Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

H Βασιλική Θάνου ένα βήμα πριν την έξοδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού – Πώς θα αντιδράσει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H Βασιλική Θάνου ένα βήμα πριν την έξοδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού – Πώς θα αντιδράσει

Ένα βήμα πριν την έξοδο από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι μετά την ψήφιση της διάταξης περί ασυμβίβαστου η Βασιλική Θάνου. Ουσιαστικά από χθες που ψηφίστηκε το διυπουργικό πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, η αντίστροφη μέτρηση για την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου έχει ξεκινήσει.

Η ρύθμιση για την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, που χαρακτηρίζει ασυμβίβαστο την προηγούμενη θητεία σε πολιτικό γραφείο ακόμα και γενικού γραμματέα, πόσο μάλλον στο γραφείο του πρωθυπουργού, έχει αναδρομικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκρυψε ποτέ ότι στόχος της ήταν η εκπαραθύρωση της κυρίας Θάνου.

Η στάση τόσο του κ.Μητσοτάκη όσο και συνολικά της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη εξ αρχής για την κα Θάνου και δεν δεν το έκρυψε ποτέ. Μάλιστα υπάρχει ξεκάθαρη βούληση να ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε είχε συμβεί και εξ αρχής όταν τοποθετήθηκε εκεί η κ. Θάνου

Άμεσα

Οι διαδικασίες για την έξοδο της κυρίας Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τρέξουν, όπως όλα δείχνουν, γρήγορα. Όπως δήλωσε χθες το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μόλις η ψηφισθείσα διάταξη νόμου δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, εκείνος αμέσως θα υπογράψει την υπουργική απόφαση για την έξωση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και για αυτήν της αντιπροέδρου της Αρχής, Άννας Νάκου, που υπήρξε νομική σύμβουλος του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της κυρίας Θάνου που τόσο με την κατάθεσή της στην επιτροπή της Βουλής, όσο και σε τηλεοπτική της συνέντευξη, δήλωσε ότι η αποπομπή της παραβιάζει και το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι εκείνη δεν θα παραιτηθεί και ότι πρέπει να παραμείνει στην Αρχή επειδή είναι υπερκομματική.

Θα απαντήσει

Πάντως με δεδομένο πως αφενός η αντιπολίτευση έχει εξ αρχής σηκώσει ψηλά το θέμα της κας Θάνου αλλά και αφετέρου πως η αναδρομικότητα της διάταξης προκαλεί ερωτηματικά με βάση την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει απάντηση εκ μέρους της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου. Η απάντηση αυτή προφανώς θα είναι (και νομική ) στα εγχώρια και σε δεύτερο χρόνο ευρωπαϊκά νομικά συστήματα. Ήδη μάλιστα (σε κεντρικό επίπεδο) ο Δημ. Παπαδημούλης εχει υποβάλλει σχετική ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ