Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Γιάννα Παναγοπούλου: Το σπίτι του παιδιού εχέγγυο για την προστασία των ανηλίκων

Δυστυχώς η παιδική βία, η σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει παντού. Συνεπώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προστασία των παιδιών σε όλη τη χώρα. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννα Παναγοπούλου: Το σπίτι του παιδιού εχέγγυο για την προστασία των ανηλίκων dikastiko

Το σπίτι του παιδιού, μια δομή στελεχωμένη από ειδικούς επιστήμονες (παιδοψυχίατρους, παιδοψυχολόγους κ.λπ.) είναι πλέον γεγονός ότι λειτουργεί. Το ανήλικο θύμα σεξουαλικών εγκλημάτων που έχει βιώσει την κακοποίηση καλείται να καταθέσει σε ένα χώρο που δεν θυμίζει σε τίποτα χώρο αστυνομικού τμήματος, γραφείο, δικαστήριο κ.λπ.

Απεναντίας, πρόκειται για ένα κανονικό σπίτι- το σπίτι του παιδιού. Έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο γι’ αυτό. Η κατάθεση του ανηλίκου βιντεοσκοπείται ώστε να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας και εκδίκασης της υπόθεσης στη συνέχεια χωρίς την απαραίτητη φυσική παρουσία του ανηλίκου στα δικαστήρια.

Η βιντεοσκόπηση προσφέρει και πρόσθετη βοήθεια στον ειδικό καθώς μετά την κατάθεση, ο ειδικός και οι δικαστές δύνανται να επισκοπήσουν το βιντεοληπτικό υλικό της καταθέσεως και να έχουν πλήρη εικόνα των κινήσεων, της συμπεριφοράς, των σωματικών αντιδράσεων κ.λπ. του καταθέτοντος ανηλίκου και να σχηματίσουν μια πλήρη και εμπεριστατωμένη αντίληψη για το περιεχόμενο της καταθέσεως, το αληθές αυτής, την αντιληπτική ικανότητα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση του ανηλίκου.

Έτσι το παιδί αποκτά τη δυνατότητα να καταθέσει τα όσα εφιαλτικά βίωσε  χωρίς να αισθάνεται την αγωνία και το άγχος που του προκαλεί η επίσκεψη στα δικαστήρια ή στα αστυνομικά τμήματα. Έτι δε περαιτέρω ο θεσμός συμβάλλει στην αποφυγή της δευτερογενούς κακοποίησης του ανηλίκου θύματος και συνδυάζει την διεπιστημονικότητα.

Ήδη ο θεσμός λειτουργεί επαρκώς στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς και υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι αρκετό; Η απάντηση είναι όχι. Θα πρέπει τέτοιες δομές να δημιουργηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή.

Δυστυχώς η παιδική βία, η σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει παντού. Συνεπώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη η προστασία των παιδιών σε όλη τη χώρα.

 *  Γιάννα Παναγοπούλου, Ποινικολόγος 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ