Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Δίνουμε προτεραιότητα στο «μεσαίο» δικηγόρο και στον πιο αδύναμο

Ο Συνδυασμός μας «Με το Δικηγόρο» γνωρίζει εξ ιδίας αντίληψης τα προβλήματα αυτά και δεν προτίθεται να τα αντιμετωπίσει μοιρολατρικά, όπως η απερχόμενη διοίκηση του Συλλόγου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Δίνουμε προτεραιότητα στο «μεσαίο» δικηγόρο και στον πιο αδύναμο

Οι αυτοαπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες δικηγόροι, ατομικά ή στο πλαίσιο συνεργατικών γραφείων και μικρών δικηγορικών εταιρειών είναι η ραχοκοκαλιά του Δικηγορικού Σώματος.  Οι προκλήσεις για τον μεμονωμένο δικηγόρο και το μικρό γραφείο ή δικηγορική εταιρεία είναι πολλές και έχουν να κάνουν με την εχθρική στάση του κράτους απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και τις λεγόμενες «μικρές οικονομικές οντότητες» εν γένει, την πολύπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία, την πολυνομία, τις δυσλειτουργίες των Δικαστηρίων και άλλων υπηρεσιών. Παράλληλα, οι δικηγόροι αντιμετωπίζουμε συρρίκνωση της ύλης, ανταγωνισμό, όχι πάντοτε θεμιτό, από μεγάλα σχήματα, όχι απαραίτητα δικηγορικά και απαξίωση της εργασίας και της αμοιβής τους. Η πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο αυτά τα προβλήματα όπως και ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις, πολλοί αξιόλογοι δικηγόροι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα υπό το βάρος προβλημάτων και καταστάσεων εκτός της σφαίρας επιρροής και ευθύνης τους.

Ο Συνδυασμός μας «Με το Δικηγόρο» γνωρίζει εξ ιδίας αντίληψης τα προβλήματα αυτά και δεν προτίθεται να τα αντιμετωπίσει μοιρολατρικά, όπως η απερχόμενη διοίκηση του Συλλόγου.

Γνωρίζουμε άριστα ότι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι πολλαπλασιαστής ισχύος για τον/την  αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο και το μικρό γραφείο/ εταιρεία, αφού της/ του επιτρέπει να βρίσκεται παντού από την οθόνη υπολογιστή και κινητού και σκοπεύουμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό, για να διεκπεραιώνεται όλη η γραφειοκρατία και η γραμματειακή υποστήριξη ηλεκτρονικά, απλά και γρήγορα, είτε αυτό αφορά στις καταθέσεις δικογράφων και την παρακολούθηση υποθέσεων είτε στις ασφαλιστικές εισφορές και την έκδοση τιμολογίων. Ταυτόχρονα, η απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων θα βοηθήσει σημαντικά τους αυτοαπασχολούμενους να παρακολουθούν τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ως προς τη δικηγορική ύλη, θα προωθήσουμε τις συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς για να διεκπεραιώνεται ο τεράστιος όγκος υποθέσεών τους από δικηγόρους, όχι φυσικά με συμβολικές αμοιβές, όπως έπραξε η απερχόμενη διοίκηση, αλλά όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Δικηγόρων. Παράλληλα, στις υπηρεσίες εκείνες που παρέχονται και από μη δικηγόρους, πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε αποτελεσματικά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των δικηγόρωνκαι με σεμινάρια και κατάρτιση να εξοπλιστούμε ακόμη καλύτερα, αυξάνοντας ύλη και έσοδα. Από τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία έως τη διαχείριση αφερεγγυότητας και τον GDPR, εργασίες δηλαδή που απαιτούν νομικές γνώσεις, οι δικηγόροι πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί των εξελίξεων.

Επίσης, οι συνθήκες είναι ώριμες για να συζητήσουμε σοβαρά για να την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων για τα ασυμβίβαστα. Με απόλυτο ασφαλώς σεβασμό στολειτουργηματικό χαρακτήρα μας και χωρίς να αποκτούμε την εμπορική ιδιότητα, υπάρχουν βήματα προσαρμογής που μπορούν να γίνουν.

Όσον αφορά στον πολύπαθο θεσμό της Νομικής Βοήθειας, ο οποίος δυστυχώς απετέλεσε ως και εστία διαφθοράς, με την κατανομή υποθέσεων σε γνωστούς και φίλους, προωθούμε ριζικές αλλαγές που θα κατανείμουν ορθολογικά και δίκαια τις υποθέσεις στους συναδέλφους και την αμοιβή να καταβάλλεται με την παροχή της υπηρεσίες και όχι κατά το δοκούν και μετά από χρόνια.

Η κατοχύρωση των δικηγορικών αμοιβών εν γένει αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για εμάς. Η επικαιροποίηση-αύξηση της αξίας των γραμματίων, όπου αυτό απαιτείται, η χρονοχρέωση και η στοχευμένη επικοινωνία προς το κοινό, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες αξίζουν, είναι προγραμματικοί μας στόχοι, πάντα παράλληλα με την αναβάθμιση και τη διαφύλαξη του κύρους του λειτουργήματός μας από συμπεριφορές και νοοτροπίες λίγων,που δυστυχώς αντανακλούν σε όλους μας.

Τέλος, ο  «ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο» για τον οποίο δυστυχώς δεν μιλάμε ποτέ δημόσια, δηλαδή η υπερσυγκέντρωση ορισμένων κατηγοριών υποθέσεων σε ελάχιστα, γραφεία–εταιρείες, όχι απαραίτητα δικηγορικές, πρέπει να αναδειχθεί και να αντιμετωπιστούν οι ουσία μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στη δικηγορία. Η «πίτα» των δικηγορικών υπηρεσιών μπορεί και πρέπει να κατανεμηθεί δικαιότερα και ορθολογικότερα, προς όφελος των πολλών.

Σκοπός μας είναι την αξία της/του κάθε Δικηγόρου να την καθορίζει το ήθος, οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι ικανότητές τους, όχι οι κακώς εννοούμενες διασυνδέσεις τους και η συμμόρφωση με την ενίοτε παράλογη και ασφυκτική γραφειοκρατία.

Ως δικηγορικός Συνδυασμός θέλουμε να δώσουμε αξία στην αξία κάθε Δικηγόρου.

* Δημήτρης Αναστασόπουλος, Υποψήφιος Πρόεδρος Δ.Σ.Α. «Με Το Δικηγόρο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ