Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιώργος Κακαρνιάς: Άμεση η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Κακαρνιάς: Άμεση η ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών All-focus

Του Γιώργου Κακαρνιά*

Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Το ότι η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας με την πανδημία του κορωνοϊού είναι έκτακτη, χωρίς άμεσα ορατό τέλος και με τα θύματα να αυξάνονται καθημερινά είναι δεδομένο και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσης. Ωστόσο τον κίνδυνο που διατρέχουν οι εκτός των φυλακών διατρέχουν και οι κρατούμενοι και μάλιστα σε πολλαπλάσιο βαθμό, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή τα απαραίτητα μέσα απομόνωσης και περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Η επάρκεια, η αποτελεσματικότητα και η αναλογικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Ωστόσο η κατάσταση εντός των φυλακών ήταν επιβαρυμένη και προ πανδημίας, με τους κρατούμενους να ξεπερνούν σταθερά και επί δεκαετίες τις διαθέσιμες θέσεις, τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας να είναι επιεικώς ανεπαρκείς και τις δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών ανύπαρκτες.

Αν ο υπερπληθυσμός των τελευταίων ετών δικαιολογούσε απόλυτα την ψήφιση αποσυμφορητικών μέτρων, η σημερινή πανδημία την καθιστά επιτακτική και κάθε ημέρα που περνά επιβαρύνει μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη και την αναστολή λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων.

Ήδη αρκετές χώρες εντός και εκτός Ευρώπης έχουν λάβει τέτοια μέτρα και όπου αυτό δεν έγινε ή άργησε να γίνει, οι συνέπειες ήταν καταστροφικές, όπως μας δείχνει το παράδειγμα των ιταλικών φυλακών.

Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα και πρέπει να είναι:

-Υπό όρους απόλυση κρατουμένων που εκτίουν ποινές φυλάκισης.

-Έκτιση ποινής στην κατοικία κατ’ άρθρο 105 ΠΚ για μητέρες ανήλικων τέκνων, ασθενείς, κρατούμενους άνω των 65 ετών και όλους όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου.

-Δραστική μείωση των προσωρινά κρατούμενων των οποίων οι υποθέσεις δεν μπορούν να εκδικαστούν λόγω της αναστολής με αντικατάσταση προσωρινής κράτησης με όρους.

-Εφαρμογή του άρθρου 110Α ΠΚ σε περισσότερους κρατούμενους οι οποίοι να έχουν εκτίσει ποσοστό ποινής μικρότερο από αυτό που ορίζει το ως άνω άρθρο.

Τυχόν ξέσπασμα κρουσμάτων εντός των φυλακών μπορεί, λόγω των συνθηκών που επικρατούν σε αυτές, να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες. Η προστασία της ζωής και της υγείας των κρατουμένων, αλλά και του προσωπικού που εργάζεται στις φυλακές, πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε απαραίτητο μέτρο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η απόλυση υπό όρους ή η εναλλακτική έκτιση ποινής απαιτούν διαδικασίες ενώπιον δικαστικών συμβουλίων, ανακριτή ή εισαγγελέα, καθίσταται προφανές ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλη καθυστέρηση.

Δικηγόρος Αθηνών*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ