας, δεν επιβαρύνουν δυσανάλογα τη δημοσιονομική ισορροπία, ούτε έχουν συντεχνιακό χαρακτήρα. Είναι, αντιθέτως, πλήρως προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και τις απαιτήσεις του δικηγορικού λειτουργήματος και έχουν πολύ ευρύτερη ακτινοβολία: με τις ίδιες, επί της ουσίας, προκλήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες μητέρες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, ιδιαίτερα στους επιστημονικούς κλάδους. Και πρέπει να βρουν τη θέση τους στη μεγάλη δημόσια συζήτηση για το δημογραφικό, που έχει ήδη εγκαινιαστεί.

Περισσότερο από όλα, πρόκειται για τομές που αν υλοποιηθούν, θα έχουν, ασφαλώς, ανεκτό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, επιφυλάσσουν, όμως, ανυπολόγιστα οφέλη. Η στήριξη της μητρότητας και της γονεϊκότητας αποτελεί, πρωτίστως, ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης: δημιουργεί πραγματικά ίσες ευκαιρίες στον επαγγελματικό στίβο για τις συναδέλφους που επωμίζονται, μαζί με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, και τις ευθύνες της μητρότητας. Και μάλιστα τη στιγμή που το δικηγορικό επάγγελμα απαιτεί όλο και περισσότερη επαφή, σχεδόν αδιάκοπη, τόσο με την αγορά, όσο και με τις μεταρρυθμίσεις του νομικού πλαισίου, την εξέλιξη της νομολογίας, αλλά και την πρόοδο της νομικής επιστήμης.

Την ίδια, όμως, στιγμή οι προοπτικές της δημογραφικής εξέλιξης της Ελλάδας διαγράφονται, πέρα από κάθε αμφιβολία, εξαιρετικά ζοφερές. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι ήδη παρούσα και, σύμφωνα με τις αξιόπιστες προβλέψεις, όχι μόνο δεν θα αντιστραφεί, αλλά θα βαθαίνει. Μόνος τρόπος για την απενεργοποίηση της βόμβας του δημογραφικού είναι η στήριξη των νέων οικογενειών και η αρμονική συνύπαρξη των επαγγελματικών υποχρεώσεων με την προσωπική και οικογενειακή ζωή. Η στήριξη της γονεϊκότητας, με αυτονόητη προτεραιότητα στη μητρότητα αλλά και με έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων του πατέρα, ξεφεύγει από τη σφαίρα του ιδιωτικού βίου και της ακώλυτης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Είναι, πλέον, αδήριτη εθνική επιταγή, που δεν επιδέχεται ούτε παραγνώριση, ούτε αναβολές.

*Δημήτρης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος ΔΣΑ, Επικεφαλής της Παράταξης «Με Το Δικηγόρο»

*Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα enikos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr