Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Ευάγγελος Στεργιούλης: Βία Ανηλίκων – Η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας

Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη όπως η ελληνική πολιτεία καταρτίσει μια ολοκληρωμένη  στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευάγγελος Στεργιούλης: Βία Ανηλίκων – Η μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας

Ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις με βία ανηλίκων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ οι αρμόδιες κρατικές αρχές αλλά και η ίδια η κοινωνία, δυστυχώς, παραμένουν απλοί θεατές του φαινομένου.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στιγματίζει ανεξίτηλα τις παιδικές ψυχές, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις οικογένειες θυμάτων και θυτών καθότι είναι δύσκολο να διαχειριστούν τις συνέπειες του φαινομένου, διαβρώνει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και προϊδεάζει μία μελλοντική κοινωνία με κυρίαρχο στοιχείο τη βία σε όλες τις μορφές της, αρχής γενομένης από τη λεκτική βία μέχρι και ακραίες μορφές άσκησης σωματικής βίας.

Όλες οι συζητήσεις στο δημόσιο διάλογο επικεντρώνονται στην αναζήτηση των  γενεσιουργών παραγόντων, ενώ οι ευθύνες επιμερίζονται στην οικογένεια και στο σχολείο. Η αντιμετώπιση όμως μιας κοινωνικής παθογένειας, πέραν του εντοπισμού των αιτιών και πέραν του επιμερισμού των ευθυνών, αποτελεί πρωτίστως ζήτημα αποτελεσματικής παρέμβασης και διαχείρισης σε μία οργανωμένη, ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία. 

Και τούτο διότι οι πολίτες κάθε οργανωμένης πολιτείας διαβιούν επί τη βάσει ενός κοινωνικού συμβολαίου, μία έννοια του πνευματικού κινήματος του Διαφωτισμού που αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του δυτικού πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία η πολιτεία υποχρεούται να επεμβαίνει και να διαχειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο κάθε φαινόμενο που παραβιάζει ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, απειλώντας την κοινωνική συνοχή και διαβρώνοντας τα θεμέλια της εύρυθμης κοινωνικής συμβίωσης.

Τούτων δοθέντων, λοιπόν, η ελληνική πολιτεία, εδώ και πολλά χρόνια, παρακολουθεί  την εξέλιξη του φαινομένου της βίας των ανηλίκων που τείνει να μεταμορφωθεί ως μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας, χωρίς να επεμβαίνει και χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική αντιμετώπισης του.

Είναι πλέον αδήριτη η ανάγκη όπως η ελληνική πολιτεία καταρτίσει μια ολοκληρωμένη  στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου, με κεντρικό άξονα τη σύσταση και λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους τους δήμους της χώρας, οι οποίες θα στελεχώνονται με κοινωνικούς επιστήμονες, εκπροσώπους των τοπικών συλλογικών φορέων, των σχολικών θεσμών και των τοπικών αστυνομικών αρχών,  με  συγκεκριμένες αρμοδιότητες στη διαχείριση περιστατικών βίας ανηλίκων, κυρίως δε σε επίπεδο πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον περιορισμό και τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου. 

Διότι  η αυριανή κοινωνία δεν είμαστε εμείς, αλλά τα παιδιά μας στα οποία οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία που δεν θα είναι εθισμένη στη βία, αλλά εθισμένη στη καλλιέργεια της ενσυναίσθησης χωρίς διακρίσεις και φοβικά σύνδρομα.

*Ο Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ