Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γιάννης Κούσουλας: Επιβίωση με κουπόνια στην Ελλάδα του 2022

Κουπόνια τα οποία περιμέναμε το 2015 κυριαρχούν στην Ελλάδα του 2022 και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Κούσουλας: Επιβίωση με κουπόνια στην Ελλάδα του 2022

Power pass, fuel pass και τώρα food pass. Κουπόνια, κουπόνια και πάλι κουπόνια τα οποία τα περιμέναμε το 2015 αλλά τελικά μας ήρθαν το 2022.

Στην Ελλάδα πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης λόγω της ραγδαίας αύξησης στις τιμές της ενέργειας και των ανατιμήσεων που ρίχνουν το ένα «χαστούκι» μετά το άλλο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί ότι η λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας είναι τα voucher που ανακοινώνονται κάθε λίγους μήνες, ωστόσο οι πολίτες φαίνεται πως έχουν διαφορετική άποψη.

Στις δημοσκοπήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες για να καταγραφεί ο πολιτικός «σφυγμός» μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των υποκλοπών οι πολίτες εξακολουθούν να «φωνάζουν» ότι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι η ακρίβεια και η αβεβαιότητα για την ενεργειακή κρίση που πλήττει τη χώρα μας και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της MRB που διενεργήθηκε για το Newsbomb.gr, η ακρίβεια είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος προβληματισμός των Ελλήνων, ενώ οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 63,3% ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Επιπλέον φαίνεται και το πολιτικό κόστος λόγω της κρίσης, καθώς το 63,6% δήλωσε ότι η τελική τους επιλογή στις εκλογές θα επηρεαστεί από την ακρίβεια και την οικονομική τους κατάσταση.

Δεν είναι η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια, ωστόσο η απάντηση είναι: κουπόνια, κουπόνια και πάλι κουπόνια… για τη θέρμανση, για τη μετακίνηση και για τα είδη πρώτη ανάγκης.

Κουπόνια τα οποία τα περιμέναμε το 2015, όταν εν μέσω μνημονίων «κάτοικοι» της δεξιάς «πολυκατοικίας» προειδοποιούσαν για αυτά και μιλούσαν για δύσκολη κατάσταση και συνθήκες πείνας. Την περίοδο εκείνη πολλά δεινά έγιναν, κουπόνια όμως για το σούπερ μάρκετ δεν είδαμε. Οι καιροί άλλαξαν και πλέον τα voucher κυριαρχούν σε μία χώρα που, σύμφωνα με λεγόμενα της τωρινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, βρίσκεται εκτός μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν ότι ξοδεύεται μεγάλο ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό για να δοθούν τα παραπάνω επιδόματα τα οποία είναι αδύνατον να απορροφήσουν τους κραδασμούς της κρίσης και φαίνεται πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά έτσι ώστε να στηριχθούν πιο ουσιαστικά οι πολίτες. Σε αυτό το κομμάτι ενσωματώνεται και οι υπόθεση με τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας.

Τα ερωτήματα λοιπόν που πρέπει να απαντηθούν είναι εάν υπάρχουν λύσεις ή σκέψεις για να δοθούν ουσιαστικές και πιο μόνιμες ενισχύσεις και αν ναι ποιες είναι αυτές;

* Γιάννης Κούσουλας, Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ