Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Φώτης Κ. Γιαννούλας: Δύναμη του ΔΣΑ η ποιότητα και η δύναμη των μελών του

Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα προσγειώνει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φώτης Κ. Γιαννούλας: Δύναμη του ΔΣΑ η ποιότητα και η δύναμη των μελών του Φώτης Κ. Γιαννούλας

Πριν καν γίνω δικηγόρος στα μάτια μου το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών φάνταζε να έχει μια ξεχωριστή αίγλη: Το συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί τους γνώστες και υπερασπιστές του δικαίου δεν μπορούσε – πέρα από την υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών του – παρά να πρωτοπορεί στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, να είναι η φωνή της δημοκρατικής συνείδησης της πολιτείας. Άλλωστε, ο ρόλος του ΔΣΑ στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας ήταν σημαντικός κάποια χρόνια πριν. Αφότου δε έγινα νομικός και δικηγόρος, θεωρούσα ότι ο μεγαλύτερος επιστημονικός σύλλογος της χώρας ήταν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία: Οι δικηγόροι που καθημερινά καλούνται να ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο και να τον επικαλούνται προς όφελος των εντολέων τους δεν μπορεί παρά να έχουν αυξημένο ρόλο στο πώς ο κάθε νέος νόμος πρέπει να διαμορφώνεται για να λύνει τα κοινωνικά προβλήματα που καθημερινά εξ επαγγέλματος αντιμετωπίζουν και μάλιστα εν όσω αυτά εξελίσσονται.

Δυστυχώς, η σκληρή πραγματικότητα προσγειώνει. Σχεδόν τίποτε από την αίγλη αυτή και την προσδοκία για το ρόλο του ΔΣΑ δεν διαπιστώνουμε τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια. Ο ρόλος του ΔΣΑ ως της φωνής της συνείδησης μιας δημοκρατικής κοινωνίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος. Ο ΔΣΑ εξαντλείται σε ανακοινώσεις «για τα μάτια του κόσμου», ενώ ο κοινωνικός του ρόλος, όπως τον βλέπουμε τελευταία, εξαντλείται είτε σε χωρίς σχέδιο πυροτεχνήματα είτε σε σικέ κινητοποιήσεις, περισσότερο για να διευκολύνει την πολιτική εξουσία, παρά για να παρέμβει ουσιαστικά για την επίλυση των προβλημάτων. Ο ΔΣΑ έχει μετατραπεί – ιδίως κατά την θητεία του τελευταίου ΔΣ του – σε ένα μηχανισμό δημιουργίας ενός ανθρωποδικτύου γύρω από τον Πρόεδρό του, έχει περιπέσει σε κάτι πολύ «μικρό».

Την ίδια στιγμή η κοινωνία και η οικονομία τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει δυναμικά και στο χώρο της δικαιοσύνης διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο μηχανισμό επίλυσης ιδίως των ιδιωτικών διαφορών και την ίδια ώρα ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΔΣΑ πανηγυρίζει διότι εγκατέστησε δύο επιπλέον ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο χώρο του ΔΣΑ στα δικαστήρια της Ευελπίδων ένα (1) μόλις μήνα πριν από τις εκλογές.

Ένας τέτοιος Σύλλογος δεν μας αξίζει. Το σώμα των δικηγόρων της Αθήνας (και όχι μόνο) απαρτίζεται από κάποια από τα ποιοτικότερα στελέχη της ελληνικής κοινωνίας. Οι δικηγόροι της Αθήνας ασκούμε πάσης μορφής δικηγορία: Δικαστηριακή, εταιρική (και δη παρέχοντας τις υπηρεσίες μας στις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας), δικηγορία σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμβουλευτική και κάθε άλλη πιθανή μορφή. Υπάρχουν συνάδελφοι δικηγόροι πραγματικά εξειδικευμένοι σε κάθε κλάδο και επιμέρους τομέα της νομικής επιστήμης, πραγματικά πρωταθλητές στον τομέα τους. Κι όλοι αυτοί δίπλα σε συναδέλφους της γενικής δικηγορίας που καλούνται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες να επιλύσουν (πολλές φορές ταυτόχρονα) προβλήματα μεγάλης δυσκολίας συνδυάζοντας νομικές γνώσεις, ικανότητα διαχείρισης αντικρουόμενων ανθρώπινων ψυχολογικών καταστάσεων και σημαντικές ικανότητες διαχείρισης του χρόνου. Αυτό το σώμα εξαιρετικών επιστημόνων και επαγγελματιών είναι αδιανόητο να μην αξιοποιείται. Είναι αδιανόητο, για να γίνει κανείς χρήσιμος ως μέλος του ΔΣΑ να πρέπει να είναι γνωστός της ηγεσίας ή να πρέπει να προσκυνήσει τους… πολυχρονεμένους «ηγέτες» του.

Ο ΔΣΑ οφείλει με όπλο την διαφάνεια, τις ανοιχτές διαδικασίες, την διαρκή αιτιολόγηση της δράσης του να ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα του Συλλόγου σε όσους άξιους μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στα συλλογικά μας συμφέροντα, αλλά και να αποκλείσει – με διαφανείς και απρόσωπες πειθαρχικές διαδικασίες – όσους συναδέλφους πλήττουν με την στάση και την συμπεριφορά τους το δικηγορικό σώμα.

Καθημερινά όλοι μας αγωνιούμε, πασχίζουμε και δουλεύουμε συστηματικά για να εκπροσωπήσουμε τους εντολείς μας με τον πιο άρτιο κατά το δυνατόν τρόπο: Στηρίζουμε στο νομικό και πραγματικό υλικό τους ισχυρισμούς μας, προσπαθούμε να φανταστούμε τον πιθανό αντίλογο του εκάστοτε αντιδίκου μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε τους αντίθετους ισχυρισμούς μας όποτε χρειαστεί. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο τρόπος που και το ΔΣ του ΔΣΑ υποστηρίζει τα προτάγματά μας ως σώματος δικηγόρων: Με σύστημα, με σχέδιο, με τεκμηρίωση, με πολύπλευρη υποστήριξη, αξιοποιώντας όλους τους πιθανούς μοχλούς πίεσης προς κάθε μορφής εξουσία.

Ο ΔΣΑ παίρνοντας δύναμη από την ποιότητα των μελών του μπορεί και πρέπει να γίνει πραγματικά δυνατός. Μόνο ένας δυνατός ΔΣΑ μπορεί να γίνει πραγματικός προστάτης των δικαιωμάτων των συναδέλφων απέναντι στην κάθε μορφής εξουσία, αλλά ακόμη και του ασθενέστερου συναδέλφου έναντι του ισχυρότερου.

Μόνο ένας δυνατός ΔΣΑ μπορεί να γίνει αρωγός στον αδύναμο συνάδελφο, που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω των συνθηκών της ζωής του δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο σύνθετο και ακραία ανταγωνιστικό περιβάλλον, στο οποίο όλοι καλούμαστε να δράσουμε: Να προσφέρει στο συνάδελφο υποδομές που δεν μπορεί να έχει, τεχνική βοήθεια όπου απαιτείται, ώστε να δώσει σε όλους τους συναδέλφους ευκαιρίες να ανελιχθούν και να δημιουργήσουν.

Έχουμε ένα από τα ωραιότερα, από τα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά επαγγέλματα στην κοινωνία, από την ομαλή λειτουργία του οποίου εξαρτάται η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Είναι κρίμα η αβελτηρία, αλλά και η κοντόθωρη, μικροπολιτική και προσωποκεντρική αντίληψη κάποιων μεμονωμένων ανθρώπων σε λάθος θέσεις να διατηρεί επί χρόνια την μαυρίλα στο επάγγελμά μας και να μας εμποδίζει να ανεβαίνουμε ψηλά.

* Φώτης Κ. Γιαννούλας, Δικηγόρος, υποψήφιος συμβούλου ΔΣΑ με το συνδυασμό « ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ