Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Γεώργιος Αν. Νικολακόπουλος: Εφιαλτική αύξηση πλειστηριασμών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Αν. Νικολακόπουλος: Εφιαλτική αύξηση πλειστηριασμών

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία επέρχονται βελτιώσεις και ρυθμίζονται ειδικά ζητήματα για την επιχορήγηση – ενίσχυση του Δημοσίου στους αδύναμους δανειολήπτες που ρύθμισαν τη δανειοδότηση τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας της α’ κατοικίας.

Όμως οι αυστηρές προυποθέσεις ένταξης στην ανωτέρω διαδικασία έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν ρυθμιστεί έως τα Χριστούγεννα μόνο 41 περιπτώσεις με κρατική επιδότηση!

Από την αρχή του έτους θα έχουμε τριετή αναστολή πληρωμής του Φ.Π.Α.24% για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Η φορολογική αυτή ελάφρυνση, δυστυχώς θα οδηγήσει και σε εστίαση των κερδοσκόπων στην αγορά ακινήτων, κυρίως μέσω των πλειστηριασμών!

Συνεπώς, οι τράπεζες και τα Funds, στα οποία έχουν μεταβιβαστεί χαρτοφυλάκεια δανείων, θα προσπαθήσουν αφ’ ενός να επισπεύσουν περισσότερους πλειστηριασμούς (ακόμη και α’ κατοικίες) και αφ’ ετέρου να πωλήσουν τα ακίνητα που ήδη απέκτησαν. Αυτό σημαίνει εξώσεις των οικογενειών που έχασαν ή θα χάσουν το σπίτι τους!

Σημειώνεται ότι ήδη έχουμε γευτεί σημάδια αυτής της αύξησης των αναγκαστικών εκτελέσεων, αφού το Νοέμβριο οι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν άνω του 10% συγκριτικά με τον Οκτώβριο.

Οι δύο ανωτέρω παράγοντες, ήτοι η αναστολή του ΦΠΑ και η αναποτελεσματικότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σε συνδυασμό με την παύση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη, τις μεταβιβάσεις των δανείων σε κερδοσκοπικά Funds, καθώς και την έναρξη των εκτελέσεων από το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που θα οδηγήσει σε εφιαλτική αύξηση των πλειστηριασμών!

Είναι επιτακτική λοιπόν ανάγκη να νομοθετηθεί άμεσα επαρκές προστατευτικό πλαίσιο της κατοικίας και εν γένει βιώσιμων ρυθμίσεων, ώστε το νέο έτος να μην δημιουργήσει αδιέξοδα σε πολλούς οφειλέτες.

Γεώργιος Αν.Νικολακόπουλος, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ