Τετάρτη 08 Μαϊου 2024

Δημήτρης Παξινός: Γιάννης Γουσέτης, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος!  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Παξινός: Γιάννης Γουσέτης, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος!   

Του Δημήτρη Χ. Παξινού*

Για όσους δεν τον γνώριζαν με μια πρώτη ματιά  έδειχνε βλοσυρός, θυμωμένος, απόμακρος.

Ήταν το τελείως αντίθετο. ΄Ενας άνθρωπος με  πλούσια μοναδικά προτερήματα. Με σπάνιες αρετές. Από μικρός στην βιοπάλη και με αγώνες για μια καλλίτερη Ελλάδα. Είχε τις ιδέες του και της τηρούσε απαρέγκλιτα. Όσο λίγοι. Όπως είπε κι ένας φίλος, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαδόπουλος, «αν οι κομμουνιστές ήταν σαν τον Γουσέτη, θα ήμασταν και εμείς όλοι».

Πόση αλήθεια περιέχουν αυτές οι λέξεις.

Πολλές οι  δοκιμασίες της ζωής του μέχρι να γίνει δικηγόρος. Δύσκολες εποχές με την πολιτική κατάσταση  με τον εμφύλιο που προηγήθηκε. Κι’ όμως τόσο στην Δικηγορικό Σύλλογο, όσο και εκτός αυτού ποτέ δεν παραπονέθηκε, ποτέ δεν κατηγόρησε, ποτέ δεν έβλαψε κανένα. Πάντα με τον καλό τον λόγο. Η αγωνία του ήταν πάντα τα προβλήματα τα καθημερινά και τα κοινωνικά, κυρίως τα εργασιακά.

Ακέραιος εργάτης του πνεύματος ξεχώριζε με τις θέσεις και τοποθετήσεις του με την απλότητα του λόγου του, τον μαχητικό του πνεύμα, την συναδελφική του αλληλεγγύη. Την καλοσύνη του. Την αγωνία του  για τα τεκταινόμενα στο περιβάλλον του, το μικρό και το μεγάλο. Πιστός στρατιώτης πολεμούσε για της ιδέες του και ήταν  συνεπής.

Για να είμαι ειλικρινής, ένας αγνός ιδεολόγος, με ψυχή μικρού παιδιού. Γι’ αυτό δεν είχε κακίες. Πίστευε πάντα ότι με αγώνες μόνο δικαιώνεσαι στην διεκδίκηση των δικηγορικών αιτημάτων σου. Στην διεκδίκηση καλλίτερων συνθηκών. Ξεχωριστός αφιέρωσε την ζωή του στα ιδανικά του και στις πανανθρώπινες αξίες της ζωής. Αυτά του έδιναν, μαζί με την οικογένειά του την δύναμη να παλεύει για την ζωή.

Αλλά και αν ήταν εκτός Συλλόγου, ήταν πάντοτε παρών όταν τον καλούσαμε για το ασφαλιστικό. Είτε στον Δ.Σ.Α. είτε στην Ολομέλεια. Με εισηγήσεις,  τεκμηριωμένες και αποδεκτές απ’ όλους  μας, έδινε κυριολεκτικά  τα φώτα του και καθοδηγούσε με την σοφία του και την ανιδιοτέλειά  του. Το ίδιο έκανε και στο Ταμείο Νομικών που χρόνια υπηρετούσε ως εκπρόσωπος του Δ.Σ.Α. και έδινε λύσεις  τα προβλήματα.  Πότε από την θέση του μέλους του Δ.Σ. του Ταμείου Νομικών και πότε από την θέση του προέδρου.

Αυτά τα έγραψα γιατί οφείλουμε πολλά, όλοι μας, στον Γιάννη Γουσέτη.  Εγώ,  που σχηματικά ανήκω σ’ άλλο στρατόπεδο  και που οι αντιλήψεις μου ταυτίζονται εν πολλοίς με αυτές του  Γιάννη.  Γιατί  μας ένωνε, όπως και τόσους άλλους,  η προσπάθεια για ανάδειξη κάποιων αξιών ζωής.

Ο Γιάννης το κατάφερε.

Και του είμαστε ευγνώμονες.

*Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ