Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος : Επίπλαστο το δίλημμα «θέλουμε ή δε θέλουμε να δουλέψουμε»

Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι δικηγόροι θέλουμε να εργαστούμε, πολλώ δε μάλλον όσοι βιοποριζόμαστε μόνο από τις παραστάσεις μας στα Δικαστήρια. Ωστόσο αυτό πρέπει να συμβαίνει μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας, κάτι που δεν διασφαλίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος : Επίπλαστο το δίλημμα «θέλουμε ή δε θέλουμε να δουλέψουμε»

Κατά το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών της 9ης-11-2020 τέθηκε από τον πρόεδρο προς επικύρωση, ως είχε, η από 7-11-2020 απόφαση – ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δ.Σ. της χώρας (https://bit.ly/3pfp3jw). Αν και επί της αρχής η ανακοίνωση αυτή της Ολομέλειας μας βρίσκει σύμφωνους, ωστόσο δεν την υπερψηφίσαμε, ως είχε, για τους κάτωθι, πολύ συνοπτικά, λόγους, όπως αυτοί αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Δ.Σ.:

Το Δ.Σ. της Αθήνας εκπροσωπεί περίπου τους μισούς δικηγόρους της χώρας. Ασφαλώς η Ολομέλεια των Δ.Σ. νομιμοποιείται να εκφράζει τη θέση του σώματος πανελλαδικά και να δρα προς κάθε κατεύθυνση για την προάσπιση των συμφερόντων μας. Ωστόσο, είναι ανεπίτρεπτο το Δ.Σ. μας να μην έχει ρωτηθεί για όλα όσα μεσολάβησαν και να έρχεται εκ των υστέρων, μετά από δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας και μία της Συντονιστικής, απλώς για να επικυρώσει την ανακοίνωση της Ολομέλειας. Για τον επιπλέον λόγο ότι ειδικά αυτή την περίοδο τελείως διαφορετικά, και άλλης εντάσεως, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δικηγόρος στα δικαστήρια της Αθήνας από εκείνα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας σε μικρές πόλεις της περιφέρειας (βλ.Ευελπίδων κλπ).

Το δίλημμα όπως επιχειρήθηκε να τεθεί εκ μέρους του Προέδρου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Δ.Σ., «θέλουμε ή δε θέλουμε να δουλέψουμε» είναι επίπλαστο. Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι δικηγόροι θέλουμε να εργαστούμε, πολλώ δε μάλλον όσοι βιοποριζόμαστε μόνο από τις παραστάσεις μας στα Δικαστήρια. Ωστόσο αυτό πρέπει να συμβαίνει μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας, κάτι που δεν διασφαλίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, και χωρίς αιφνιδιασμούς τελευταίας στιγμής.

Το δεύτερο αυτό lockdown, αν και αναμενόμενο, μας βρήκε απροετοίμαστους. Από το καλοκαίρι και μετά το Δ.Σ. δε συνεδρίασε ποτέ προκειμένου να σχεδιάσει και να είναι έτοιμο όταν θα ερχόταν η ώρα να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες για ασφαλή εργασία μας στα Δικαστήρια. Ακόμα και όσοι κάναμε εγκαίρως προτάσεις αγνοούμασταν.

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας επιχαίρει για μια ΚΥΑ η οποία είναι γεμάτη ασάφειες, ενώ δεν υπάρχει κανένα σημείο κριτικής για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της. Είναι αυτονόητο ότι όλοι θέλουμε να μπορούμε να εργαστούμε και όλοι κινηθήκαμε προς την κατεύθυνση αυτή. Όμως, αφής στιγμής γνωρίζαμε ότι οδηγούμαστε σε lockdown, οφείλαμε να έχουμε προετοιμάσει εγκαίρως συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις για τη λειτουργία των Δικαστηρίων που δεν θα άφηναν περιθώρια ασάφειας και αντιφάσεων. Όσοι εργάστηκαν από πλευράς του σώματος για την ΚΥΑ αναγνωρίζεται η συμβολή τους επί της αρχής, οφείλουν όμως εξηγήσεις για τις μεγάλες ασάφειες της. Αντ’αυτού διαπιστώνουμε πανηγυρικό κλίμα εξ αυτών και ανταλλαγή φιλοφρονήσεων μεταξύ τους, κάτι που δε συνάδει με όσα βιώνουν οι συνάδελφοι μας. Μάλιστα, ήταν γνωστό εγκαίρως ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει το «μοντέλο Μαϊου», και επομένως οφείλαμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και περιπτωσιολογικοί.

Το διεκδικητικό πλαίσιο για την οικονομική στήριξη των συναδέλφων, όπως αποτυπώνεται στην ΚΥΑ, είναι εξαιρετικά αδύναμο. Όφειλε να περιλαμβάνει αιτήματα για έκπτωση τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή πληρωμής των φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων, έκπτωση στο χρεωστικό υπόλοιπο που προέκυψε από την εκκαθάριση εφκα 2019 και αναστολή πληρωμής, και περαιτέρω οικονομική στήριξη των πλέον αδύναμων εξ ημών. Δεν πλήττονται όλοι το ίδιο άρα έπρεπε να υπάρχει ειδική πρόνοια για εκείνους που πλήττονται περισσότερο. Είναι πχ χαρακτηριστικό το παράδειγμα των συναδέλφων που ασχολούνται με το ποινικό δίκαιο, όπου και την προηγούμενη φορά και τώρα πλήττονται περισσότερο. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ολομέλεια όφειλε και μπορούσε να παρουσιάσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά του σώματος και τα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν ειδικά από τον Μάρτιο και μετά. Τέλος, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ολομέλειας η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία ωστόσο ακόμα δεν έχει διασφαλιστεί και παρά ταύτα δεν αναφέρονται ούτε συγκεκριμένες προτάσεις προς την επίτευξη υλοποίησης της ούτε ειδικότερες προτάσεις ώστε η απολύτως ευκταία υλοποίηση της να αποφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους.

Για τους ανωτέρω λόγους, και όσους άλλους αναλυτικά αναπτύξαμε στο Δ.Σ, δεν υπερψηφίσαμε την ως άνω ανακοίνωση της Ολομέλειας.

Σημείωση: τα περισσότερα από όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση ΔΣΑ (https://bit.ly/3n3jT8m) ως αποφάσεις του ΔΣ από την παράγραφο 5 και μετά δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ανακοίνωση της Ολομέλειας, την οποία και δεν υπερψηφίσαμε, αλλά συμπληρώθηκαν κατόπιν της συζήτησης και των θέσεων που εκφράστηκαν στο ΔΣ (και από εμάς). Συνεπώς εσφαλμένα αναφέρεται ότι ψηφίσαμε συλλήβδην κατά της απόφασης του ΔΣ, όπως αναγράφεται στη σημερινή ανακοίνωση.

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι Δικηγόρος, Σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ