Παρασκευή 14 Μαϊου 2021

Δημήτρης Τσαλαπάτης: Τρώνε τα αναδρομικά από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους για την περίοδο 2016-18

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Τσαλαπάτης: Τρώνε τα αναδρομικά από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους για την περίοδο 2016-18

Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη*

 

Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι οδηγούνται στο απόσπασμα, καθώς  με ευθύνη της ΝΔ και του Σύριζα, οδηγούνται σε διαγραφή  τα αναδρομικά  80 μηνών από τις  συντάξεις τους, οι οποίες  θα συνεχίζουν να καταβάλλονται με τις παράνομες περικοπές.

Πρόκειται  για μειώσεις (νόμοι 4051 και 4093) που γίνονται από το  2012. Ακολουθεί  πρόσθετη περικοπή με τον επανυπολογισμό και η προσωπική  διαφορά που επίσης θα κοπεί το αργότερο  μέχρι το 2024 με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16)

Με τις τρείς τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (1439/20, 1441/20, 1443/20),   που ανακοινώθηκαν αυτή  την εβδομάδα νομιμοποιείται η ληστεία του νόμου Κατρούγκαλου , ο οποίος με τη σειρά του νομιμοποίησε την σφαγή του νόμου Βρούτση και αυτός το ανταπέδωσε.

Η  απόφαση του ΣτΕ , που προκάλεσε η κυβέρνηση με την λεγόμενη πιλοτική δίκη, επιτρέπει να καταβληθούν , οι περικοπές ως μη νόμιμες   στους συνταξιούχους, που προσέφυγαν δικαστικά (ενδεχομένως και στους υπολοίπους αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση) ΜΟΝΟ όμως  για περίοδο 11 μηνών (Ιούνιος 2015 –Μάιος 2016)

Οι  ίδιες περικοπές για τα έτη 2016 μέχρι σήμερα κρίνονται, με την ίδια απόφαση, ΔΗΘΕΝ νόμιμες και  με τον τρόπο αυτό οι συνταξιούχοι στερούνται  περισσότερα από τα μισά λεφτά που τους οφείλει συνολικά ο ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο με κυβερνήσεις ΝΔ και Σύριζα.

Το καταπληκτικό είναι ότι  η Κυβέρνηση υποδύεται την θλιμμένη για τα λίγα που πρέπει να επιστρέψει και διαδίδει ότι θα τα πληρώσει  σε 60-72 δόσεις!…  Ο Συριζα  δεν λέει κουβέντα,  και κρύβεται πίσω από τον Βρούτση. Και οι δύο όμως  θεωρούν ότι μπορούν να κρυφτούν  πίσω από τις  αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το μυστικό είναι το άρθρο 14 ( παρ.2 περ.α΄) του ν.  4387/16 του επονομαζόμενου νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει ότι ο επανυπολογισμός  των συντάξεων θα γίνεται με βάση τις κομμένες συντάξεις που καταβάλλονταν στις 31.12.2014. Δηλαδή με το άρθρο αυτό ο Κατρούγκαλος μαζί με τον υφυπουργό Α. Πετρόπουλο και την σύμβουλο του και διάδοχο του στο υπουργείο Ε. Αχτσιόγλου νομιμοποίησαν τις περικοπές του προηγούμενων  νόμων και τις έκαναν δικές τους.

Ο επανυπολογισμός όμως άργησε δυο χρόνια. Στα εκκαθαριστικά σημειώματα των Ταμείων αναφέρονται περικοπές δύο νόμων που είχαν κριθεί από το ΣτΕ (2287/15) ως αντισυνταγματικοί αλλά ΕΦΚΑ και Δημόσιο  συνέχιζαν να παρακρατούν τα χρήματα με ανυπόστατους νόμους.!.. Κάτι σαν υπεξαίρεση δηλαδή

Ακολουθεί ένας δικαστικός μαραθώνιος. Με την απόφαση 1891/2019 τη ολομέλειας ο επανυπολογισμός ως τρόπος διαμόρφωσης των συντάξεων κρίνεται συνταγματικός Ο τρόπος επανυπολογισμού όμως συνδέεται, με το νόμο, με τη βάση των συντάξεων, δηλαδή τα ποσά μετά τις παράνομες περικοπές , όπως είχαν διαμορφωθεί και  καταβάλλονταν στις 31.12.2014. ΄Ετσι συμπαρασύρονται στη ……νομιμότητα και οι περικοπές των ν 4051 και 4093 του 2012.

Η  απόφαση 1891/19 εκδόθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ με συνεδρίαση που άρχισε το 2017 και πρόεδρο τον κ. Ν. Σακελλαρίου, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε. Τον διεδέχθη ως προεδρεύουσα αντιπρόεδρος η κυρία Σάρπ , την οποία διεδέχθη, υπογράφοντας την δημοσίευση της απόφασης η Πρόεδρος του ΣτΕ η κυρία Αικ. Σακελλαροπούλου ήδη εκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήδη νέα πρόεδρος του ΣτΕ επελέγη από την Κυβέρνηση  η κυρία Σάρπ.

Στην ολομέλεια που εξέδωσε τις τελευταίες αποφάσεις  πρόεδρος ήταν  ο κ. ΑΘ. Ράντος , ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο μήνα  λόγω ορίου ηλικίας και φέρεται ως υποψήφιος για το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στην ανακοίνωση όμως για τις τελευταίες αποφάσεις των αναδρομικών γίνεται ειδική αναφορά στην απόφαση της προηγούμενης ολομέλειας θεωρώντας  συνταγματικές τις  περικοπές τις οποίες  νομιμοποιεί. Το απαράδεκτο και πολιτικά τέχνασμα της κυβέρνησης Τσίπρα (ν. 4387/16), σε βάρος των συνταξιούχων βολεύει  την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας το είχαν προεξοφλήσει!..

Πρόκειται για μία βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας που πυροδοτούν δύο πρωθυπουργοί οι οποίοι  κατά τα άλλα εμφανίζονται να συγκρούονται.

Απομένει βέβαια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει αν παραβιάζεται το πρωτόκολλο ΕΣΔΑ και βέβαια ποια είναι η άλλη εξέλιξη που ακολουθεί.

*π. Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ,  π. Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ