Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Γιάννης Χαντζησαλάτας: Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για συζύγους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Χαντζησαλάτας: Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για συζύγους

Ανοιχτή είναι πλέον η εφαρμογή, στην ηλεκτρονική σελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr , στην οποία οι σύζυγοι μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η εφαρμογή θα παραμείνει ανοικτή για τα ζευγάρια έως 28 Φεβρουαρίου .

Από την επόμενη ανοιχτή θα είναι μόνο για τα ζευγάρια που θα παντρευτούν και θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση έως την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στα ζευγάρια κάθε χρόνο και είναι δεσμευτική για τον χρόνο της αίτησης. Από πέρυσι όμως επειδή η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των ζευγαριών γίνεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο και επειδή επίσης δεν γίνεται συμψηφισμός του όποιου αποτελέσματος εκκαθάρισης δεν υπάρχει εμφανείς λόγος επιλογής κατάθεσης ξεχωριστών δηλώσεων. Αντίθετα η επιλογή της ξεχωριστής δήλωσης περιέχει μόνο κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι εάν επιλεγεί η ξεχωριστή δήλωση τότε θα πρέπει ο κάθε σύζυγος να ΄΄χτίσει΄΄ μόνος του το 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων αλλά και να καλύψει μόνος του το όποιο τεκμήριο. Χάνεται δηλαδή η άτυπη δυνατότητα, εντός συστήματος, να δανείζει ο ένας σύζυγος στο άλλο ηλεκτρονικές αποδείξεις καθώς επίσης και η δυνατότητα κάλυψης του όποιου τεκμηρίου από το οικογενειακό και όχι από το ατομικό εισόδημα .

Εάν παρόλα αυτά επιλεγεί η κατάθεση ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων τότε χρήσιμο είναι οι σύζυγοι να γνωρίζουν ότι :

Κύρια κατοικία :Ο κάθε σύζυγος δηλώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του επί της οικίας. Εάν όμως αυτή ανήκει μόνο στον ένα σύζυγο τότε ο άλλος δηλώνει στο πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ότι ΄΄συνοικώ με τον/την σύζυγό μου΄΄

Κοινά τέκνα: Τα κοινά τέκνα δηλώνονται και από τους δύο συζύγους. Εάν κάποιο ανήλικο έχει εισόδημα τότε αυτό αθροίζεται στον γονέα με το μεγαλύτερο εισόδημα.

Χαντζησαλάτας Γιάννης, Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ