Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Παξινός: Δικηγόρος ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Δικηγόρος είναι ο συνεκτικός δεσμός μεταξύ του λαού και των συντεταγμένων λειτουργιών της Πολιτείας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Παξινός: Δικηγόρος ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων eurokinissi

Δικηγόρος! Το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου, κατά τον Βολταίρο. Και είναι αλήθεια ότι η δικηγορία είναι η ωραιότερη, η πλέον ενδιαφέρουσα αλλά και πιο επίπονη ζωή. Ο Δικηγόρος είναι ο συνεκτικός δεσμός μεταξύ του λαού και των συντεταγμένων λειτουργιών της Πολιτείας. Είναι ο ρυθμιστής της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης, ο φρουρός και προασπιστής της έννοιας του Δικαίου.

Όταν ψηφίσθηκε ο Δικηγορικός Κώδικας στην Βουλή το 1954, ένα σπουδαίο και μοναδικό νομοθέτημα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Θεοφανόπουλος είπε: “Ο Δικηγόρος είναι ο μοχλός της Δίκης. Δύναται ο δικαστής να μεταβάλλει, τροποποιήσει η και να τα απορρίψει τελείως τα υποβαλλόμενα αιτήματα, εκείνο όμως το οποίο δεν δύναται να κάνει είναι να οικοδομήσει την δίκη”.

Οι Δικηγόροι ως επαγγελματίες έχουν δικαιώματα, όσον αφορά στην επαγγελματική σταδιοδρομία τους και την επιβίωση και ως επιστήμονες και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης έχουν καθήκοντα και υποχρεώσεις ταυτόσημα με τους Δικηγορικούς Συλλόγους του Κράτους.

Ως γνωστόν, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, είναι συνδικαλιστικοί επαγγελματικοί Σύλλογοι και Επιστημονικοί οργανισμοί μαζί. Ως συνδικαλιστικοί επαγγελματικοί Σύλλογοι υποχρεούνται να υπερασπίζονται τα δίκαια του δικηγορικού σώματος και να αγρυπνούν για την προστασία των δικηγόρων.

Ως Επιστημονικοί Οργανισμοί είναι θεσμοί ηθικής και νομικής δυνάμεως και έχουν αποστολή την προαγωγή της επιστήμης του Δικαίου, της νομοθεσίας, της νομολογίας και ασφαλώς την υπεράσπιση της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, με την προστασία των συνταγματικών ελευθεριών και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Δικηγόρος, ο συμπαραστάτης του απλού πολίτη σε ένα Κράτος Δικαίου, είναι ο εγγυητής αυτής της Συνταγματικής επιταγής, ως ο κατ’ εξοχήν προασπιστής των δικαιωμάτων και συμφερόντων του ανθρώπου. Η ιερή αποστολή του Δικηγορικού Σώματος είναι ο αγώνας για μια Κοινωνία Ίσων Πολιτών, με κατοχυρωμένες τις ατομικές ελευθερίες, σε ένα πλαίσιο ωρίμου νομικού πολιτισμού. Κι αυτός ο αγώνας είναι διαρκής, επίμονος, κι έχει πολύ μόχθο.

Οι Δικηγόροι πάντα περήφανοι για τον θεσμικό τους ρόλο και πρέπει να τον αναδεικνύουν με Ήθος, με το επιστημονικό τους κύρος και την συνεχή προσπάθεια για την σωστή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Σε συνεχή προσπάθεια για την αναζήτηση της αλήθειας στα δρώμενα του τόπου αλλά και διεθνώς.

Μεγάλη η ευθύνη και έναντι της κοινωνίας που χειμάζεται και αναζητά την ελπίδα. Τις πιο πολλές φορές ματαίως. Και πάντα θα βρίσκεται ένας δικηγόρος να συμπαρασταθεί σε κάθε δοκιμαζόμενο πολίτη. Γιατί αυτή ήταν πάντα η αποστολή του. Να συντρέχει και να συμπάσχει, αν χρειασθεί και όταν χρειασθεί.

*Δημήτρης Χ. Παξινός, Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ