Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ελένη Τροβά: Πόσες λέξεις χρειάζεται η ανάπτυξη;

Πόσες λέξεις θα δικαιολογούσαν την καλή και άρτια νομοθέτηση ενός ζητήματος μεγάλης κρισιμότητας για την επάνοδο στην προσδοκώμενη κανονικότητα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελένη Τροβά: Πόσες λέξεις χρειάζεται η ανάπτυξη;

Προχωρεί με ταχείς ρυθμούς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές» με πλήθος αλλαγών στο νομικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις. που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η αναμόρφωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, του ν. 4412/2016, που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ (L 94/65) και 2014/25/ΕΕ (L 94/243) καθώς και των ν. 3433/2006 (Α΄ 20), 3883/2010 (Α΄ 167) και 3978/2011 (Α ‘ 137) που ρυθμίζουν θέματα δημόσιων συμβάσεων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Το νομοσχέδιο ξεπερνά κατά πολύ τις 340 σελίδες και αφορά σε τροποποιήσεις νομοθετημάτων που ξεπερνούν τις 500 σελίδες. Στην πράξη, η νομοθετική ρύθμιση του επίμαχου ζητήματος θα ξεπερνά στα βασικά της ζητήματα τις 1000 σελίδες. Αν κατά μέσον όρο κάθε σελίδα περιέχει 400 λέξεις μιλάμε για πάνω από 400.000 λέξεις.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ο ν. 4412/2016 παρουσιάζει πλήθος προβλημάτων που έχουν επισημανθεί από τις αναθέτουσες αρχές και τους οικονομικούς φορείς. Η προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους, ως σήμερα, υπήρξε αποσπασματική και, σε αρκετές περιπτώσεις, μη επαρκής. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι διατάξεις του ν. 4412/2016 έχουν επιμέρους τροποποιηθεί πάνω από 300 φορές.

1711 σελίδες αριθμεί η αιτιολογική του νόμου έκθεση.

1319 σελίδες αριθμεί εξάλλου η ανάλυση των συνεπειών της νομοθετικής ρύθμισης. Από την ιστοσελίδα της Βουλής είδαμε ότι κατατέθηκαν και 5 τροπολογίες.

Με δεδομένο ότι ο νόμος 4412/2016 (εξίσου πολυσέλιδος και αυτός) αποτελούσε προσαρμογή στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί στο μεταξύ, ώστε να δικαιολογείται ανάλογη εκτενής τροποποίησή του, τίθενται μια σειρά προβληματισμοί για τους εφαρμοστές οι οποίοι θα κληθούν με μια ανάσα να τον εμπεδώσουν ώστε να αναλωθούν στην επερχόμενη αναπτυξιακή λαίλαπα με τον κατάλληλο ζήλο.

Στο σημείωμα αυτό θα μείνουμε όμως μόνον στους αριθμούς. Θα προσεγγίσει και τα νοήματα ακροθιγώς.  Και τούτο διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ζήτησε πρόσφατα δικόγραφα 30 σελίδων, εύλογα θα έλεγε κανείς αν είχε την τύχει να ακούσει τις παλαιότερες γενιές νομικών να επαινούν τον αείμνηστο Ηλία Παρασκευά που έκανε δικόγραφα κατ΄ ανώτατο όριο 5 σελίδων, ενόψει της πυκνότητας των νοημάτων.

Βέβαια ο εμβριθής νομικός θα διαβάσει και τη θεωρία και τη νομολογία. Αμέτρητες λέξεις επιπλέον. Και τα νοήματα αραιά και ζορισμένα, αν σκεφθεί κανείς μάλιστα ότι το ενωσιακό δίκαιο θα τροποποιηθεί σύντομα ξανά όπως συνήθως συμβαίνει με υποχρέωση προσαρμογής της νομοθεσίας μας εκ νέου.

Πόσες λέξεις χρειάζονται λοιπόν για να πάρει μπρος η οικονομία;

Πόσες λέξεις θα δικαιολογούσαν την καλή και άρτια νομοθέτηση ενός ζητήματος μεγάλης κρισιμότητας για την επάνοδο στην προσδοκώμενη κανονικότητα;

Πολλές, μας λέει η κυβέρνηση που επισπεύδει την αναπτυξιακή ανασύνταξη της Χώρας. Πολλές, μας λέει και η αντιπολίτευση που έκανε και εκείνη πρόσφατες προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση.

Πόσες αλήθεια σελίδες ήταν η νομοθεσία τα χρόνια της ανάπτυξης που προηγήθηκαν; Θυμάται κανείς άραγε; ήταν οι λέξεις που κόστισαν τα δεινά της Χώρας μας;

H αλήθεια είναι ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν από την εισροή του πρώτου πακέτου Ντελόρ δημιουργήθηκαν καινούργιες λέξεις σε σχέση με το ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων: διαπλοκή η πρώτη και καλύτερη.Bidriggingμια άλλη.  Δημιουργήθηκαν για την καταπολέμηση αυτών των λέξεων σειρά αρχών ελέγχου νομιμότητας που θα βελτίωναν την κατάσταση που όλο και χειροτέρευε. Χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία που κόστισε σε λέξεις και κείμενα αλλά και σε εξοπλισμό ώστε να μην χρειάζεται σπατάλη χρόνου και πόρων. Η τεχνολογία επέτρεψε την αντιγραφή των λέξεων με ταχύτητα φωτός και δημιούργησε μακροσκελείς αποφάσεις δικαστηρίων αλλά και της ΑΕΠΠ. Της ΑΕΠΠ ιδίως μακροσκελέστατες. Παιδεία, μεταπτυχιακοί τίτλοι, εξειδίκευση και παρόλα αυτά χρειάζονται όλο και περισσότερες λέξεις για μιας τριακονταετίας προβλήματα που αυξάνουν αντιστρόφως ανάλογα με την έλλειψη χρήματος.

Η αγγλική επίδραση στο νομικό λόγο κληροδότησε πολλές λέξεις επίσης και αναλυτικά κείμενα χωρίς όμως να προσφέρει εισέτι στη Χώρα την ακρίβεια που αυτές θα συνεπάγοντο. Μετά το Brexit θα έλεγε κανείς πως θα περίττευαν αλλά πλέον έχουν γίνει του συρμού: κάθε σπουδαίος λέει πολλά και κάνει χρήση δισεκατομμυρίων λέξεων που προσδίδουν κύρος και σοβαρότητα αν όχι και αριστοκρατική καταγωγή βρετανικού τύπου στα νομικά κείμενα των ημερών.

Φαντάζομαι όμως ότι μόλις οι μπουλντόζες βάλουν μπρος κανείς πιά δεν θα μετρά τις λέξεις, ενώ η σκόνη που θα σηκωθεί θα σβήσει τα απόνερα της νομικής νεύρωσης που διακατέχει την ένδεια κοινής λογικής:

Αλήθεια πιστεύει ο νομοθέτης ότι θα αναγνώσει κανείς τα εκατομμυρίων λέξεων πεπραγμένα του;

Ακόμη περισσότερο μάλιστα πιστεύει σοβαρά ο νομοθέτης ότι κάποιος θα εφαρμόσει αυτές τις λέξεις, όταν έρθει η ώρα τους να περιγράψουν τις επόμενες πράξεις της ανάπτυξης που όλοι περιμένουμε με αγωνία;

Η Ελένη Τροβά είναι  Δικηγόρος – Διδάκτωρ Νομικής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ