Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Βερβεσός: Ώρα για θεσμικές τομές και υπερβάσεις με ενωτικές δράσεις

Δυστυχώς, η πανδημία που έπληξε τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο, δημιούργησε πρωτόγνωρα προβλήματα, προέκυψαν νέες ανάγκες  και αναδιατάχθηκαν οι προτεραιότητες μας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Βερβεσός: Ώρα για θεσμικές τομές και υπερβάσεις με ενωτικές δράσεις Δημήτρης Βερβεσός

Πριν από τέσσερα χρόνια, μού δόθηκε η εντολή να εκπροσωπήσω το μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας. Ξεκινήσαμε ένα έργο, το οποίο άλλαξε την εικόνα της δικηγορίας. Με την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (ηλεκτρονικές  καταθέσεις, παρακολούθηση ροής μήνυσης, λήψη αποφάσεων και πιστοποιητικών, απομακρυσμένος έλεγχος στα Κτηματολογικά Γραφεία κ.λπ.), τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης (συμμετοχή στην έκδοση συντάξεων ΕΦΚΑ, λήψη ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον δικηγόρου, συμμετοχή στο Κτηματολόγιο κ.λπ.), το ομαδικό ασφαλιστήριο, το βρεφονηπιακό σταθμό, το συνεργάτη δικηγόρο, τη διευκόλυνση της καθημερινής άσκησης της δικηγορίας, τη μείωση του ασφαλιστικού και φορολογικού βάρους, τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις κλπ.

Δυστυχώς, η πανδημία που έπληξε τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο, δημιούργησε πρωτόγνωρα προβλήματα, προέκυψαν νέες ανάγκες  και αναδιατάχθηκαν οι προτεραιότητες μας. Ζήσαμε δύο χρόνια με τις «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου», με τα voucher και το «σκόϊλ ελικίκου», με ράθυμους και απρόθυμους δημόσιους υπαλλήλους, με αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με προβλήματα στη λειτουργία των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογικών Γραφείων, που ήρθαν να προστεθούν στα ήδη σωρευμένα προβλήματα της απονομής Δικαιοσύνης.

Για την ανατροπή αυτής της δύσκολης καθημερινότητας, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις. Είμασταν καθημερινά παρόντες, στα Δικαστήρια και στο Σύλλογο. Το τηλέφωνό μου ήταν ανοιχτό για όλους τους συναδέλφους. Τρέξαμε πίσω από όλα τα μικρά και μεγάλα και προβλήματα, σταθήκαμε δίπλα σε όλους και δώσαμε απαντήσεις και λύσεις στον καθένα και στην καθεμιά που χρειάστηκε και μας το ζήτησε.

Καταφέραμε και κρατήσαμε τα δικαστήρια ανοιχτά και το επάγγελμα όρθιο, για τη νέα εποχή, που θα χαράξει μετά την πανδημία.

Συγκρουστήκαμε με την πολιτική εξουσία ανεξαρτήτως χρώματος, σκεπτόμενοι πάντα με γνώμονα το συμφέρον του κλάδου αλλά  και με  τις  αντιδικηγορικές  αντιλήψεις και πρακτικές που εμφανίστηκαν στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Τώρα είναι η ώρα  να σταθούμε πιο έντονα δίπλα στους νέους δικηγόρους, στις γυναίκες, στις μητέρες, στους πιο αδύναμους από μας, στους χαμηλά αμοιβόμενους, σε αυτούς που απασχολούνται με καθεστώς μπλοκ,  στους μαχόμενους και έμμισθους δικηγόρους που βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στις ανάγκες αυτών των συναδέλφων, που μετά από 10 χρόνια μνημονίων και δύο χρόνια πανδημίας έχουν πιο πολύ την ανάγκη της στήριξής μας.

Με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα θα αγωνιστούμε για την ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, την επέκταση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς μας, που συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα της επαγγελματική μας ζωής, την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που δοκιμάζονται στις μέρες μας, για έναν νέο Κώδικα Δικηγόρων με μερική άρση των ασυμβιβάστων και κατοχύρωση  των δικαιωμάτων  των συνεργατών νέων δικηγόρων, για τη μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ, για τη θέσπιση πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δικαιοπραξίες,  την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη θεσμοθέτηση της υποκατώτατης ασφαλιστικής κλάσης.

Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε το αύριο, γιατί αποδείξαμε με το μέχρι τώρα έργο μας ότι ξέρουμε να παλεύουμε και να φέρνουμε αποτελέσματα. Έχουμε ένα όραμα και θέλουμε να το υλοποιήσουμε: Να οδηγήσουμε τους δικηγόρους σε μια νέα εποχή. Να αυξήσουμε τη δικηγορική ύλη, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων και να αναβαθμίσουμε το δικηγόρο και το κύρος του επαγγέλματός  μας.

Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της επόμενης ημέρας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για το πέρασμα στη νέα εποχή. Γιατί έχουμε δώσει απτά δείγματα γραφής. Με γνώση, εμπειρία, σκληρή δουλειά, ενότητα και συνεργασία.

*Δημήτρης Βερβεσός, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ