Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Να επικρατήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις στις εκλογές του ΔΣΑ κατά του συντηρητισμού

Ο Συνδυασμός μας «Με το Δικηγόρο», ανεξάρτητα από το πώς κάποιοι – καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα - θα τον τοποθετήσουν στο πολιτικό φάσμα, είναι αποκλειστικά δικηγορική παράταξή, με μόνο γνώμονα τις/τους Δικηγόρους και όχι κάποιο ιδεολογικό πρόσημο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Να επικρατήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις στις εκλογές του ΔΣΑ κατά του συντηρητισμού Δημήτρης Αναστασόπουλος

Στις προσεχείς δικηγορικές εκλογές, οι ουκ ολίγοι κατερχόμενοι συνδυασμοί και υποψήφιοι Πρόεδροι έχουν συχνά ιδεολογικές, πολιτικές, ενίοτε και κομματικές αναφορές. Ωστόσο, πέρα από στερεοτυπικές ταμπέλες, σημασία έχει τι κομίζει και τι προτείνει κάθε υποψήφιος.

Ο Συνδυασμός μας «Με το Δικηγόρο», ανεξάρτητα από το πώς κάποιοι – καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα – θα τον τοποθετήσουν στο πολιτικό φάσμα, είναι αποκλειστικά δικηγορική παράταξή, με μόνο γνώμονα τις/τους Δικηγόρους και όχι κάποιο ιδεολογικό πρόσημο. Δεν είναι άλλωστε ο δικός μας Συνδυασμός που έχει συνταχθεί φανερά ή κρυφά με την όποια κυβέρνηση. Αντιθέτως, όσο και αν αναζητήσει κανείς δε θα μπορέσει να βρει ούτε μια τοποθέτηση μας που να μην είναι αποκλειστικά και μόνο υπέρ των δικηγόρων. Άλλοι είναι εκείνοι που τοποθετούνται όλα αυτά τα χρόνια με το βλέμμα στην εκάστοτε κυβέρνηση ή σε κόμματα.

Ως Συνδυασμός δεν αρκεστήκαμε μόνο στην εκπόνηση «εκθέσεων ιδεών» και στη διατύπωση γενικόλογων διακηρύξεων. Για την Γυναίκα Δικηγόρο πραγματοποιήσαμε μεγάλη έρευνα για να αναδείξουμε με απτό και μετρήσιμο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συνάδελφοι και με βάση αυτά τα δεδομένα διατυπώσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων και για το ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα της έμφυλης βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Για την/τον ΑΜΕΑ Δικηγόρο, προτείνουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να μην στερείται κανείς και καμία το δικαίωμα στην εργασία και την πρόσβαση παντού, ενώ ήδη έχουμε λάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Για τους νέους/νέες Δικηγόρους και τους ασκούμενους, και αφού πρώτα καταγράψαμε τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τα προβλήματά τους, έχουμε επίσης πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορούν να εισέρχονται και να παραμένουν στο επάγγελμα που επέλεξαν με όρους αξιοπρέπειας, χωρίς εκμετάλλευση και κάρπωση έναντι ευτελούς αμοιβής του μόχθου τους.

Το δε πρόγραμμά μας αλλά και η έως τώρα στάση μας εντός και εκτός Δικαστηρίων, περιέχει σαφείς και εφαρμόσιμες θέσεις για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της πολυνομίας και της κακονομίας, τη στήριξη του αυτοαπασχολούμενου Δικηγόρου και του μικρού Δικηγορικού Γραφείου, την αύξηση της δικηγορικής ύλης με όρους αξιοπρέπειας δια συνεργασιών με φορείς του Δημοσίου, την κατοχύρωση των δικηγορικών αμοιβών και μισθών. Επιδιώκουμε την δικαιότερη κατανομή της δικηγορικής πίτας, με εφαρμογή επιτέλους κανόνων όχι μόνο κατά της αντιποίησης της δικηγορικής ιδιότητας αλλά και κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού και των ολιγοπωλιακών καταστάσεων σε ορισμένα είδη δικηγορικών υπηρεσιών.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη νομική βοήθεια, έναν θεσμό με ιδιαίτερο κοινωνικό πρόσημο, ο οποίος έως σήμερα έχει στιγματιστεί από κακοδιαχείριση και κατανομή των υποθέσεων με αμφισβητούμενα και «προσωποπαγή» κριτήρια μεταξύ «φίλων». Στόχος μας είναι η πλήρη αναμόρφωσή του, για να μπορούν οι πραγματικοί δικαιούχοι και ασθενέστεροι οικονομικά συμπολίτες μας, να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και αξιόπιστες νομικές υπηρεσίες, με βάση της ανάγκες των ιδίων και όχι αυτών που κάνουν τη διανομή. 

Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην δια βίου και δωρεάν εκπαίδευση των Δικηγόρων, για να μπορούν να εξελίσσονται επαγγελματικά με νέες νομικές και μη δεξιότητες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε ακριβά ιδιωτικά σεμινάρια και πιστοποιήσεις.

Το όλο μας πρόγραμμα, η φιλοσοφία και η σύνθεση του Συνδυασμού μας, έχουν ως όραμα μια Δικηγορία συμπεριληπτική, χωρίς αόρατες και αόρατους, χωρίς έμφυλες ή άλλες διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε Δικηγόρος θα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα την επαγγελματική του δραστηριότητα και να βιοπορίζεται, με βάση τις ικανότητες, τις γνώσεις, το ήθος και τις δεξιότητές του και όχι χάρη σε ταυτοτικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικία), το μέγεθος του Γραφείου και του αριθμού των συνήθως απασχολούμενων σε κακές συνθήκες συνεργατών και τις κακώς εννοούμενες διασυνδέσεις του.

Δεν μας απασχολεί αν οι θέσεις αυτές θα χαρακτηριστούν προοδευτικές, όπως πράγματι είναι, ή συντηρητικές ή φιλελεύθερες ή περιοριστικές, με βάση την όποια πολιτική «καταγωγή» των μελών του Συνδυασμού μας και των άλλων. Μοναδική μας έννοια είναι αυτές οι θέσεις και, εφόσον το αποφασίσουν οι Δικηγόροι, η εφαρμογή τους, να αλλάξουν τον τρόπο που ασκείται η Δικηγορία σήμερα, με τρόπο δίκαιο, ισορροπημένο και συμπεριληπτικό, με τελικό αποδέκτη την κοινωνία και τους πολίτες. 

Ένας ισχυρός Δικηγορικός Σύλλογος που στηρίζει τα μέλη του, είναι θεματοφύλακας των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι σε κάθε εξουσία και αυθαιρεσία, ιδιωτική και δημόσια. 

Και ανεξαρτήτως πολιτικής «ταμπέλας», αυτός είναι ο στόχος μας. Γνωρίζουμε ότι απέναντι μας θα βρεθεί το πιο βαθύ, το πιο συντηρητικό κομμάτι του δικηγορικού σώματος. Εκείνοι που βολεύονται με τη σημερινή κατάσταση, εκείνοι που δεν επιθυμούν τομές όπως αυτές που περιγράψαμε. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι πλέον οι συνθήκες για να επικρατήσει η πρόοδος έναντι της συντήρησης υπάρχουν. Και θα επιφέρουν τη μεγάλη αλλαγή στις εκλογές μας στις 28 και 29 Νοεμβρίου!

*Δημήτρης Αναστασόπουλος, Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ «Με Το Δικηγόρο»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ