Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Γιάννης Γλύκας: Φυλακές και κορονοϊός- Αμεση αποσυμφόρηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Γλύκας: Φυλακές και κορονοϊός- Αμεση αποσυμφόρηση

Παρολες τις προσπάθειες που γίνονται και την κατάσταση να μην έχει φτάσει στο απροχώρητο οι φυλακές είναι οι χώροι με το μεγαλύτερο συνωστισμό ανθρώπων σε κελιά και θαλάμους σε κοινόχρηστους χώρους σε κοινά συσσίτια !

1.Με τον κοροναιο να μην έχει ακόμα (και μακάρι να μην) σε φάση κορύφωσης είναι αναγκαίος ο προβληματισμός για αποσυμφορηση των φυλακών αν όχι τώρα σε άμεσο χρονικό διάστημα ! Ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμφωνεί με τον προισχυσαντα λεγόμενο νομο Παρασκευόπουλου υπαρχει ενα δεδομενο ότι κρατούμενοι για τα ίδια αδικήματα και για τις ίδιες ποινές εκτιμούν περισσότερο χρόνο ποινής εντος φυλακής από όσο ίσχυε για καποιους άλλους «τυχερούς»κρατούμενους που εξέτισαν αρκετά λιγότερο χρονικό διάστημα για τις ίδιες η περίπου ίδιες πράξεις χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι συνεκτιμήθηκε στην τελική επιβολής ποινής το νέο διαμορφωθέν πλαίσιο ποινών με τον νέο ισχύοντα νομο 4619/2019.σε όλες τις περιπτώσεις !

 Και ειδικώς για τις μεσαίες ποινές! Ανεξάρτητα με την προσέγγιση του καθενός είναι δεδομένο ότι η ανάγκη για αποσυμφόρηση των φυλακών είναι περισσότερο από ποτέ πιο επιτακτική για λόγους δημόσιας υγείας!

Σημειωτέον ότι αυτός ο τίτλος χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως «αιτιολογία» για καθε πιο επιεική νόμο όσο αφορά την υφ’ όρων απόλυση !

Σημειωτεον ότι υπάρχουν κρατούμενοι/ες για ποινες φυλάκισης ακόμα και μηνων ! Πρέπει λοιπόν να συνεκτιμηθεί η αναγκαιότητα για ασφάλεια των πολιτών η ισότητα απέναντι στο νομο η δημόσια υγεία και γενικά το δημόσιο συμφέρον όταν το επιτρέψουν οι περιστάσεις .

Μπορει άμεσα ομως και με διαδικασίες ταχειες να διαταχθεί η αποφυλάκιση όσων εκτιουν ποινη φυλακισης με την προυποθεση έκτισης ενος ελάχιστου όριου πραγματικης εκτισης !

Ετσι θα προστατευτουν πολύ περισσοτεροι! Ειναι γνωστο ότι η διαδικασία για την υφ’ όρων απόλυση ξεκινά από τη γραμματεια των φυλακών και δεν απαιτείται η παρουσία Δικηγόρου (και φυσικά δεν αποκλείεται)

2.Ενα δεύτερο στάδιο σοβαρού προβληματισμού είναι η ύπαρξη κρατουμένων για υποθέσεις ησσονος βαρύτητας που ενδεχομένως να υπήρχε μια αυστηρή κρίση ανακριτή και εισαγγελέα ! Στις υποθέσεις αυτές με την προοπτική εκδικάσεως τους στο βαθύ μέλλον νομίζω ότι είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της αναγκαιότητας προσωρινής κρατησεως ακόμα και αυτεπαγγέλτως ! Σημειωτέον ότι αίτηση αντικατάστασης μπορεί να διαβιβαστεί και από τη γραμματεια του εκάστοτε σωφρονιστικού καταστήματος χωρίς την παρουσία Δικηγόρου ο οποίος μπορεί απλά να την μεταφέρει στη γραμματεια η να την αποστείλει ακόμα και με φαξ χωρίς να απαιτείται να την καταθέσει ο ιδιος !

 3.Αναγκαια πιο πολύ από ποτέ η έκτιση της ποινής στην κατοικία .Αρθρο 105ΠΚ. Οποιος καταδικάστηκε σε ποινή έως 15 έτη και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του μπορεί να εκτίσει την ποινή του η το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του ! Με τον αυτονοητο κίνδυνο που διατρέχουν αυτές οι ηλικίες απαραίτητη η αποδοχή τέτοιων αιτημάτων από το συμβούλιο πλημμελειοδικών ! Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες κρατούμενες που έχουν την επιμέλεια τέκνων που δεν έχουν συμπληρώσει το 8ο έτος της ηλικίας τους για εκείνους που νοσούν με σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικές ανεπάρκειας τελικού σταδίου από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια από ανθεκτική φυματίωση η είναι τετραπληγικοι από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του 67/100 από γεροντική άνοια η από κακοήθη νεοπλάσματα τελικού σταδίου Δεδομένη η δυνατότητα έκτισης με ηλεκτρονική επιτήρηση!

Και εδώ η αίτηση υποβάλλεται δεδομένης της ανάγκης προστασίας των δικηγόρων από τη γραμματεια των φυλακών

4.Εφαρμογη του 110Α.περι απολύσεως υπό τον όρο της κατ’ οίκον έκτισης της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση εφόσον έχει εκτιθει για φυλάκιση το ένα πέμπτο αυτής για πρόσκαιρη κάθειρξη τα δυο πέμπτα αυτής και για ισόβια κάθειρξη τουλάχιστον 14 Έτη !

Ανεξάρτητα με το ότι το αναμενόμενο υπόλοιπο ποινης λόγω εργασίας μέσα στη φυλακή μαλλον θα είναι μικρό η ηλεκτρονική επιτήρηση αποτελεί μια σοβαρή επιλογή σε συνθήκες πανδημίας και με τα χειρότερα να είναι μπροστά μας !

Επισης και εδώ δεν απαιτείται και δεν αποκλείεται η παρουσία δικηγόρου πάντα προστατευμένα ! Με το δεδομένο ότι οι γραμματείες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων έχουν δείξει στο παρελθόν την αυταπάρνηση τους και είναι γενικά προστατευμένες χωρίς να σημαίνει ότι δεν ειναι απαραίτητη η ενίσχυση τους και όλα τα απαραίτητα αιτήματα απευθύνονται σε σύμβουλια κυριως η σε ανακριτικά γραφεία μέσω του αρμόδιου εισαγγελέα και όχι σε δικαστήρια που ουτως η αλλως είναι κλειστά αποφεύγεται και η έκθεση σε κίνδυνο Δικαστικών και εισαγγελικών αρχών οι ανωτέρω δυνατότητες πρεπει να εφαρμοστούν !

Αν προκύψουν κρούσματα κοροναιου στις φυλακές ..(αν δεν έχουν προκύψει ) η εξάπλωση θα είναι μεγάλη και θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες μαζικά ανθρώπινες ζωές κάτι που σίγουρα δεν το θέλει κανείς ότι και αν έχουν κάνει αυτές οι ζωές !

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ