Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

H ΝΔ θα προσβάλλει στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H ΝΔ θα προσβάλλει στο ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου

Μήνυμα δικαστικής αντίκρουσης της κυβερνητικής απόφασης να επιλέξει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου , παρότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο αποτελεί η απάντηση της ΝΔ στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία πρότεινε να υπάρξει συναίνεση και επιλογή κοινά αποδεκτών προσώπων από τους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι ήδη έχουν προεπιλεγεί από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Ουσιαστικά η επιστολή του Νίκου Παναγιωτόπουλου, τομεάρχη Δικαιοσύνης και Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, προαναγγέλλει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το οποίο θα επικυρώνεται η διαδικασία που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εν ολίγοις ανεξάρτητα από το χρόνο στον οποίο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υπογράψει το διάταγμα για την επικύρωση της εκλογής του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ή μετά την 1η Ιουλίου), η ΝΔ είναι σαφές πως προτίθεται να το προσβάλλει δικαστικά.

Μη νόμιμες

Παράλληλα είναι σαφές το μήνυμα πως οι αποφάσεις που θα εκδώσει η νέα ηγεσία, η οποία τυχόν εκλεγεί, δε θα έχουν τον μανδύα νομιμότητας, θα είναι δηλαδή παράνομες:

«Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια». 

Πολιτικό ζήτημα

Μάλιστα η επιστολή –απάντηση αναφέρεται και στην παραδοχή εκ μέρους του Μιχ. Καλογήρου για την ύπαρξη πολιτικού ζητήματος:

«Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία».

Μάλιστα αναφέρει πως «…είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία….Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη.

Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών… Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων.

Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Επί πέντε μήνες

Η ΝΔ θεωρεί επίσης πως η λύση στο πρόβλημα που τυχόν δημιουργεί η συνταξιοδότηση στις 30 Ιουνίου των δυο ανώτατων δικαστικών λειτουργών (Βας. Πέππας, Ξένη Δημητρίου)  είναι η αναπληρωσή τους από τους αρχαιότερους αντιπροέδρους, όπως έγινε στην επι 5 μήνες εκκρεμότητα στο ΣτΕ , μετά την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου:

«…Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες».

Μιχ. Καλογήρου:  «Προδικάζουν αποφάσεις δικαστηρίων”

Χαρακτηριστική ήταν πάντως και η απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, ο οποίος αναφέρει πως ουσιαστικά η ΝΔ εμφανίζεται να προδικάζει μελλοντικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης:

«…Όμως, με την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται, αφού δεν διστάζει να προδικάσει μελλοντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στην περίπτωση που θα ερχόταν ενώπιον αυτού αίτηση ακύρωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων περί ορισμού της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, προσβάλλοντας περαιτέρω την ελευθεροφροσύνη των δικαστικών λειτουργών της χώρας.

Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε.

Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ